Επιμέλεια: Αγγελική Αλεξοπούλου
Το να είσαι γονιός είναι μια δύσκολη δοκιμασία ζωής. Δυστυχώς, εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με το πώς να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας μπορούν να οδηγήσουν σε αναποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας μαζί τους και σε προσπάθειες που δε θα βρίσκουν ανταπόκριση. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να αποφύγουμε τέτοιους λανθασμένους τρόπους επικοινωνίας, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμα και πλήγμα στην αυτοπεποίθηση των παιδιών.
- Μην μιλάτε πολύ. Όταν οι γονείς λένε πολλά, τα παιδιά σταματούν να ακούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συγκρατήσει μόνο 4 διαφορετικές πληροφορίες ή μοναδικές ιδέες ταυτόχρονα στην προσωρινή μνήμη. Αυτό μεταφράζεται σε 30 δευτερόλεπτα ομιλίας ή μια-δυο προτάσεις.
- Μην γκρινιάζετε και προειδοποιείτε όλη την ώρα. Πολλοί γονείς συνηθίζουν να γκρινιάζουν στα παιδιά και να τα κριτικάρουν σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τα κάνουν να ετοιμαστούν πιο γρήγορα για το σχολείο, να κάνουν τις εργασίες τους, να φάνε όλο το φαγητό κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο διδάσκετε στα παιδιά να σας αγνοούν, αφού γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν κι άλλες προειδοποιήσεις στη συνέχεια. Τα μικρά παιδιά όντως χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση και βοήθεια, ωστόσο για να είναι αποτελεσματική η διαπαιδαγώγηση πρέπει τα παιδιά να μάθουν σταδιακά να αναλαμβάνουν ευθύνες και πρωτοβουλίες μεγαλώνοντας.
- Μην τα κάνετε να νιώθουν ντροπή ή ενοχή. Ένα μεγάλο μάθημα που παίρνουμε όλοι οι γονείς είναι ότι τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν, εκ φύσεως, τις δικές μας ανάγκες. Η κατανόησή τους αναπτύσσεται καθώς ωριμάζουν και καθώς βιώνουν τη δική μας κατανόηση για εκείνα. Για αυτό το λόγο, είναι αδύνατον να περιμένουμε από τα μικρά παιδιά να δουν τα πράγματα από τη δική μας οπτική γωνία. Το ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακά παιδιά. Είναι απλώς παιδιά, επικεντρωμένα στο να διασκεδάζουν κάθε στιγμή και να δοκιμάζουν τα όριά τους για να καταλάβουν τι είναι ανεκτό και τι όχι. Οι περισσότεροι γονείς είναι πολυάσχολοι και συνήθως ξεχνούν να φροντίζουν τον εαυτό τους, οπότε εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια όταν τα παιδιά δεν συνεργάζονται. Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ηρεμούμε και να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, ώστε να μην αφήνουμε τα αρνητικά συναισθήματά μας να επηρεάσουν την επικοινωνία με το παιδί μας.
- Ακούστε τα. Όλοι θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται τους άλλους. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να τους συμπεριφερόμαστε κι εμείς με σεβασμό και ενδιαφέρον. Έτσι, μαθαίνουν την αξία του σεβασμού και της κατανόησης και επικοινωνούν αποτελεσματικά. Συχνά, το να ακούμε προσεκτικά τα παιδιά μας είναι το δυσκολότερο πράγμα, επειδή διαρκώς μας διακόπτουν από τις ασχολίες μας για να μας πουν κάτι ακόμα. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να τους πούμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε απασχολημένοι και θα τα πούμε σε 10 λεπτά, παρά να ακούμε με μισή καρδιά τι μας λένε ή να μην ακούμε καν. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι είναι δύσκολο για τα παιδιά να περιμένουν πάρα πολλή ώρα να ακουστούν.
psychologytoday.com