Σεξ στην εγκυμοσύνη

PREGNANCYκείμενο: Ρομίνα Ξύδα 

Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή και τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης; Μπορεί ο οργασμός να προκαλέσει συσπάσεις ή αποβολή; Πόσο συχνά μπορώ να κάνω σεξ; Επιτρέπονται όλες οι στάσεις; Γιατί ο σύντροφός μου δεν με πλησιάζει πια; Ο Θάνος Ασκητής απαντά σε όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με το σεξουαλικό σύμπαν μιας εγκυμονούσας.

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απέχουν από το σεξ με τον φόβο μήπως βλάψουν το μωρό τους. Ποια είναι η αλήθεια;

Πράγματι, αρκετές γυναίκες αλλά και άνδρες φοβούνται ότι μπορεί να κάνουν κακό στο μωρό τους. Η σεξουαλική πράξη μέσα από την οποία ήρθε ο καρπός του έρωτά τους, ενώ πριν ήταν κάτι υπέροχο, καταλήγει να ενοχοποιείται και να θεωρείται επικίνδυνη. Η αλήθεια είναι ότι το σεξ δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο που προστατεύεται από το αμνιακό υγρό και τους μυς της μήτρας, ούτε να το τραυματίσει η διείσδυση· παραμένει τελείως προστατευμένο. Το ζευγάρι θα βοηθηθεί πολύ αν τολμήσει να μιλήσει και να εκφράσει στον γυναικολόγο τους φόβους του, έτσι ώστε να καταρριφθούν οι μύθοι που ενδεχομένως υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος να απαγορέψει ή να επιτρέψει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού στην περίοδο της κύησης.

Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης;

Η απάντηση είναι ναι, εφόσον η εγκυμοσύνη διεξάγεται ομαλά και δεν συντρέχουν κίνδυνοι και επιπλοκές.

Γιατί μερικές γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους έχουν πάρα πολύ μεγάλη επιθυμία για σεξ και άλλες καθόλου; Είναι θέμα ψυχολογίας ή και ορμονικό;

Θα λέγαμε ότι είναι και τα δύο. Σίγουρα οι ορμόνες, η αύξηση του βάρους, τα «συμπτώματα» της εγκυμοσύνης (εμετοί, πόνοι στη μέση, ναυτίες, καούρες) μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και ο ψυχολογικός παράγοντας μέσα από την αγωνία, τους φόβους για το αν όλα θα διεξαχθούν ομαλά, μαζί με τις σωματικές αλλαγές επηρεάζουν άλλες φορές σε μείωση της επιθυμίας και άλλες σε αύξησή της, μέσα από την πληρότητα που νιώθει η γυναίκα στον ρόλο της επερχόμενης μητρότητας.

Μπορεί η επαφή ή ο οργασμός να προκαλέσουν συσπάσεις ή αποβολή;

Ο φόβος ότι ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό δημιουργείται λόγω των συσπάσεων της μήτρας που συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε όμως τις συσπάσεις που προέρχονται από τον οργασμό εφόσον δεν είναι ίδιες με τις συσπάσεις που συμβαίνουν στον τοκετό. Όταν λοιπόν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, ο οργασμός με ή χωρίς συνουσία δεν είναι αιτία πρόωρου τοκετού

Είναι φυσιολογική η μεταβολή διάθεσης μιας γυναίκας για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της;

Από τη στιγμή που η γυναίκα μένει έγκυος, περνάει διάφορες ψυχοσυναισθηματικές, σωματικές αλλά και ορμονικές μεταβολές, με αποτέλεσμα τα συναισθήματά της να είναι αντιφατικά: από τη μία να χαίρεται και σχεδόν την ίδια στιγμή να διακατέχεται από αισθήματα άγχους, αγωνίας για το πώς θα αντεπεξέλθει, φόβου για το αν όλα θα πάνε καλά και αν θα γίνει καλή μητέρα… Οι διακυμάνσεις στις ορμόνες της, οι ζαλάδες και οι εμετοί, οι πόνοι στη μέση, η κοιλιά της αρχίζει και μεγαλώνει σταδιακά. Βλέπει το σώμα της να αλλάζει, τις καμπύλες της να αυξάνονται θεαματικά, φτάνοντας στο τέλος της εγκυμοσύνης να νιώθει μέχρι και δυσφορία στις κινήσεις της… Έτσι λοιπόν συνήθως στο πρώτο τρίμηνο η ερωτική επιθυμία φαίνεται να πέφτει. Στο δεύτερο τρίμηνο η επιθυμία επανέρχεται λόγω της αυξημένης ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα και στο στήθος της. Στο τρίτο τρίμηνο, όπου η δυσφορία λόγω της μεγάλης κοιλίτσας της, οι καούρες που ενδεχομένως νιώθει, ο πόνος στην πλάτη, το βάρος της είναι λόγοι που και πάλι μειώνουν την επιθυμία της. Βέβαια, καλό είναι να μη βάζει στο μυαλό της ότι η διάθεσή της για σεξ εξαρτάται από το τρίμηνο που βρίσκεται, εξαιρέσεις υπάρχουν άλλωστε σε όλους τους κανόνες!

Πόσο συχνά επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το ζευγάρι μπορεί να κάνει σεξ όσο συχνά θέλει, εφόσον η εγκυμοσύνη διεξάγεται ομαλά. Η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού στην εγκυμοσύνη βοηθάει στο να νιώθουν οι δύο σύντροφοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον και να έχουν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Ακόμη η σωματική τρυφερότητα και ο αισθησιασμός που αναβλύζει όταν ο άνδρας ξαπλώνει δίπλα στην έγκυο γυναίκα του, χαϊδεύοντας απαλά το μωρό του πάνω από την κοιλιά της, δείχνοντάς της όλη τη συναισθηματικότητά του, δένει το ζευγάρι και τους φέρνει πιο κοντά. Άλλωστε η καλή ψυχική και σωματική κατάσταση της εγκύου εξασφαλίζει ένα υγιές μωρό.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να απέχουμε;

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή και κατά τη διάρκειά της μπορεί ο γυναικολόγος να αποθαρρύνει το ζευγάρι από τις oλοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα επιπλεγμένες εγκυμοσύνες με προδρομικό πλακούντα, ρήξη εμβρυικών υμένων και ανεπάρκεια τραχήλου, όταν υπάρχουν πόνοι, αιμορραγία, πρόβλημα πρόσφυσης του πλακούντα, αν έχει προηγηθεί αποβολή ή πρόωρος τοκετός…

Επιτρέπονται τα πάντα και όλες οι στάσεις;

Ο βασικός κανόνας για τη συνέχιση της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού είναι να διεξάγεται η εγκυμοσύνη ομαλά. Όταν λοιπόν όλα πάνε καλά, το ζευγάρι μπορεί να συνεχίσει να κάνει τις «αγαπημένες» του στάσεις. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει και η κοιλίτσα της μελλοντικής μανούλας μεγαλώσει αρκετά θα χρειαστεί να επιλέξουν στάσεις που θα είναι πιο εύκολες και θα βολεύουν την εγκυμονούσα περισσότερο, όπως η επαφή στο πλάι, με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για να μην πιέζεται. Επίσης, το σεξ τους θα πρέπει να είναι λιγότερο έντονο σωματικά, ενώ μπορούν να παίζουν ελεύθερα και με αισθησιασμό ο ένας με το σώμα του άλλου, άλλωστε σεξ δεν είναι μόνο η ερωτική πράξη.

Πώς αντιμετωπίζουμε έναν σύζυγο-σύντροφο ο οποίος δεν θέλει να μας αγγίξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Συναισθηματικές μεταβολές δεν περνάει μόνο η γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και ο άνδρας, όπου μέσα από τη δική του αμηχανία και τον φόβο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο δεν θέλει να εμπλακεί σεξουαλικά με τη σύντροφό του. Βλέπει το σώμα της να αλλάζει, από τη μία λογικά καταλαβαίνει τις αλλαγές αυτές, από την άλλη όμως ο φόβος του στην προσέγγιση είναι μεγαλύτερος. Είναι χρήσιμη μία επίσκεψη στον γυναικολόγο που θα μπορέσει να καθησυχάσει το ζευγάρι εφόσον συντρέχουν όλες οι συνθήκες ασφάλειας και η εγκυμοσύνη διεξάγεται ομαλά. Επιπλέον, η εγκυμονούσα γυναίκα χρειάζεται να του θυμίσει ότι εξακολουθεί και είναι η ίδια εκείνη γυναίκα που αγάπησε, ότι εξακολουθεί να τον θέλει και ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να τον νιώθει δίπλα της και να της εκφράζει τον πόθο του για αυτήν.

Αν απέχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίοδος κύησης και λοχείας) κινδυνεύουμε να μη βρούμε τους παλιούς ρυθμούς μας;

Υπάρχει μια αλήθεια μέσα σε αυτό. Η ισορροπία του ζευγαριού αλλάζει με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια. Η γυναίκα-μητέρα δίνεται όλο και περισσότερο στη φροντίδα του μικρού της, αρχίζει και συνηθίζει σε μία νέα ζωή με «άλλες» προτεραιότητες όπου το σεξ συνήθως δεν είναι μέσα σε αυτές. Αρκετά συχνά και οι δύο σύντροφοι θεωρούν ότι τώρα που έγιναν γονείς δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή με τη ζωντάνια και την ποικιλία που υπήρχε πριν. Θεωρούν ότι πρέπει να «σοβαρέψουν» και να «ωριμάσουν» σεξουαλικά, μπαίνοντας σε απαγορεύσεις αλλά και περιορισμούς των σεξουαλικών παιχνιδιών, ξεχνώντας ότι εξακολουθούν να είναι και εραστές.

Πηγή:  www.talcmag.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*