Της Penelope Trunk
Οι μορφωμένοι γονείς κρατούν τα παιδιά τους απασχολημένα με 5 ώρες δραστηριοτήτων την εβδομάδα, κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει πολλές ώρες οδήγησης από και προς το κολυμβητήριο και τη σχολή χορού, οπότε καταλαβαίνω γιατί πιστεύουν πως τα παιδιά δεν πρέπει να παρατούν αυτές τις δραστηριότητες. Κι εγώ είμαι έτσι. Οδηγώ 20 ώρες την εβδομάδα για τα μαθήματα μουσικής των παιδιών μου.
Παρ” όλα αυτά, πιστεύω πως, αν θέλουμε να μεγαλώσουμε πραγματικά επιτυχημένα παιδιά, πρέπει να τα αφήνουμε να τα παρατάνε. Συχνά.
- Μαθαίνουν να κατανοούν τι τους αρέσει.
Αν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις κάτι είτε σου αρέσει είτε όχι, τότε δεν χρειάζεται να μπεις στη δύσκολη διαδικασία να σκεφτείς κατά πόσο σου αρέσει πραγματικά. Όταν τα παιδιά πάνε σχολείο πρέπει να πάρουν καλούς βαθμούς σε όλα τα μαθήματα. Άρα τα παιδιά ουσιαστικά τιμωρούνται αν αποφασίσουν ότι ένα μάθημα δεν τους αρέσει και σταματήσουν να προσπαθούν. Δεν υπάρχει ανταμοιβή για το γεγονός ότι κατάλαβες τι σου αρέσει. Μόνο ένας κακός βαθμός.
Ο γιος μου ξεκίνησε μαθήματα βιολιού όταν ήταν 3 χρονών. Ήταν δική μου απόφαση, όχι δική του. Μέχρι την ηλικία των 11 είχα βαρεθεί τόσο πολύ να τον ακούω να παραπονιέται για την εξάσκηση που έπρεπε να κάνει, που του είπα ότι μπορούσε να τα παρατήσει αν ήθελε. Και ξέρετε κάτι; Μου είπε ότι δεν ήθελε να τα παρατήσει. Και δεν ξαναπαραπονέθηκε μετά απ” αυτό, γιατί ήξερε ότι έπαιζε βιολί επειδή του άρεσε.
- Μαθαίνουν να βλέπουν την εγκατάλειψη ως μέρος της διαδικασίας της επιτυχίας.
Έχω ξεκινήσει τέσσερις start-up εταιρείες, και κάθε φορά δούλεψα μαζί με ανθρώπους που ήταν εξαιρετικά επιτυχημένοι, παρόλο που είχαν βιώσει μεγάλες αποτυχίες. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις μια start-up αν δεν είσαι διατεθειμένος να αποτύχεις. Το ενδιαφέρον όμως με την αποτυχία στον κόσμο των start-up είναι ότι δεν έχεις πραγματικά αποτύχει μέχρι να τα παρατήσεις. Πρέπει να καταθέσεις τα όπλα και να παραιτηθείς για να αποτύχει επισήμως η εταιρεία σου.
Για να καταλάβετε την αξία της εγκατάλειψης, σκεφτείτε ότι οι επενδυτές προτιμούν να χρηματοδοτούν επιχειρηματίες start-up που έχουν τουλάχιστον μία εταιρεία στο παρελθόν τους. Αν απέτυχαν -παραιτήθηκαν απ” την start-up-, δεν πειράζει. Αυτό που είναι πολύτιμο για τους επενδυτές είναι η εμπειρία της σκληρής δουλειάς και μετά της εγκατάλειψης.
Ως σύμβουλος καριέρας, έχω δει ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ικανοί να φτάσουν εκεί που θέλουν στην καριέρα τους είναι εκείνοι που είναι πιο πρόθυμοι να πάρουν ρίσκα, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης. Κάθε φορά που παραιτούνται, αυτοί οι άνθρωποι μαθαίνουν περισσότερα για τον εαυτό τους. Μαθαίνουν να μη φοβούνται να αρχίσουν κάτι καινούργιο.
- Όσο πιο πολύ παραιτείσαι τόσο περισσότερο μαθαίνεις.
Το ξέρουμε ήδη αυτό, απλώς δεν το σκεφτόμαστε μ” αυτόν τον τρόπο. Πώς βρίσκει κανείς τον σύντροφο της ζωής του; Βγαίνει πολλά ραντεβού με ανθρώπους που αποδεικνύονται φρικτοί. Πώς βρίσκεις το μέρος όπου αισθάνεσαι καλά να ζεις; Ζεις σε μέρη όπου δεν αισθάνεσαι και τόσο καλά. Είμαστε διαβόητα κακοί στο να προβλέπουμε τι θα μας κάνει να νιώθουμε καλά, πράγμα που σημαίνει ότι το να προσπαθούμε και να αποτυγχάνουμε είναι ο καλύτερος τρόπος να το ανακαλύψουμε.
Η πρόκληση είναι να παρατάμε όλο και πιο πολλά πράγματα ώστε να μαθαίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας. Οι γονείς θα έπρεπε να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δοκιμάζουν πράγματα και να εγκαταλείπουν τις δραστηριότητες που δεν τους αρέσουν. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα. Αφήστε τα παιδιά να σας δουν να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα και να αποφασίζετε αν σας ταιριάζουν. Αφήστε τα να σας δουν να μαθαίνετε γρήγορα με το να ξεκινάτε πολλά πράγματα και να εγκαταλείπετε πολλά πράγματα.
Όμως, προσοχή: Αν εγκαταλείπετε τα πάντα όλη την ώρα, τότε δεν διακυβεύεται τίποτα όταν παραιτείστε – όλα είναι εφήμερα. Πράγμα που μας οδηγεί στο μόνιμο πρόβλημά μου με το διαζύγιο. Ξέρετε ποιος είναι ένας καλός τρόπος να αποφύγετε το διαζύγιο; Ν” αρχίζετε και να εγκαταλείπετε συχνά, ώστε να ξέρετε καλύτερα ποιοι είστε και τι χρειάζεστε μέχρι να έρθει η ώρα του γάμου.
Το να εγκαταλείπουμε, λοιπόν, είναι το κλειδί για να μπορούμε να αφοσιωθούμε πραγματικά. Στη δουλειά, στους ανθρώπους, στα όνειρά μας.
Πηγή: brightsideofmom.gr