Οδηγίες για ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο!

diadyktio

Της Χριστίνας Μπέσιου

Όσες είναι οι ωφέλειες της χρήσης του Διαδικτύου άλλοι τόσοι, ίσως και περισσότεροι, είναι οι κίνδυνοι και οι ψυχολογικές »απειλές» που ενδέχεται να βιώσουν οι μαθητές, κυρίως του Δημοτικού κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους σε αυτό. Θα μπορούσα να σας γράφω ολόκληρα άρθρα για το πόσο εύκολη και γρήγορη δύναται να γίνει η πρόσβαση των μικρών παιδιών σε ιστοσελίδες περιεχόμενου ακατάλληλου για εκείνα. Τα παιδιά, όποια απορία και αν έχουν, μπορούν απλά να την πληκτρολογήσουν στις μηχανές αναζήτησης και άμεσα να βρουν απαντήσεις. Αν έχουν απορία για το τι σημαίνει μία λέξη, εύκολα και γρήγορα θα γράψουν τη λέξη και ναι, θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τη σημασία της. Η σημασία της λέξης θα έχει αποδοθεί με τον ίδιο ή με παρόμοιο τρόπο σχεδόν σε όλες τις ιστοσελίδες που θα επιλέξει το παιδί. Όμως, για σκεφτείτε πόσες άλλες απορίες μπορεί να πληκτρολογήσει. Οι αναζητήσεις του μπορεί να αφορούν ναρκωτικά, σεξ, ραντεβού, γνωριμίες, τυχερά παιχνίδια, εύκολο χρήμα, αυτοκτονία, βία και άλλα πολλά. Σε αυτές τις απορίες, πιστεύετε ότι όλες οι ιστοσελίδες θα απαντήσουν όπως θα θέλατε εσείς; Νομίζω η απάντηση είναι αυτονόητη.

Σύμφωνα με τη μελέτη EUKidsOnline, περίπου το ένα τέταρτο των γονέων μπλοκάρουν ή φιλτράρουν ιστοσελίδες (28%) ή/και ελέγχουν τους ιστότοπους που επισκέπτονται τα παιδιά (24%). Αναλογίζεστε επομένως πως πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προβούμε σε τρόπους πρόληψης και ελέγχου. Η λύση βέβαια δεν είναι η απαγόρευση της χρήσης του υπολογιστή ή του τάμπλετ αλλά ο έλεγχος που επιτυγχάνεται με δύο τρόπους, σαφώς με την περιορισμένη χρήση αλλά και με την εγκατάσταση ενός δωρεάν προγράμματος ή μιας εφαρμογής γονικού ελέγχου. Τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για λογισμικό που αποκλείει τα παιδιά από το να έρθουν σε άμεση θέαση με πληροφορίες ακατάλληλες για αυτά. Η εγκατάστασή του είναι εύκολη και το θεωρώ πια απαραίτητο σε κάθε ηλεκτρονικό μέσο που έχει δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο. Παρακάτω, θα διαβάσετε οδηγίες για το πώς να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα γονικού ελέγχου και ασφαλής περιήγησης στον υπολογιστή σας.

Ανάλογα με τον broswer (πρόγραμμα περιήγησης) που χρησιμοποιείτε μπορείτε να »κατεβάσετε» την εφαρμογή ή το πρόγραμμα γονικού ελέγχου που επιθυμείτε. Ας δούμε οδηγίες για τους περιηγητές Google Chrome, Mozilla Firefox και Internet Explorer.

Google Chrome
Ανοίγετε το Google Chrome
Κάνετε κλικ πάνω δεξιά στο κουμπί με τις τρεις γραμμές
Επιλέγετε τις Ρυθμίσεις -> Επεκτάσεις
Επιλέγετε »αποκτήστε περισσότερες επεκτάσεις»
Θα μεταβείτε στο Chrome web store
Πληκτρολογείτε πάνω αριστερά στην μπάρα αναζήτησης »parental control»
Θα σας εμφανιστεί δύο λίστες, μία με εφαρμογές και μία για επεκτάσεις
Επιλέξτε όποια επέκταση θέλετε πατώντας στην επιλογή »προσθήκη» (θα σας πρότεινα το Parental Controls & Web Filter from MetaCert)
Επιλέξτε προσθήκη επέκτασης και εγκαταστήστε την επέκταση
Όταν ολοκληρωθεί θα μεταβείτε σε μία νέα σελίδα και θα κάνετε εγγραφή απλά με το e-mail σας και έναν κωδικό.
Στη συνέχεια μπορείτε να ρυθμίσετε τις κατηγορίες γονικού ελέγχου που επιθυμείτε.

(αν το μενού σας είναι διαφορετικό μπείτε εδώ )

Μozilla Firefox
Στην αρχική σελίδα του Firefox, επιλέξτε »πρόσθετα» στο κάτω μέρος των επιλογών
Πληκτρολογήστε «parental control»
Παρουσιάζονται οι σχετικές εφαρμογές
Επιλέξτε την κατάλληλη, σύμφωνα με τις ανάγκες σας, εφαρμογή
Κάνετε εγκατάσταση και ρυθμίστε

Internet Explorer

Επιλέξτε από τις ρυθμίσεις ( πάνω δεξιά) την επιλογή Internet Options:
Επιλέξτε την καρτέλα Content -> Family Safety.
Ρυθμίστε τον γονικό έλεγχο

Επίσης, ακατάλληλο περιεχόμενο ενδέχεται να προβάλλουν και οι διαφημίσεις που υπάρχουν διάσπαρτες στις ιστοσελίδες. Μία λύση για να τις »μπλοκάρετε» είναι η εγκατάσταση του Ad block Plus που διατίθεται για όλους τους browsers (Mozilla, IE, Chrome, Safari, Opera, κλπ) και μπορείτε να το »κατεβάσετε» από εδώ. Όλα τα παραπάνω σας τα προτείνω ως μία καλή λύση που μπορεί να απομακρύνει τους κινδύνους από τα παιδιά σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του ιστορικού ή η συζήτηση για τις αναζήτησεις που κάνει το παιδί σας ή η φυσική παρουσία σας ενώ το παιδί βρίσκεται στο ίντερνετ. Μη ξεχνάμε πως είναι απλά εφαρμογές…

Πηγή: thrania.com

   

Άφησε ένα σχόλιο

*