Να γιατί τσακωνόμαστε στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι!

43022

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μέλη μιας οικογένειας που έχουν καιρό να συναντηθούν και βρίσκονται κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι λογικό και αναμενόμενο να τσακώνονται. Γιατί; Ο λόγος οφείλεται σε αυτό που ονομάζεται: «υπερσυμπαρουσία» (hypercopresence).

Ειδικότερα, η ειδικός σε θέματα επικοινωνίας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Melanie Booth Butterfield, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, εξηγεί, πως όταν οι συγγενείς έχουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αρκετό καιρό και να μείνουν κάτω από την ίδια στέγη, είναι φυσικό να πιέζονται, καθώς μοιράζονται τους ίδιους χώρους μέσα στο σπίτι.

Τα μέλη της οικογένειας, υπό αυτές τις συνθήκες, νιώθουν αστάθεια καθώς δεν είναι αυτόνομα, ενώ ταυτόχρονα είναι αναγκασμένα να ακολουθούν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά την ώρα του φαγητού ή μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Η Butterfierld παρομοιάζει το φαινόμενο «hypercopresence» με τη σχέση εξ αποστάσεως, μόνο που στη θέση του ερωτικού συντρόφου είναι η οικογένειά μας, που ενδεχομένως έρχεται στο σπίτι τα Χριστούγεννα.

“Όταν είμαστε σε μια σχέση αναμένουμε να είμαστε μαζί για κάποιο διάστημα, δεν έχουμε την τάση να περιμένουμε να είμαστε μαζί όλο το 24ωρο. H υπερσυμπαρουσία συμβαίνει όταν τα πράγματα είναι πολύ ελεγχόμενα και προγραμματισμένα […] Είναι η ιδέα ότι είμαστε τόσο κοντά που δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από τους ανθρώπους, αν το θελήσουμε”.

Η Butterfield υπογραμμίζει και κάποια άλλα σημεία μέσα στις διακοπές που ενδεχομένως να πιέζουν περισσότερο την κατάσταση όπως ο έλεγχος και η σύγκριση των παιδιών από τους γονείς, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα.

“Μπορεί να υπάρχει επιπλέον τριβή μεταξύ των μελών της οικογένειας που πίνουν, και των μελών που δεν το κάνουν”, λέει μεταξύ άλλων. Επιπλέον προσθέτει: “Τα παιδιά κάποιων μπορεί να είναι δραστήρια και απείθαρχα. Αυτοί οι γονείς βρίσκονται σε θέση πίεσης σε σχέση με την οικογένεια που τα παιδιά της έχουν καλές επιδόσεις, δείχνουν καλά και έχουν καλούς διατροφικούς τρόπους”.

Tips και συμβουλές από την ειδικό

Η καθηγήτρια λέει πως καλό θα ήταν τα μέλη της οικογένειας να επικοινωνούν περισσότερο μεταξύ τους καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και όχι μόνο στις γιορτές, ενώ οι επισκέπτες είναι σημαντικό να αφήνουν χρόνο στους οικοδεσπότες, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμη μία συμβουλή είναι να έχουμε ένα χαλαρό πρόγραμμα και να μην υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

“Απλοποιήστε τα πράγματα πάρα πολύ και μοιράστε στους ανθρώπους διαφορετικές ευθύνες. Διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να αναλάβουν ευθύνες για διάφορες πτυχές των Χριστουγέννων. Ένα άτομο θα μπορούσε να κάνει το πρωινό, και άλλο άτομο το μεσημεριανό. Υπάρχει τεράστια πίεση για την οικογένεια υποδοχής. Η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε όλους είναι μια καλή ιδέα, ακόμη και για τα παιδιά. Οι πιθανότητες είναι ότι έχουν ευθύνες, όταν είναι και στο δικό τους σπίτι”, καταλήγει.

Παιδιά-κινητό-social media-διακοπές

Όσον αφορά το θέμα των παιδιών και την ανάγκη τους να βρίσκονται συνέχεια πάνω από το κινητό τους καθ όλη τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, η Butterfield λέει πως με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά κρατάνε μία επαφή με τους φίλους τους. Ωστόσο, χρειάζεται κάποιος έλεγχος, και ίσως μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία κάποιες ώρες θα μπορούν να ασχολούνται με αυτό και κάποιες άλλες όχι.

Πηγή: pathfinder

   

Άφησε ένα σχόλιο

*