Στα παιδιά αρέσουν οι γιορτές!

Του Γιάννη Ξηντάρα,

Ψυχολόγος – Οικογενειακός Σύμβουλος.

Μια φορά το χρόνο γενέθλια, μία φορά Χριστούγεννα… Το μεταξύ τους διάστημα φαίνεται μεγάλο. Υιοθετείστε τη γιορτή στην καθημερινή ζωή. Οι γιορτές που σχετίζονται με παιδιά είναι σπάνιες, τις περιμένουν πολύ και τις προετοιμάζουν ανάλογα. Η γιορτινή μέρα περνάει γρήγορα. Με το που αρχίζει η επόμενη μέρα, πρέπει να περιμένουν την επόμενη γιορτή που ακολουθεί. Τα παιδιά βρίσκουν την καθημερινότητα μουντή –δεν έχουν και άδικο- καθώς έχουν πολλές υποχρεώσεις.

Η ρουτίνα του προγράμματός μας, μία δόση επιθετικότητας που πλανάται, η κούραση στο τέλος της μέρας και η δύναμη της συνήθειας, δεν ευνοούν την καθημερινή έκφραση μιας ειλικρινούς ευθυμίας. Όσο για τα παιδιά, τους αρέσουν οι γιορτές, οι ημέρες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Κάνουν εκπλήξεις και θέλουν να τους κάνουν και οι άλλοι. Γιατί, λοιπόν, να μην εφεύρετε καθημερινές γιορτές; Οι ιδέες για τις γιορτές δεν λείπουν. Αν δεν βρίσκετε κάτι ρωτήστε τα παιδιά σας, η φαντασία τους δεν εξαντλείται ποτέ και μπορούν να εφεύρουν φάρσες ή να σας κάνουν εκπλήξεις. Τους αρέσει να ετοιμάζουν και να συμμετάσχουν προκαλώντας τη δική σας και τη δική τους χαρά.

Η γιορτή είναι ένα θέμα φιλοσοφίας. Το να παίρνει κανείς τη ζωή σαν γιορτή, πολύ περισσότερο από παραπανίσιο χρόνο, χρήμα και ενέργεια, απαιτεί, καταρχάς, μία διαφορετική φιλοσοφία για τα πράγματα. Είναι λογικό ο καθένας μας να γυρίζει κουρασμένος από μία ημέρα στο σχολείο ή στη δουλειά. Είναι συχνό οι γονείς να έχουν μία και μοναδική επιθυμία μόλις επιστρέφουν η οποία είναι να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν. Όμως, αυτή είναι η άποψη για τη ζωή που θέλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας; Ότι αποτελείται από εξαντλητικές ημέρες που κόβουν κάθε διάθεση για διασκέδαση και πρωτοτυπία; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία εκτυλίσσονται οι στιγμές που περνάμε μαζί με τα παιδιά μας, είναι καθοριστική για την ενήλικη ζωή τους.

Επομένως πρέπει να δείτε τη ζωή με άλλο βλέμμα. Οι μικρές γιορτές της καθημερινής ζωής απαιτούν περισσότερο δημιουργικότητα παρά προσπάθεια. Οι ευκαιρίες για εκπλήξεις, ευχαρίστηση ή «συνομωσίες» είναι πολλές. Παραδείγματος χάρη φτιάξατε μία ωραία τάρτα; Επωφεληθείτε για να γιορτάσετε την αλλαγή της εποχής. Αγοράσατε για το γιο σας ή την κόρη σας ένα ζευγάρι κάλτσες; Τυλίξτε τες σε ένα ωραίο χαρτί περιτυλίγματος και κάντε του-της ένα δώρο. Τέλος, τα παιδιά σας δε θέλουν να πάνε για ύπνο; Φτιάξτε μία πρόχειρη σκηνή σε μία γωνία του δωματίου και δώστε τους υπνόσακους για να κοιμηθούν.

Το να εντάξετε περισσότερες γιορτές στην καθημερινότητα βοηθάει επίσης, στην επίλυση συγκρούσεων. Όταν η ατμόσφαιρα είναι λίγο βαριά και οι σχέσεις τεταμένες, είναι προτιμότερο να βγείτε από το συνηθισμένο και να προσπαθήσετε να κάνετε κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, το παιδί σας δείχνει απροθυμία να έρθει στο τραπέζι και σκαλίζει το φαγητό του δέκα ώρες; Αντικαταστήστε ένα γεύμα με ένα πικνίκ στο πάρκο ή στο σαλόνι του σπιτιού. Θα το ευχαριστηθεί, είναι το μόνο σίγουρο! Σκεφτείτε ένα πρωτότυπο μενού. Προτείνετέ του το «γεύμα απ’ όλα», όπου τα πάντα είναι πάνω στο τραπέζι και ο καθένας παίρνει ό, τι θέλει. Τις ημέρες που έχει ήλιο, προτείνετε ένα κίτρινο γεύμα (π.χ με καλαμπόκι, ανανά κλπ)και τις βροχερές μέρες ένα ροζ γεύμα (π.χ με ραπανάκια, παντζάρια κλπ). Αν δεν έχετε χρόνο τις καθημερινές μπορείτε να το οργανώσετε το Σαββατοκύριακο.

Οι μικρές γιορτές χαρίζουν στα μικρά παιδιά (αλλά και στους γονείς) στιγμές ελευθερίας. Τα παιδιά βρίσκονται όλη την ημέρα μέσα σε ένα καταναγκαστικό σύστημα και πρέπει να είναι φρόνιμα και υπάκουα. Τους είναι όμως υπερβολικά δύσκολο γιατί έχουν μάθει να ονειρεύονται και να κάνουν αταξίες. Το να γιορτάσουν λοιπόν, τους δίνει την ελευθερία και το δικαίωμα σε αυτό που κανονικά απαγορεύεται.

Επίσης, μπορούν να υποδυθούν κάποιον άλλο. Τα παιδιά αγαπούν τις μεταμφιέσεις και γι’ αυτά μπορεί να είναι γιορτή το να τους δώσετε πραγματικά προϊόντα μακιγιάζ και να τα αφήσετε να βαφτούν όπως επιθυμούν ή ακόμη και να τους δώσετε ελεύθερη πρόσβαση στην ντουλάπα με τα ρούχα σας και να μεταμφιεστούν σε «μπαμπά και μαμά».

Απόσπασμα από το βιβλίο «Οι γονείς ρωτούν Οι ψυχολόγοι απαντούν», της Anne Bacus.


 Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. Στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.  xidaras.gr  paidi-efivos.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*