Του Ανδρέα Κόμη,
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Η λαχτάρα για την απόκτηση ενός παιδιού απασχολεί σήμερα πολύ περισσότερα ζευγάρια από ό,τι ίσως φανταζόμαστε. Μερικές γυναίκες από τη στιγμή που σταματούν την αντισύλληψη είναι εύκολο να συλλάβουν παιδί.
Κάποιες άλλες, όμως, δυσκολεύονται να «πιάσουν» παιδί και η διαδικασία της σύλληψης γίνεται μια καθημερινότητα που περιστρέφεται γύρω από τις ημέρες ωορρηξίας, συγκεκριμένες σεξουαλικές στάσεις, μια σειρά από τεστ γονιμότητας και μπόλικο άγχος.
Όταν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, το άγχος τα κάνει όλα πιο δύσκολα. Το ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά «καλοκουρδισμένη μηχανή», απ’ την άλλη όμως είναι και πολύ ευαίσθητη στο οτιδήποτε της συμβαίνει.
Το άγχος και το στρες έχουν συνδεθεί άμεσα με την υπογονιμότητα, στις περιπτώσεις φυσικά που ιατρικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ζευγάρι. Αυτό δεν σημαίνει πως προκαλούν μόνιμη υπογονιμότητα, μειώνουν, όμως, σημαντικά τις πιθανότητες στην προσπάθεια για επιτυχή σύλληψη.
Ο κ. Κόμης Ανδρέας έδωσε κάποιες μικρές συμβουλές τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν τα ζευγάρια, προκειμένου να επιτευχθεί μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Η πιο σημαντική συμβουλή για μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος είναι να γνωρίσει καλά το σώμα της, και ειδικά τον κύκλο της.
Είναι σημαντικό να γνωρίζει πόση χρονική απόσταση έχουν οι κύκλοι της, ώστε να συγχρονίσει καλύτερα την επαφή.
Ένα ζευγάρι το οποίο είναι απόλυτα υγιές και δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα έχει επιτυχία εγκυμοσύνης το οποίο αποτυπώνεται στα ακόλουθα ποσοστά.
- 1 μήνα 30%
- 6 μήνες 75%
- 1 χρόνος 90%
- 2 χρόνια 95%
«Αρκετές είναι οι συμβουλές τις οποίες θα μπορούσαμε να δώσουμε», αναφέρει ο ιατρός βάζοντας ως πρώτη την απόλυτη γνώση των γόνιμων ημερών που πρέπει να έχει μία γυναίκα, οι οποίες υπολογίζονται ανάλογα με τον κύκλο της.
Η στάση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο κατά την επαφή, όπως ανέφερε ο ιατρός, τονίζοντας ότι οι γυναίκες είναι καλό είναι να μείνουν ξαπλωμένες για περίπου μισή ώρα, έτσι ώστε το σπέρμα να μην γλιστρήσει έξω χωρίς να έχει φτάσει καν στον κόλπο. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι ο οργασμός κατά τη διάρκεια της πράξης αυξάνει τις πιθανότητες της γονιμοποίησης.
Το στρες, η διατροφή και η φυσική κατάσταση είναι μερικά από τα πράγματα τα οποία αναλύει ο ιατρός στη συνέντευξη τα οποία πρέπει να προσέξει η γυναίκα την περίοδο την οποία εντείνει και επιθυμεί να τεκνοποιήσει, αρκετά όμως είναι και αυτά τα οποία πρέπει να αποφύγει.
Ο Ανδρέας Κόμης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στην Μ. Βρετανία και έχει εξειδικευτεί στην Ιατρική Εμβρύου και στην Εμβρυομητρική Ιατρική. Ανδρέας Κόμης, Κέντρο Μαιευτικής Υπερηχογραφίας, Γυναικολογίας και Ιατρικής Εμβρύου breasthealth.gr