Η σημασία της πρηνής θέσης στην ανάπτυξη των βρεφών

babyads.gr-prinis-stasi

Συχνά γονείς αναφέρουν πως δε βάζουν το μωρό τους να ξαπλώνει επάνω στην κοιλιά του γιατί δεν του αρέσει και κλαίει. Κάποιοι γονείς παρεξηγούν την οδηγία του γιατρού για την αποφυγή της πρηνής θέσης κατά τον ύπνο και παραμελούν να την συμπεριλάβουν στο καθημερινό του πρόγραμμα.

Από το 1992 που η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία (APA) πρότεινε την ύπτια θέση για τον βρεφικό ύπνο ώστε να αποφευχθούν τα περιστατικά Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome) αυξήθηκε ο χρόνος παραμονής των βρεφών σε ριλάξ, καθισματάκια και άλλα μέσα υποστήριξης.

Η A.P.A. αναγνώρισε ότι η αύξηση του χρόνου παραμονής των βρεφών πάνω στην πλάτη τους οδήγησε στην αύξηση περιστατικών πλαγιοκεφαλίας, δηλαδή τη δημιουργία πεπλατυσμένης περιοχής στο σημείο (κυρίως οπίσθια) που το κεφαλάκι του μωρού ακουμπά στο στρώμα. Το ίδιο συνέβη και με το ραιβόκρανο, μια κατάσταση όπου το κεφάλι είναι στραμμένο προς μια κατεύθυνση και έχει πλάγια κλίση προς την αντίθετη, όπως παρατήρησε η Αμερικανική Ένωση Ορθωτικών και Προσθετικών.

Επιπλέον σημειώθηκε καθυστέρηση στην κινητική ανάπτυξη των βρεφών καθώς η μυϊκή αδυναμία και η έλλειψη σταθερότητας στο κεφάλι και τον κορμό που παρατηρούνταν καθυστερούσε την κατάκτηση δεξιοτήτων αδρής κίνησης.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν τα βρέφη να περνούν χρόνο στην πρηνή θέση, δηλαδή επάνω στην κοιλιά τους. Η πρηνή θέση βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του κεφαλιού και στην ανάπτυξη σημαντικών κινητικών δεξιοτήτων.

«Ύπνος στην ύπτια θέση, παιχνίδι στην πρηνή!»

Συμβουλές για την εκπαίδευση/διατήρηση της πρηνής θέσης (μπρούμυτα):

  • Ξεκινήστε να βάζετε το μωρό σας μπρούμυτα στην κοιλιά του όταν ακόμα είναι νεογέννητο.
  • Ξεκινήστε με λίγα λεπτά και συνεχίστε ως και μια ώρα κατά διαστήματα όσο το βρέφος μεγαλώνει.
  • Συνδυάστε τη διατήρηση της πρηνής θέσης με δραστηριότητες μπάνιου, αλλαγής πάνας και παιχνιδιού.
  • Βάλτε τα βρέφη μετά τους πέντε μήνες περίπου να παίξουν και να δραστηριοποιηθούν στην πρηνή θέση πάνω σε μεγάλες επιφάνειες όπως στο δικό σας διπλό κρεβάτι ή το πάτωμα πάντοτε με επιτήρηση. Στο πάτωμα τοποθετήστε μεγάλα κομμάτια παζλ από σκληρό αφρολέξ ή μια κουβέρτα για να είναι το βρέφος περισσότερο ασφαλές. Αν το μωράκι σας δείχνει να δυσανασχετεί και να μη δέχεται τη θέση επιμείνετε, αυξάνοντας τον χρόνο παραμονής σε αυτή σταδιακά μέρα με τη μέρα και σύντομα θα παρατηρήσετε αλλαγή.

Θέσεις για την εκπαίδευση/διατήρηση της πρηνής θέσης (μπρούμυτα):

Θέση 1. Βάλτε το μωρό σας μπρούμυτα με την κοιλιά του επάνω στη δική σας ενόσω ξαπλώνετε. Τα χέρια σας να το σταθεροποιούν χαμηλά στην περιοχή της λεκάνης. Ακόμα και αν το νεογέννητο δε σηκώνει το κεφάλι του η θέση αυτή θα του δώσει χρόνο να συνηθίσει τη θέση επάνω στην κοιλιά και θα το βοηθήσει να δυναμώσει τους μυς του αυχένα και της πλάτης.

Θέση 2. Προσπαθήστε να βρίσκεστε στο ίδιο επίπεδο με το μωρό σας όταν αυτό είναι μπρούμυτα. Το πρόσωπό σας και η φωνή σας είναι εξαιρετικό κίνητρο για το βρέφος για να σηκώσει ψηλά το κεφάλι του. Μετακινήστε μπροστά του ένα παιχνίδι ώστε να ενθαρρύνετε την στροφή στο κεφάλι.

Θέση 3. Βάλτε το μωράκι σας επάνω στα πόδια σας ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα χωρίς μπράτσα και με τα πόδια σας να πατάνε στο έδαφος. Μπορείτε το ένα πόδι να το έχετε πιο ψηλά από τη μεριά που είναι τα χέρια και το κεφάλι του.

Θέση 4. Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας με στήριξη από τα χέρια σας, το ένα ανάμεσα στα πόδια και κάτω από την κοιλιά του και το άλλο κάτω από τα αντιβράχια για στήριξη του κεφαλιού.

Θέση 5. Μετά από μια αλλαγή πάνας τοποθετήστε το μωράκι επάνω στην κοιλιά του και χρησιμοποιείστε μια πετσέτα ως ρολό κάτω από το στήθος του με τα χέρια του να βρίσκονται μπροστά από το ρολό. Επίσης χρησιμοποιείστε καθρέφτες ως παιχνίδια έτσι που το βρέφος θα κρατάει ψηλά το κεφάλι του για να δει το είδωλό του.

Παρακολουθείστε τις θέσεις στο παρακάτω βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=wCn1-xNbib0

Δώστε χρόνο στο μωρό σας να συνηθήσει την θέση επάνω στην κοιλιά του. Είναι μια θέση παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα και άσκησης

Κατερίνα Μάγκου, Φυσιοθεραπεύτης, με εξειδίκευση στη Χειροθεραπευτική Κινητοποίηση, στη Νευροεξελικτική Αγωγή, και στην Πρώιμη Παρέμβαση για Νεογνά και Βρέφη.

Πηγή: kisphysiotherapy.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*