Γονείς …ξεσπούν σε εκπαιδευτικούς

goneisxespoun

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Της Λένας Κισσάβου,

Πολλοί γονείς μαθητών του δημοτικού σχολείου αλλά περισσότερο αυτοί των μαθητών του νηπιαγωγείου, μόνο όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν τα σχολεία, κατάλαβαν τι σημαίνει αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων και τι σημαίνει πλέον ολοήμερα, κι αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις τους, που ξέσπασαν απ΄ τις πρώτες μέρες…

Σε δημοτικά σχολεία και σε νηπιαγωγεία τόσο στην πόλη της Λάρισας, αλλά και περιφερειακά, γονείς στρέφονται κατά των εκπαιδευτικών, κατηγορώντας τους ότι δεν δέχονται τα παιδιά τους, όταν τα πάνε νωρίς το πρωί στο σχολείο, όπως έκαναν πέρυσι!

Αντιδρούν με θυμό και απειλούν να καταγγείλουν το γεγονός στον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά οι εκπαιδευτικοί τους ενημερώνουν ότι πλέον αυτά είναι τα νέα ωράρια λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, τα οποία θα πρέπει να τηρήσουν και οι γονείς ανάλογα.

Αναλυτικότερα το θέμα προέκυψε, σε πολλές περιπτώσεις, με γονείς που έχουν ένα παιδί που φοιτά στο δημοτικό σχολείο και ένα στο νηπιαγωγείο, σε συστεγαζόμενα κτίρια. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο σχολείο το ένα παιδί του δημοτικού στις 8 το πρωί, ενώ το άλλο στις 8.20 το πρωί, οπότε ξεκινά και η ώρα υποδοχής τους, στα κλασικά τμήματα.

Οι γονείς ζητούν από τις νηπιαγωγούς που βρίσκονται στο σχολείο από τις 7.45 το πρωί, για τα τμήματα πρόωρης υποδοχής μαθητών που οι γονείς τους εργάζονται, να κρατήσουν και τα δικά τους παιδιά που φοιτούν στο κλασικό τμήμα, αλλά αυτές αντιδρούν και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη φύλαξης εφόσον αυτά δεν έχουν ενταχθεί σε αυτή την πρωινή ζώνη.

Η λύση που υπάρχει στους γονείς, με νήπια στο κλασικό τμήμα, είναι να περιμένουν έξω από το νηπιαγωγείο είκοσι λεπτά, να ξεκινήσει η ώρα υποδοχής των νηπίων που είναι στις 8.20 π.μ. ή να κάνουν δύο δρομολόγια! Μία φορά να πάνε στο σχολείο το ένα παιδί (δημοτικό) και αργότερα το άλλο.

Να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση, υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα για όλα τα τμήματα στο νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με αυτό υπάρχει ένα βασικό – υποχρεωτικό πρόγραμμα για όλα τα τμήματα και όλους τους μαθητές από 8:30 έως 13:00 και ένα προαιρετικό για τους μαθητές που θέλουν να παρακολουθήσουν ολοήμερο πρόγραμμα από 13:00 έως 16:00. Επίσης προβλέφθηκε προαιρετική πρωινή ζώνη 7:45- 8:30 τα νήπια-προνήπια των οποίων οι γονείς εργάζονται.

Επίσης το νηπιαγωγείο τελειώνει στις 13:00 και το δημοτικό στις 13:15. Μέχρι σήμερα το νηπιαγωγείο τελείωνε στις 12:15 με 12:30 και το δημοτικό -ανάλογα με τον τύπο- σχόλαγε στις 12:25 ή στις 13:15 ή στις 14:00.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Απ’ την άλλη, ένταση έχει δημιουργηθεί και με την ώρα αποχώρησης των νηπίων των ολοήμερων τμημάτων, από το σχολείο.

Ειδικότερα τα νήπια στα τμήματα αυτά, θα πρέπει να παραμένουν στο σχολείο μέχρι τις 4 το απόγευμα, αλλά πολλοί γονείς δηλώνουν την επιθυμία να τα πάρουν πιο νωρίς.

Οι νηπιαγωγοί αντιδρούν και υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται να αποχωρούν πριν τις 4 μ.μ. τα νήπια, άρα οι γονείς δεν μπορούν να τα πάρουν πιο νωρίς από την προβλεπόμενη ώρα.

Είτε αφορά την ώρα προσέλευσης-υποδοχής μαθητών, είτε την ώρα αποχώρησης, το μεγαλύτερο πρόβλημα, συναντάται στους μαθητές που μεταφέρονται με λεωφορείο στο σχολείο, από το ένα χωριό στο άλλο.

Συγκεκριμένα στο λεωφορείο μεταφέρονται παιδιά δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου, απ” τα οποία όσα δεν έχουν ενταχθεί στην πρωινή ζώνη, θα πρέπει να καταβαίνουν από το λεωφορείο …με δόσεις!

Δηλαδή ο οδηγός του λεωφορείου θα επιτρέπει να κατεβαίνουν στις 8 το πρωί τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και στις 8.20 π.μ. τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, για τη λειτουργία του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, δίνεται η δυνατότητα κάθε μήνα του σχολικού έτους, να επαναπροσδιορίζεται η λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, μετά από πρόταση του διευθυντή της σχολικής μονάδας και σε συνεννόηση και τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμόζεται η λειτουργία του σχολείου και ειδικότερα των ολοήμερων τμημάτων του, βάση πιθανών νέων αναγκών που θα προκύψουν στον μαθητικό πληθυσμό του.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι, καθώς επίσης και οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).

Υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας πρωϊνής ζώνης, δηλαδή τμήμα Πρόωρης Υποδοχής μαθητών, για τους μαθητές που οι γονείς τους εργάζονται, νωρίς το πρωί.

Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος αυτού είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια, και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω.

Για τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης, είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

Πηγή: eleftheria.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*