Αν μπορούσατε να προστατεύσετε το μικρό σας από τις κακοτοπιές της ζωής, τα αρνητικά συναισθήματα και τις απογοητεύσεις είναι σίγουρο ότι θα το κάνατε. Επειδή, όμως, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπο με όλα τα παραπάνω (ακόμα και για πράγματα που για έναν ενήλικα δεν έχουν την ίδια σημασία όπως θα είχαν για ένα παιδί) η καλύτερη προστασία είναι να του δώσετε τα εφόδια για να διαχειρίζεται τα δύσκολα συναισθήματα.
Ένα από αυτά είναι και η απογοήτευση. Απογοήτευση επειδή δεν τα πήγε καλά στο σχολείο, επειδή δεν τα κατάφερε σε μια δραστηριότητα, επειδή τσακώθηκε με το φίλο του. Για να την ξεπεράσει εύκολα δεν έχετε παρά να το βοηθήσετε με 7 τρόπους.
Προσέξτε τι του λέτε. Το να υποβαθμίζετε τα συναισθήματα του ή να παριστάνετε πως δεν υπάρχουν δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση. Για να διαχειριστεί πιο εύκολα την απογοήτευση θα πρέπει να κατανοήσει τι είναι αυτό που αισθάνεται αλλά και να μην νιώθει περίεργα που το αισθάνεται. Φροντίστε ακόμα να αποφύγετε εκφράσεις του τύπου «έτσι είναι η ζωή» ή «κανένας δεν είναι τέλειος» διότι θα το κάνετε να αισθανθεί χειρότερα (ότι δεν έχει τον έλεγχο, ότι δεν έχει σημασία το πόσο προσπαθεί κοκ.) και θα του προκαλέσετε σύγχυση.
Δώστε του χώρο και χρόνο. Κάποια παιδιά χρειάζονται χώρο και μια απόσταση από τα γεγονότα για να επεξεργαστούν αυτό που αισθάνονται, ειδικά αν είναι εσωστρεφή. Μην πιέζετε λοιπόν το μικρό σας να σας μιλήσει και αφήστε του λίγο χώρο για να σκεφτεί πριν αποφασίσει να σας ανοιχτεί.
Προσφέρετε την αγκαλιά σας. Κάντε του σαφές ότι βρίσκεστε δίπλα του για να το αγκαλιάσετε και να το ακούσετε, φροντίζοντας ταυτόχρονα ούτε να υποβαθμίζετε τα συναισθήματά του αλλά ούτε και να προκαλείτε μεγαλύτερο ζήτημα από το υπάρχον.
Καθησυχάστε το. Ηρεμήστε το, υπενθυμίζοντάς του ότι όλα θα πάνε καλά και ότι σίγουρα θα βρεθεί κάποια λύση. Υπενθυμίστε του δε ένα περιστατικό από το παρελθόν όπου πάλι απογοητεύτηκε αλλά τελικά όλα έφτιαξαν ή διηγηθείτε του μια ανάλογη δική σας ιστορία, όπου είχατε βιώσει ίδια συναισθήματα.
Αναθεωρήστε τον τρόπο που εσείς διαχειρίζεστε την απογοήτευση. Επειδή το μικρό σας παίρνει παραδείγματα από εσάς και στην ουσία αντιγράφει τις αντιδράσεις σας και το πώς διαχειρίζεστε τις καταστάσεις, κατανοήστε τον τρόπο που εσείς διαχειρίζεστε την απογοήτευση και αναζητήστε πιο θετικούς τρόπους αν βλέπετε πως δυσκολεύεστε.
Αλλάξτε τις προσδοκίες σας. Μάθετε τον λόγο για τον οποίο απογοητεύτηκε και εστιάστε στην προσπάθειά του αντί για το αποτέλεσμα, αλλά και τις ικανότητες ή τις μικρές επιτυχίες που είχε ενώ προσπαθούσε.
Εστιάστε στο τι θα μπορούσε να αποκομίσει από την εμπειρία. Μπορεί η απογοήτευση να είναι ένα δύσκολο συναίσθημα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία για να μάθει κάτι το παιδί σας. Συζητήστε για παράδειγμα τι θα μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικά, τι έμαθε από όλο αυτό και εστιάστε στο πώς μπορεί να γίνει καλύτερο ή να προσπαθεί περισσότερο.
Πηγή: antikleidi.com