Κείμενο: Ρομίνα Ξύδα
Τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν μία έμφυτη περιέργεια η οποία μπορεί να καταλήξει σε ατύχημα. Γι’ αυτό, φροντίστε να δείτε το σπίτι σας μέσα από τα δικά του μάτια… Ο κανόνας είναι ένας και μοναδικός: για τα ατυχήματα στο σπίτι δεν φταίνε ΠΟΤΕ τα παιδιά, αλλά εμείς οι ενήλικοι, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν λάβουμε τα μέτρα μας. Η διαρκής επιτήρηση του παιδιού αποτελεί τον βασικότερο προληπτικό μέτρο για την προστασία του με τους ειδήμονες να τονίζουν ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να μένουν μόνα τους ούτε για ένα λεπτό. Ακόμη κι αυτός ο ελάχιστος χρόνος είναι αρκετός για να προκληθεί ατύχημα. Τα ατυχήματα των παιδιών μας δεν είναι απλώς κακοτυχία, αλλά νόσος που παίρνει διαστάσεις επιδημίας και από την οποία μπορούμε (και πρέπει) να προφυλαχτούμε.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι ανατριχιαστικά: Στα μικρότερα των 5 ετών παιδιά τα ατυχήματα στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο υπερβαίνουν το 60% του συνολικού αριθμού με το συχνότερο ατύχημα αυτό της πτώσης. Τα βρέφη πέφτουν 2 φορές συχνότερα από τα μικρά παιδιά και 10 φορές συχνότερα από τα μεγαλύτερα. Η πτώση του βρέφους μπορεί να γίνει από την κούνια, το κρεβατάκι, το baby relax, τις απροστάτευτες σκάλες, το γυαλισμένο πάτωμα και από τη στράτα που χρησιμοποιείται αρκετά μέχρι και σήμερα. Ακολουθεί η δηλητηρίαση (απορρυπαντικά, καθαριστικά και λευκαντικά αφορούν στο 50% των μέσων δηλητηρίασης από είδη οικιακής χρήσης).
Συχνή είναι, επίσης, η δηλητηρίαση από τον καπνό του τσιγάρου καθώς και τα εγκαύματα από αναπτήρα και σπίρτα, αλλά και από καυτό ρόφημα που ενήλικοι ρίχνουν κατά λάθος στο παιδί επειδή… σκοντάφτουν. Η εισρόφηση ξένων σωμάτων (ξηροί καρποί, καρφίτσες, σταυρουδάκια κ.λπ.) μπορεί να συμβεί από την ηλικία των 6 μηνών ενώ τα ατυχήματα από πνιγμό στα παιδιά 2 – 4 ετών είναι 5 φορές περισσότερα σε σχέση με τα βρέφη και 2 φορές συχνότερα σε σχέση με τα παιδιά 6 – 12 ετών. Τα εγκαύματα είναι τα πιο συχνά και σοβαρότερα ατυχήματα στο σπίτι σε παιδιά 2 – 5 ετών και σε αυτήν την ηλικία είναι 3 φορές περισσότερα απ’ ό,τι στις μεγαλύτερες. Το 80% των εγκαυμάτων συμβαίνει στην κουζίνα του σπιτιού και λιγότερο στο λουτρό. Το 90% προκαλείται από υγρή και το 10% από ξηρή θερμότητα. Οι δηλητηριάσεις αποτελούν συχνή μορφή ατυχημάτων στα παιδιά, ευτυχώς όμως σπάνια είναι θανατηφόρες. Η μάσηση τσιγάρου είναι επίσης από τα συχνότερα παιδικά ατυχήματα. Η ποσότητα καπνού ενός και μόνο τσιγάρου θεωρείται θανατηφόρος δόση για ένα παιδί! Συμπέρασμα; Οι γονείς ή ο άνθρωπος που κρατάει το παιδί επιβάλλεται να επιτηρούν αυστηρά την κάθε του κίνηση!
Είκοσι προληπτικά μέτρα για την προστασία των παιδιών στο σπίτι
– Φροντίστε ώστε στο διαμέρισμα ή στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας.
– Μην εγκαταλείπετε ποτέ το παιδί σας μόνο στο σπίτι ή σε επικίνδυνα σημεία μέσα και έξω από αυτό χωρίς την παρουσία ενηλίκου.
– Απομακρύνετε τα επικίνδυνα παιχνίδια από το σπίτι και μην αφήνετε ποτέ μικροαντικείμενα στα χέρια των παιδιών ή στο πάτωμα.
– Μην αφήνετε σημαντική ποσότητα νερού σε μεγάλα δοχεία ή στο μπάνιο και ασφαλίστε καλά πηγάδια, στέρνες ή άλλους χώρους συλλογής νερού που τυχόν υπάρχουν.
– Την ώρα του μπάνιου να μένετε πάντα κοντά στο παιδί σας και να χρησιμοποιείτε ένα χαλάκι που δεν γλιστράει
– Μην κυκλοφορείτε με ζεστά ροφήματα στα χέρια και αδειάζετε όλα τα ποτήρια με τυχόν υπολείμματα ποτών.
– Να χρησιμοποιείτε πάντα ένα ζωνάκι στο καλάθι ή στην ζώνη φαγητού
– Διατηρείτε σβησμένες τις εστίες της κουζίνας όταν δεν χρησιμοποιούνται και καλύπτετε πάντοτε τις ηλεκτρικές πρίζες.
– Ποτέ μην αφήνετε το μωρό σε επιφάνεια με ύψος και μην τοποθετείτε καθίσματα ή ριλάξ σε έπιπλα που έχουν ύψος (π.χ. τραπέζι)
– Βεβαιωθείτε ότι το σιδερωτήριο και τα φωτιστικά βρίσκονται σε ασφαλή σημεία και φροντίστε να υπάρχει σύστημα ασφαλείας στον πίνακα του ηλεκτρισμού.
– Τοποθετείτε σε ακίνδυνη θέση έπιπλα με αιχμηρά άκρα και αποφύγετε τις πόρτες με τζάμια.
– Βεβαιωθείτε ότι οι σκάλες δεν είναι απότομες και δεν γλιστρούν.
– Συνηθίστε να κλείνετε το κάλυμμα της τουαλέτας, μην αφήνετε να κρέμεται το κορδόνι από τις περσίδες και απομακρύνετε καρέκλες ή τραπέζια από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια του σπιτιού.
– Μη χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες και εξασφαλίστε ότι ο σκουπιδοτενεκές έχει κάλυμμα που ανοίγει δύσκολα και βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.
– Εξαφανίστε τα φυτά που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
– Μην αφήνετε φάρμακα, απορρυπαντικά και τσιγάρα σε προσιτά σημεία
– Μη χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα, παγίδες ή φαρμακευτικά δολώματα σε περιοχές που είναι εύκολα προσβάσιμες στα παιδιά
– Αποθηκεύστε αρώματα, κολόνιες, καλλυντικές ουσίες και προϊόντα περιποίησης μαλλιών σε σημεία όπου δεν μπορούν να τα δουν ή να τα πιάσουν τα παιδιά
– Μην αφήνετε σπόρους που σκοπεύετε να φυτέψετε σε περιοχές όπου είναι δυνατή η πρόσβαση από τα παιδιά
– Εγκαταστήστε σύρτες σε ντουλάπια και σε συρτάρια τα οποία μπορούν να πλησιάσουν και να ανοίξουν τα παιδιά.
Πηγή: www.mch-training.com