Νεοφοβία

babyads.gr-neophovia

Της Μαρίας Τουμπή

Διαιτολόγου Διατροφολόγου

Νεοφοβία, όπως λέει και η λέξη είναι η φοβία για κάτι νέο-καινούργιο. Αναφερόμενοι σε νεοφοβία για τις τροφές και αν ο όρος σας είναι άγνωστός, τότε μαλλον έχετε παιδί μικρότερο των 2 ετών. Η άρνηση για τη λήψη μιας νέας τροφής κορυφώνεται κάπου μεταξύ στα 2 και τα 6 έτη και αποτελεί πηγή άγχους για του νέους γονείς.

Η κορυφωση της νεοφοβίας ουσιαστικά παρουσιάζεται όταν τα παιδιά αρζίχουν να εξερευνούν το περιβάλλον χωρίς την γονεική καθοδήγηση. Πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό που έχει ως σκοπό την αποφυγή κατανάλωσης τοξικών ή δηλητηριωδων τροφών. Η η απόρριψη των νέων ή άγνωστων τροφίμων που καλείται νεοφοβία, είναι απλώς μια «φάση» της παιδικής ηλικίας και δεν πρόκειται για μια μόνιμη απέχθεια για τα νέα τρόφιμα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή απο τους γονείς καθώς έρευνες δείχνουν οτι μπορεί να χρειαστεί να εκθέσετε το παιδί σας ακόμα και 20 φορές στο απορριφθέν τρόφιμο προκειμένου να το εντάξει στο διαιτολόγιό του.

Μελέτες δείχνουν οτι η νεοφοβία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά που θήλασαν λιγότερο απο 2 με 4 μήνες, ενώ είναι σπανιότερη σε βρέφη που θήλασαν περισσότερο απο 6 μήνες. Μια πιθανή εξήγηση θα ήταν οτι τα θηλάζοντα βρέφη λαμβάνουν περισσότερες γεύσεις μέσω του μητρικού γάλακτος και έτσι είναι πιο εξοικιωμένα με τις διαφορετικές γεύσεις.

Η νεοφοβία είναι σπανιότερη σε παιδιά που συνηθίζουν να απολαμβάνουν ήρεμα οικογενειακά γεύματα συχνότερα απο τι παιδιά που τρώνε μόνα τους τις περισσότερες φορές της ημέρας. Θεωρείται οτι οι εικόνες που λαμβάνουν τα παιδιά, όχι μόνο αυτές της μάσησης/κατάποσης απο τους ενήλικες αλλά και αυτές της λήψης διαφορετικών τροφών είναι καθοριστικές για να παρακάμψουν τους δικούς τους ενδοιασμούς και να δοκιμάσουν κάτι νέο.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η διαθεσιμότητα σε φρούτα και λαχανικά, που είναι και οι πρώτες τροφές στη λίστα αποφυγής των μικρών. Η καθημερινή οπτική επαφή με φρούτα και λαχανικά, όπως για παράδειγμα μια όμορφα στολισμένη φρουτιέρα στο τραπέζι της κουζίνας, φαίνεται να επιρρεάζουν θετικά.

Απο την άλλη πλευρά η συνεχής πίεση απο την πλευρά των γονιών για την πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών συσχετίζεται αρνητικά όχι μόνο όσον αφορά στις μικρές ηλικίες αλλά και στους εφήβους. Το ίδιο συμβαίνει και όταν έχουν προηγηθεί των γευμάτων, σνακ πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπος.

Αν πάλι πιστεύεται οτι το παιδί σας χρησιμοποιεί το φαγητό ως μέσο πίεσης, τότε ίσως πρέπει να αναζητήσετε το πρόβλημα στην μεταξύ σας σχέση.

Τέλος, η θετική ατμόσφαιρα την ώρα του γεύματος, η αφοσίωση σε αυτό και η αποφυγή ενασχόλησης με παράλληλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση τηλεόρασης, το διάβασμα βιβλίων και η ενασχόληση με ηλεκτρονικά μέσα (π.χ κινητό), βοηθούν το παιδί να συγκεντρωθεί και να απολαύσει το γεύμα του.

Τρόποι για να αντιμετωπίσεται την νεοφοβία:

  1. Δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα: Καθίστε με το παιδί σας στο τραπέζι. Ετοιμάστε ένα οικογενειακό γεύμα σε ήρεμο περιβάλλον με όμορφα σερβίτσια.
  2. Βγείτε για ψώνια: εμπλέξτε το παιδί σας στα ψώνια της εβδομάδας. Δώστε του μια σακούλα και αφήστε το να διαλέξει φρούτα και λάχανικά που το εντυπωσιάζουν. Οι διαφορετικές υφές, τα σχήματα και τα χρώματα σίγουρα θα το συναρπάσουν.
  3. Μαγειρέψτε μαζί: Τα Σαββατοκύριακα ίσως βολεύουν για να μπείτε μαζί στην κουζίνα. Όσο περισσότερη επαφή, τόσο περισσότερη εξοικοίωση.
  4. Κάντε αλλαγές: Ορισμένες φορές τα παιδιά δεν αρέσκονται σε συγκεκριμένη υφή και όχι σε συγκεκριμένη γεύση. Για παράδειγμα αν δεν θέλει να φάει το καρότο ωμό, δοκιμάστε να το δώσετε σε πουρέ ή ακόμα και σε χυμό.
  5. Αφήστε τους την πρωτοβουλία: Πρέπει να θυμάστε οτι οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα της τροφής και όχι για την ποσότητα. Προσφέρετε στο παιδί σας υγειινές εναλλακτικές και αφήστε το να εξερευνήσει με τα χέρια και το στόμα τις τροφές. Η μέθοδος Baby Led Weaning παίζει καθοριστικό ρόλο για την αυτορρύθμιση του κορεσμού και των επιλογών.
  6. Δώστε εναλλακτικές: Ρωτήστε το παιδί αν θα ήθελε για παράδειγμα μπανάνα ή καρπούζι και όχι αν θα ήθελε να φάει γενικώς φρούτο. Προσοχή μην πέσετε στην παγίδα «φάε το φρούτο σου και μετά θα σου δώσω παγωτό» για να μην δημιουργήσετε κακές διατροφικές συνδέσεις και συνήθειες. Είναι σαν να λες σε ένα παιδί οτι το φρούτο είναι τόσο άνοστο/ανούσιο που για αν το φας θα σε επιβραβεύσω με κάτι γλυκό και νόστιμο!
  7. Φροντίστε για επαρκή οπτική επαφή: Στολίστε μια φρουτιέρα στον πάγκο της κουζίνας και προσπαθήστε να τρώτε φρούτα μπροστά στο παιδί. Είναι σημαντικό οι γονείς να ακολουθούν μια κοινή πρακτική.
  8. Επιμείνετε: Μια φορά δεν φτάνει για να αποφασίσεις οτι δεν τρώει συγκεκριμένο φρούτο/λαχανικό. Συνεχίστε να προσφέρετε καθημερινά σαλάτα, ακόμα και αν δεν την αγγίζει. Μην ξεχνάτε οτι και μια μπουκιά είναι μεγάλο βήμα για ένα παιδί που το ένστικτό του του λέει να αντισταθεί.
  9. Υπομείνετε: Όσο και αν το ένστικτό σας λέει να «πιέσετε» το παιδί να φάει, κάντε υπομονή. Η ήρεμη και σταθερή προσσέγγιση φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: diatrofi.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*