Της Έλλης Πάντα
Πώς να προστατέψω το μωρό μου από τον ήλιο;
Ακόμα κι αν δεν έχει πολύ ήλιο, το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού μπορεί να καεί κι έτσι είναι πολύ σημαντικό να το προστατέψετε.
Αν το μωρό είναι μικρότερο από 6 μηνών, μην το εκθέτετε καθόλου στον ήλιο, αφήνετέ το μόνο στη σκιά.
Αν το μωρό είναι μεγαλύτερο από 6 μηνών, μην το αφήνετε στον ήλιο μεταξύ 11:00πμ και 15:00μμ, γιατί είναι το πιο ζεστό διάστημα της μέρας.
Όταν το μωρό είναι στο ήλιο, ντύστε το με δροσερά, βαμβακερά ρούχα που θα προστατεύουν τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Φορέστε του ένα καπέλο με πλατύ γείσο, ώστε να προστατεύει το λαιμό και το πρόσωπό του και φορέστε του γυαλιά ηλίου, για να προστατέψετε τα ματάκια του από τον ήλιο και την άμμο.
Πριν από την έκθεση στον ήλιο, εφαρμόστε μια παχιά στρώση αντηλιακού σε κάθε περιοχή του δέρματός του που δεν καλύπτεται από ρούχα, χωρίς να ξεχάσετε τις παλάμες και τα πατουσάκια.
Χρησιμοποιείστε αντηλιακά ειδικά σχεδιασμένα για μωρά και παιδιά, με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα αντηλιακό γνωστής μάρκας, που να διαθέτει 4 ή 5 αστέρια στη βαθμολογία. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει προστασία και από την UVA και την UVB ακτινοβολία, το οποίο αναγράφεται στη συσκευασία.
Εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό κάθε δύο ώρες και αφού το μωρό σας βγει από τη θάλασσα, ακόμα κι αν είναι αδιάβροχο.
Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ;
- Πετσέτες. Πάρτε παραπάνω από μια, γιατί βρέχονται και γεμίζουν άμμο γρήγορα.
- Ομπρέλα ή σκηνή που έχει προστασία UV. Πάντα χρειάζεστε προστασία από τον ήλιο, ακόμα και σε μέρες που έχει συννεφιά ή λιγότερη ζέστη.
- Ψάθες. Χρήσιμες για να κάθεστε, αλλά και για να προστατεύετε τα μωρά και τα παιδιά από τον ήλιο. Σε πολλά μωρά δεν αρέσει να κολλάει πάνω τους η άμμος και διαμαρτύρονται όταν γίνεται αυτό. Αν το μωρό σας δείχνει ότι δεν προτιμά την άμμο, προτιμήστε παραλίες με πέτρες ή χαλίκι μέχρι να μεγαλώσει.
- Ψυγειάκι για να διατηρείτε το φαγητό και το νερό δροσερά. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά πεινάνε στον καθαρό αέρα. Πάρτε μαζί σας πολλά σνακς και νερό, ώστε να μην πεινάνε και να μην αφυδατώνονται.
- Αντηλιακό.
- Κουτί πρώτων βοηθειών.
- Μπρατσάκια και σωσίβια.
- Κουβαδάκια, φτυαράκια και μπάλα θαλάσσης.
Και φυσικά, φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε το μωράκι σας στην παραλία!
Τι πρέπει να φοράει το μωρό μου;
Τα μωρά χρειάζονται προστασία από τον ήλιο όλες τις ώρες. Τα μωρά που είναι μικρότερα από 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, αλλά να είναι στο καροτσάκι τους, κάτω από την ομπρέλα ή μέσα σε μια σκηνή με προστασία UV. Μην ξεχνάτε ότι στη σκιά είναι λίγο πιο δροσερά από ότι στον ήλιο. Αν ο καιρός δεν είναι τόσο ζεστός, βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν κρυώνει όταν δεν βρίσκεται στον ήλιο. Αυτές τις μέρες μπορεί να χρειαστεί κάτι για να το ζεστάνει.
Όταν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να κινείται στην παραλία μόνο του, είναι πιο δύσκολο να το κρατήσετε στη σκιά. Για αυτό, βάζετέ του αντηλιακό και μια μακρυμάνικη μπλούζα από δροσερό ύφασμα που θα το προστατεύει επιπλέον από τον ήλιο. Και φυσικά μην ξεχνάτε το καπέλο.
Παπούτσια παραλίας ή παπούτσια jelly είναι ιδανικά για το μικρό σας. Προστατεύουν τα πόδια του από την καυτή άμμο και από τις αιχμηρές πέτρες που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Σε πολλά παιδιά δεν αρέσει η αίσθηση της άμμου που κολλάει στα πόδια, οπότε σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε παπούτσια παραλίας. Μην ξεχνάτε ότι τα μικρότερα παιδιά μπορούν να πάθουν έγκαυμα και μέσα στη θάλασσα. Οπότε μην τους βγάζετε το μπλουζάκι μέσα στο νερό.
Συνοπτικά, χρειάζεστε τα εξής ρούχα:
- Πολλές αλλαξιές μαγιό, αν μπορείτε. Τα μικρά μπαίνουν και βγαίνουν συνέχεια στο νερό. Αλλά όταν τα αλλάζετε, δε τους αρέσει να τους φοράτε βρεγμένο μαγιό.
- Καπέλο για τον ήλιο. Βεβαιωθείτε ότι έχει πλατύ γείσο που να καλύπτει και το πίσω μέρος του λαιμού.
- Αρκετά μακρυμάνικα μπλουζάκια, παντελόνια, κάλτσες και παπούτσια. Τα μικρά κρυώνουν γρήγορα μέσα στο νερό και μπορεί να χρειαστεί να τα ντύσετε πιο ζεστά μόλις βγουν.
Πώς θα είναι το μωρό μου ασφαλές στην παραλία;
Έχοντας υπόψιν μερικές συμβουλές ασφαλείας, είναι σίγουρο ότι και εσείς και το μωρό θα ευχαριστηθείτε την εκδρομή στη θάλασσα.
Όταν φτάσετε, διαλέξτε ένα καθαρό σημείο, όχι πολύ κοντά στη θάλασσα, για να καθίσετε χωρ’ίς να χρειάζεται να μετακινηθείτε αν αρχίσει να έχει κύμα. Βάλτε αρκετές πετσέτες για να ξαπλώσει ή να καθίσει το μωρό σας.
Αν έχετε σκηνή για το μωρό, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστά εκεί μέσα.
Αν το μωρό θέλει να περπατήσει στην παραλία, εσείς ή ένας άλλος ενήλικας θα πρέπει να είστε μαζί του όλη την ώρα. Σε μια παραλία με πολύ κόσμο μπορείτε εύκολα να το χάσετε από τα μάτια σας και το πιο πιθανό είναι ότι θα πάει προς το νερό. Επίσης, μην το αφήνετε να μπει στο νερό μόνο του.
Μην το αφήνετε να βάζει στο στόμα του πέτρες, κοχύλια και άμμο. Αλλά άμα το κάνει, μην πανικοβάλλεστε. Προσπαθήστε να του τα βγάλετε και δώστε του να πιει νερό. Είναι μικρές οι πιθανότητες να ενοχληθεί το στομάχι του αν τα καταπιεί, παρόλα αυτά επισκεφθείτε τον παιδίατρο αν ανησυχείτε.
Μπορώ να το βάλω να κολυμπήσει στη θάλασσα;
Τα απαλά κύματα αρέσουν πολύ στα μωρά, και σίγουρα τους αρέσει να παίζουν μαζί σας στο νερό.
Ακόμα κι αν έχετε κάνει μαζί μαθήματα κολύμβησης και κολυμπάτε χώρια, μην το αφήνετε μέσα στη θάλασσα. Μείνετε στα ρηχά, ώστε να μπορείτε να κάθεστε κάτω και κρατήστε το με ασφάλεια. Μην πηγαίνετε πιο μέσα, γιατί σε ορισμένες θάλασσες τα νερά βαθαίνουν απότομα.
Αν έχει μάθει να κολυμπάει σε πισίνα και βάζει το κεφάλι μέσα στο νερό, μπορεί να μη του αρέσει το ίδιο και στη θάλασσα. Αν πιει νερό, δε θα είναι ευχάριστο. Επίσης, το θαλασσινό νερό στα μάτια τσούζει και πρέπει να βγείτε αμέσως έξω για να ρίξετε γλυκό νερό.
Αν το μικρό σας είναι αρκετά μεγάλο, φορέστε του μπρατσάκια ή σωσίβιο, αλλά και πάλι μη το αφήνετε μόνο του.
Προσπαθήστε να μην μένετε μέσα στο νερό για πολλή ώρα, γιατί τα μικρά κρυώνουν γρήγορα. Αν αρχίσει να τρέμει, ήρθε η ώρα να βγείτε έξω και να το τυλίξετε με μια πετσέτα.
Αν το μωρό δείχνει ότι φοβάται τη θάλασσα, κολυμπήστε λίγο για να του δείξετε τι ωραία που είναι. Αν και πάλι δείχνει ότι δε θέλει, μείνετε στην άκρη να βλέπετε τα κύματα. παίξτε μαζί του στην άμμο με τα κουβαδάκια του.
Πώς μπορώ να ταΐσω το μωρό στην παραλία;
Αν θηλάζετε, είναι εύκολο να το ταΐσετε στην παραλία. Απλώς βρείτε ένα σημείο προστατευμένο, όπου ο αέρας και η άμμος δεν θα σας ενοχλούν.
Αν πίνει γάλα του εμπορίου, πάρτε μαζί σας συσκευασίες γάλακτος. Μπορεί να το πιει απευθείας από τη συσκευασία. Αν το γάλα του είναι σε σκόνη και το μικρό σας προτιμά ζεστό γάλα, πάρετε μαζί ζεστό νερό σε ένα θερμός και ετοιμάστε το στην παραλία. Οι συσκευασίες αυτές έχουν και οδηγίες σχετικά με το τάισμα σε εξωτερικούς χώρους.
Αν τρώει στερεά τροφή, είναι πιο δύσκολο να φάει στην παραλία, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μπει στο φαγητό του άμμος. Προσπαθήστε να βρείτε ένα μέρος προστατευμένο και δώστε του ένα πράγμα τη φορά. Αν του δώσετε να φάει μόνο του όλα τα φρούτα του, το πιο πιθανό είναι να του πέσουν κάτω.
Θυμηθείτε ότι είναι δύσκολο να ζεστάνετε φαγητό στην παραλία. Για αυτό, είτε θα το ταΐσετε κρύο φαγητό είτε θα πάρετε μαζί ένα θερμός με ζεστό νερό και ένα πλαστικό δοχείο για να το ζεστάνετε.
Αν προτιμάτε να πάρετε μαζί πιο εύκολα είδη φαγητού και όχι κανονικό γεύμα, ορισμένες επιλογές είναι οι εξής:
- Ανάλατα κριτσίνια
- Μπανάνα
- Κομματάκια φρούτων, όπως νεκταρίνι ή ροδάκινο
- Τυρί
- Κέικ
- Σταφίδες
Μην ξεχάσετε να του πλύνετε τα χέρια πρώτα, αν τρώει μόνο του.
Πώς θα κοιμηθεί το μωρό στην παραλία;
Το να πείσετε ένα μωρό να κοιμηθεί σε ένα νέο περιβάλλον δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αν δεν κοιμηθεί, θα γκρινιάζει αργότερα.
Μπορεί μετά το τάισμα να θέλει από μόνο του να ξαπλώσει κάτω από τη σκιά της ομπρέλας. Ή μπορείτε να το βάλετε στο καροτσάκι του για να κοιμηθεί. Μπορείτε επίσης να το βάλετε στο καρότσι και να το κάνετε βόλτες πάνω κάτω μέχρι να κοιμηθεί.
Αν παρόλα αυτά το μωρό δεν κοιμάται στην παραλία, ίσως είναι καλύτερα να φύγετε όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου του. Μπορείτε να πηγαίνετε στην παραλία αφού ξυπνήσει από τον πρωινό του ύπνο και να φεύγετε όταν πλησιάζει ο μεσημεριανός του ύπνος.