Της Έλλης Πάντα
Είναι όντως πολλά αυτά που πρέπει να προσέξουμε όταν γεννηθεί το μωρό. Είναι όμως κάποια πράγματα που συχνά μας ανησυχούν χωρίς λόγο.
- Αγγίξατε τα μαλακά σημεία στο κεφαλάκι του. Δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου. Όταν αγγίζετε ένα μαλακό σημείο στο κρανίο του, γνωστό και ως πηγή, δεν αγγίζετε τον εγκέφαλό του, αλλά μια παχιά, πολύ προστατευτική μεμβράνη. Αυτά τα μαλακά σημεία υπάρχουν ώστε να μπορεί να περάσει με ασφάλεια από το σώμα σας κατά τη γέννηση. Έτσι, το μικρό σας έχει ήδη περάσει μια κατάσταση πολύ δυσκολότερη του αγγίγματός σας, χωρίς να προκληθεί ζημιά στο ευέλικτο κεφαλάκι του.
- Νιώθετε τους παλμούς του στις πηγές του κρανίου του. Αυτό είναι η φυσιολογική λειτουργεία του κυκλοφορικού του συστήματος. Επειδή τα σημεία αυτά στο κεφαλάκι του δεν έχουν ενωθεί ακόμα, είναι μαλακά και κάνουν τις φλέβες και τις αρτηρίες πιο εμφανείς.
- Αίμα στην πάνα του νεογέννητου κοριτσιού σας. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων της μητέρας μπορεί να διεγείρει τη μήτρα ενός θηλυκού εμβρύου. Κατά την πρώτη βδομάδα της ζωής, δεν είναι ασυνήθιστο για τα κοριτσάκια να έχουν μια μικρή περίοδο κατά την οποία η μήτρα τους βγάζει λίγο αίμα.
- Ένα μικρό κοίλωμα στο στήθος του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στέρνο αποτελείται από 3 μέρη. Η εσοχή που βλέπετε είναι πιθανώς το κάτω τμήμα του, που επεκτείνεται πως τα πίσω. Όσο το μωρό μεγαλώνει, οι μύες του στήθους και της κοιλιάς του θα το τραβήξουν μπροστά και θα ισιώσει. Ακόμα και πριν από αυτό, τα στρώματα λίπους του μωρού θα καλύψουν σιγά σιγά αυτό το απόλυτα φυσιολογικό τμήμα της ανατομίας του νεογέννητου.
- Μαλακά, υδαρή κακάκια μετά το φαγητό. Τα μωράκια που θηλάζουν μπορεί να κάνουν κακά τους μετά από κάθε γεύμα, επειδή το μητρικό γάλα χωνεύεται πολύ γρήγορα. Κι επειδή τρέφονται αποκλειστικά με υγρή τροφή, τα κακά τους είναι σχεδόν πάντα υγρά και μαλακά.
- Διαρκής λόξιγκας. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί τα νεογέννητα έχουν τόσο συχνά λόξιγκα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οφείλεται σε ελλιπή επικοινωνία του εγκεφάλου με το διάφραγμα, τον μυ δηλαδή που ελέγχει την αναπνοή. Όποια και να είναι η αιτία όμως, ο λόξιγκας είναι συνηθισμένος και καθόλου επιβλαβής για το μωράκι σας.
- Κλάμα. Τα νεογέννητα έχουν άωρο νευρικό σύστημα και τρομάζουν εύκολα κι αυτοί είναι 2 λόγοι που κλαίνε τόσο συχνά. Επιπλέον, το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος για να εκφράσει το μωρό τις ανάγκες του. Πιο απλά, το μωρό είναι προγραμματισμένο να κλαίει πολύ. Οπότε, ακόμα κι αν φαίνεται να πονάει, δεν πονάει στην πραγματικότητα.
- Σπυράκια ή εξανθήματα στο πρόσωπο. Χάρη στις μητρικές ορμόνες που ακόμα κυκλοφορούν στο σώμα τους, ορισμένα νεογνά έχουν ακμή, που συνήθως εμφανίζεται μεταξύ της 2ης βδομάδας και των 2 μηνών. Είναι ακίνδυνη και χρειάζεται καθαρισμό με ειδικά, πολύ ήπια καθαριστικά.
- Πρησμένα στήθη. Οι ίδιες ορμόνες που μπορεί να προκαλέσουν μια μικρή περίοδο στα κοριτσάκια, μπορούν επίσης να κάνουν τα στήθη τους να δείχνουν φουσκωμένα. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί και στα αγοράκια. Και φυσικά είναι απολύτως φυσιολογικό.
- Φτέρνισμα όλη την ώρα. Τα μωράκια έχουν μικροσκοπικές μυτούλες. Ακόμα και μια πολύ μικρή ποσότητα φλέγματος τα κάνει να φτερνιστούν. Και επειδή το νεογέννητο μόλις άφησε το υγρό περιβάλλον που το φιλοξενούσε τόσο καιρό, είναι αρκετά πιθανό να έχει για λίγο μια μικρή συμφόρηση, που προκαλεί αρκετά φτερνίσματα. Αν λοιπόν το φτέρνισμά του δε συνοδεύεται από παχιές, κίτρινες μυξούλες (που είναι ενδείξεις κρυώματος), τότε είναι απλά μια φάση που θα ξεπεράσει.