Κείμενο: Ρένα Ψωμά
Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών. Παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στην Ελλάδα, καταξιωμένοι επιστήμονες, γνωρίζοντας ότι τα περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια της χώρας μας και ο ευρύτερος κοινωνικός τους περίγυρος έχουν ανάγκη υπεύθυνης ενημέρωσης και καθοδήγησης, προχώρησαν στη δημιουργία της ACT HELLAS. Η Ελλάδα είναι η 20η χώρα στο κόσμο που συμμετέχει στη δράση της ACT International. Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν… Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σ” όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Εγκυμοσύνη – Σύλληψη
Μια εγκυμοσύνη δεν έρχεται πάντα όταν τη θέλουμε. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σύλληψης. Μερικοί πρακτικοί τρόποι για να βοηθήσετε την κατάσταση είναι να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, να διατηρείτε την καλή φυσική σας κατάσταση, να μην αγχώνεστε και να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της ωορρηξίας. Προτού το καταλάβετε, θα διαπιστώσετε τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης!
Θέλετε να μείνετε έγκυος; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
Καλή υγεία και διατροφή όταν προσπαθείτε να συλλάβετε Υιοθετώντας εσείς κι ο σύντροφός σας μερικές πολύ απλές αλλαγές στον τρόπο της ζωής σας μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να συλλάβετε. Στη συνέχεια συμπεριλάβαμε μερικές συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε την υγεία και τη διατροφή σας ώστε να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης.
Πώς οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να συλλάβετε
Η προετοιμασία του σώματός σας για την εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή αγχωτική. Εσείς έχετε κυρίως να φροντίσετε τον εαυτό σας και να προετοιμάσετε το σώμα σας να δημιουργήσει και να φροντίσει μια καινούργια ζωή. Ο σύντροφός σας, το μόνο που έχει να κάνει είναι να εξασφαλίσει πως το σπέρμα του είναι αρκετά υγιές ώστε να τα καταφέρει να φτάσει στον τελικό του προορισμό
Αξιολογήστε τον οργανισμό σας Προτού ξεκινήσετε τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος είναι καλή ιδέα να κάνετε έναν γενικό έλεγχο στην υγεία σας:
1. Κάπνισμα : Το κάπνισμα θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης, για να μην αναφερθούμε στις πιθανές αρνητικές του συνέπειες στην ανάπτυξη του μωρού σας καθώς και τον υψηλότερο κίνδυνο αποβολών και εξωμήτριων κυήσεων. Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε τώρα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει.
2. Διατροφή και άσκηση : Αν είσαστε υπέρβαρη ή έχετε χαμηλότερο απ” το φυσιολογικό βάρος μπορεί να επηρεαστεί η γονιμότητά σας. Η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσουν να φέρετε τον οργανισμό σας σε καλύτερη φυσική κατάσταση ώστε να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και τροφίμων που περιέχουν υψηλά ποσοστά λίπους και σακχάρων.
Επίσης, βεβαιωθείτε πως καταναλώνετε:
Αρκετά φρούτα και λαχανικά: τουλάχιστον πέντε μερίδες «διαφορετικών χρωμάτων» την ημέρα.
Αρκετές τροφές με φυτικές ίνες: όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι (κατά προτίμηση αναποφλοίωτο που περιέχει περισσότερο φυλλικό οξύ), βρώμη και πατάτες.
Πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα: όπως άπαχο κρέας και κοτόπουλο, ψάρι (δύο φορές την εβδομάδα), γαλακτοκομικά, αβγά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.
Συμπληρώματα βιταμινών: Αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα δεν χρειάζεστε επιπλέον βιταμίνες. Αν ωστόσο παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα βεβαιωθείτε πως είναι κατάλληλο για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Συχνά τα συμπληρώματα βιταμινών περιέχουν Βιταμίνη Α η οποία σε πολύ μεγάλη δόση θα μπορούσε να αποβεί βλαβερή.
Φυλλικό οξύ: Είναι σημαντικό καθώς συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων αναπτυξιακών ατελειών όπως η δισχιδής ράχη. Βρίσκεται σε ορισμένες τροφές όπως τα δημητριακά πρωινού, οι μπανάνες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά είναι δύσκολο να προσλαμβάνει κανείς επαρκή ποσότητα καθημερινά συμπληρώνοντας τα 400 mg που συστήνονται για τις γυναίκες που σχεδιάζουν ή ξεκινούν την εγκυμοσύνη τους. Γι” αυτό συνιστάται να παίρνετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι αν δεν το παίρνετε ήδη, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε τώρα και να συνεχίσετε μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης. Συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο σας.
3. Φάρμακα: Κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητά σας. Έτσι, αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν χρησιμοποιείτε ενδομήτριο σπιράλ, αν λαμβάνετε ορμόνες που καταστέλλουν τη γονιμότητα, ενημερώστε τον γιατρό σας. Αν μέχρι πρόσφατα παίρνατε αντισυλληπτικό χάπι ίσως είναι καλή ιδέα να επιτρέψετε στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί ένα δυο μήνες προτού προσπαθήσετε να συλλάβετε αλλά και πάλι αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας.
4. Άγχος: Όλοι μας βιώνουμε αρκετό άγχος μέσα απ” την καθημερινότητά μας και αν προσπαθούσατε να το ελαττώσετε όσο το δυνατό περισσότερο, θα είχατε μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης, ωστόσο αυτό είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το εφαρμόζουμε!
Πηγή: sugarmama.gr