Πώς πρέπει να αντιδράσω όταν το παιδί μου μού φωνάζει «Σε μισώ!» ;
Η Becky Baily (αναπτυξιακή ψυχολόγος και ειδική παιδαγωγός), μιλώντας στο Baby Center, απαντάει σε αυτήν την κρίσιμη ερώτηση που τόσες και τόσες μαμάδες έχει πληγώσει.
Στην προνηπιακή ηλικία, το παιδί δεν έχει χλιαρά συναισθήματα. Μπορεί να νιώσει μόνο ένα συναίσθημα κάθε φορά, το οποίο είναι συγκεντρωτικό. Είναι ο λόγος για τον οποίο είναι παθιασμένα χαρούμενο ή θυμωμένο με εκδικητική διάθεση. Άρα, όταν όλα πάνε καλά, το νήπιο σας λατρεύει, αλλά στην αντίθετη περίπτωση, νιώθει ότι η ζωή είναι άσχημη – και σας μισεί.
Παρότι μπορεί να σας προκαλεί να του απαντήσετε «Ε λοιπόν, εγώ σ’ αγαπώ», μην το κάνετε. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να νιώσει ντροπή το παιδί. Ή αν πείτε, «Το ξέρω ότι την αγαπάς την μαμά» ή «Δεν χρειάζεται να συγχύζεσαι τόσο πολύ!», μειώνει τα, όντως, πολύ πραγματικά συναισθήματά του.
Θυμηθείτε ότι το παιδί σας ακόμη μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Χρειάζεται βοήθεια, για να τα εκφράσει και ο τρόπος για να την ζητήσει είναι να παίζει ένα παιχνίδι συναισθηματικών χαρακτήρων: Εξωτερικεύει τα συναισθήματά του και μετά είναι στη δική σας ευχέρεια να ανακαλύψετε τι σημαίνει αυτό και πώς να βοηθήσετε. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του και να μην τα κρίνετε. Δείξτε του – χωρίς να κοροϊδεύετε – τι δείχνει η στάση του σώματός του, οι σφιγμένες γροθιές, το συνοφρυωμένο πρόσωπο. Μετά, περιγράψτε τα συναισθήματά του: «Βλέπω από τον τρόπο που αντιδράς ότι νιώθεις νευριασμένη. Εκνευρίζεσαι που δεν μπορείς να βάλεις το φόρεμα στην κούκλα σου.» Αν συμφωνήσει κουνώντας το κεφάλι καταφατικά, συνεχίστε, «Αυτό είναι πολύ εκνευριστικό, όντως!»
Βοηθήστε το στη συνέχεια να εκφραστεί, με έναν πιο κατάλληλο τρόπο: Όταν νιώθεις έτσι, χρησιμοποίησε λέξεις για να μου το πεις, «Νιώθω θυμωμένη. Βοήθησέ με.» Βοηθήστε, τελικά, το παιδί σας να δει τις επιλογές του. «Μπορείς να μου ζητήσεις να την ντύσω εγώ την κούκλα.» ή «Μπορείς, για λίγο, να αφήσεις την κούκλα και να διαβάσουμε μαζί ένα βιβλίο.» Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν γίνεται το δικό του και το παιδί βγαίνει εκτός εαυτού, και πάλι, οι επιλογές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες: «Τα μπισκοτάκια είναι για μετά το μεσημεριανό, τώρα μπορείς να φας μερικά σταφύλια ή μια μπανάνα.»
Μπορεί οι προσβολές του να σας πληγώνουν, κάνετε, όμως, ό,τι μπορείτε, για να μην το πάρετε προσωπικά. Άλλωστε, το παιδί αντιγράφει αυτό που βλέπει να κάνετε εσείς ή και άλλοι σε διάφορες περιστάσεις – να μεταφράζει δηλαδή το συναίσθημα με μια απλή λέξη: «Σιχαίνομαι να περιμένω το λεωφορείο!» ή «Το μισώ όταν χτυπάει το τηλέφωνο την ώρα του φαγητού!». Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι φυσιολογική και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά του για εσάς.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Γεωργία Γεωργιάδου
Πηγή: www.mamaword.com