Αυξάνονται όλο και περισσότερο τα ζευγάρια που προχωρούν σε κατάψυξη εμβρύων

Της Παναγιώτας Καρλατήρα,

Στις Ηνωμένες Πολιτείες γεννήθηκε μωρό μετά από μεταφορά εμβρύου που είχε καταψυχθεί πριν από 25 χρόνια – Τι λέει στο protothema.gr ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης

Νέες προοπτικές κι ελπίδες ανοίγει στα ζευγάρια που πρέπει -ή θέλουν- να προχωρήσουν στην κατάψυξη γενετικού υλικού και στην απόκτηση παιδιού σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, η γέννηση ενός υγιούς παιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μεταφορά εμβρύου που είχε καταψυχθεί πριν από 25 χρόνια. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα διάστημα κατάψυξης εμβρύου που οδήγησε σε γέννηση υγιούς παιδιού παγκοσμίως, καθώς το τελευταίο αντίστοιχο περιστατικό αφορούσε γέννηση παιδιού με εμβρυομεταφορά εμβρύου που είχε καταψυχθεί πριν από 20 χρόνια.

«H κατάψυξη ωαρίων αλλά και εμβρύων με τη μέθοδο της αργής κατάψυξης παλαιότερα και πλέον της υαλοποίησης είναι μια μέθοδος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 και από τότε αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους είτε πρόκειται για ιατρικούς λόγους, αν δηλαδή κάποιος από το ζευγάρι περάσει μια σοβαρή ασθένεια, ή απλά θέλουν να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο μέλλον» εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι γονείς από το Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών, 25 και 33 ετών, αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην απόκτηση παιδιών λόγω κυστικής ίνωσης του πατέρα. Έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εμβρυομεταφορά τριών εμβρύων, που είχαν καταψυχθεί πριν 25 χρόνια και ήταν διαθέσιμα από ένα ανώνυμο πρόγραμμα δωρεάς εμβρύων.

Μετά από υστεροσκόπηση και αφαίρεση ενός πολύποδα, τον προηγούμενο Μάρτιο η μητέρα υποβλήθηκε στην εμβρυομεταφορά τριών εμβρύων, από τα οποία εμφυτεύτηκε επιτυχώς το ένα. Η εξέλιξη της εγκυμοσύνης ήταν φυσιολογική και τον Νοέμβριο γεννήθηκε ένα υγιές κοριτσάκι βάρους 2.900 γραμμαρίων και ύψους 51 εκατοστών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβομανωλάκη, αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά των γυναικών και των ζευγαριών που καταφεύγουν σε κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων διότι μπορεί να εγγυηθεί υψηλά ποσοστά επιτυχίας και αποτελεί μια συγκριτικά πλεονεκτική μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μάλιστα επισημαίνει πως «η μέθοδος υαλοποίησης των αγονιμοποίητων ωαρίων υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη ειδικών άσηπτων τεχνικών κατάψυξης. Σήμερα αναφέρονται πιθανότητες επιβίωσης ως 90% και κύησης άνω του 40%  ανά ωοληψία. Επιπλέον, και η κατάψυξη των εμβρύων που αναπτύσσονται μετά τη γονιμοποίηση με τη μέθοδο της υαλοποίησης έχει το πλεονέκτημα της σχετικά υψηλής πιθανότητας κύησης.Για παράδειγμα, υποθέτοντας ότι ο αριθμός ωαρίων που λαμβάνονται ανά ωοληψία είναι άνω των 10 και ότι η πιθανότητα γονιμοποίησης κυμαίνεται στο 70-80%, μετά από εμβρυομεταφορά 2 εμβρύων η πιθανότητα κύησης υπερβαίνει το 40%. Έτσι, η συνολική πιθανότητα κύησης μετά από εμβρυομεταφορά όλων των εμβρύων μετά από μια ωοληψία υπερβαίνει το 50%» καταλήγει.

Πηγή: protothema.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*