Ο ύπνος του νεογέννητου αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε νέος γονιός! Πολλοί από εμάς μάθαμε μέσα από άυπνες νύχτες και μέρες που μοιάζαμε με ζόμπι… Δείτε 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ύπνο τους!
Μερικά νεογέννητα μένουν ξύπνια όλη νύχτα και κοιμούνται όλη μέρα
Πολλά νεογέννητα αποκτούν τις συνήθειες μιας κουκουβάγιας! Δηλαδή κοιμούνται ολόκληρη την ημέρα και τη νύχτα έχουν απίστευτη ενέργεια και υπερένταση.
Ένα μωρό που ξυπνάει κάθε μια ώρα τη νύχτα για να φάει, επειδή θέλει αλλαγή πάνας ή απλά επειδή χρειάζεται μια αγκαλιά μπορεί να εξουθενώσει ένα ενήλικα.
Προσπαθήστε να κοιμάστε μαζί με το μωρό ώστε να έχετε δυνάμεις και να θυμάστε οτι αυτό το πρόγραμμα δεν θα κρατήσει πολύ! Όσο το νευρικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται και ωριμάζει, τόσο το πρόγραμμα του θα προσαρμόζεται στα φυσιολογικά. Πολλά παιδιά προσαρμόζονται ήδη από τον πρώτο μήνα.
Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να καταλάβει τη διαφορά μέρας και νύχτας αφήνοντας το φως να μπαίνει άπλετο μέσα στο δωμάτιο την ημέρα, ενώ μόλις βραδιάσει να δημιουργήσετε μια ήρεμη και σκοτεινή ατμόσφαιρα.
Ο ύπνος του νεογέννητου είναι ασταθής και απρόβλεπτος
Τις πρώτες μέρες της ζωής του ο ύπνος του νεογέννητου μοιάζει με τον ύπνο ενός φοιτητή που επέστρεψε στο πατρικό του για διακοπες – κοιμάται όλη μέρα! Υπάρχει όμως μια διαφορά: Τα περισσότερα μωρά δεν κοιμούνται συνεχόμενα για περισσότερες από 2 – 4 ώρες τις πρώτες μέρες της ζωής τους.
Τα νεογέννητα τυπικά κοιμούνται 14-18 ώρες την ημέρα την πρώτη εβδομάδα και από εκεί και πέρα μέχρι και τον πρώτο μήνα κοιμούνται 12-16 ώρες. Ν αθυμάστε όμως ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς!
Τα μωρά δεν χρειάζονται ησυχία και γαλήνη για να κοιμηθούν
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ψιθυρίζετε ή να περπατάτε στις μύτες των ποδιών σας όσο το μωρό κοιμάται. Τ απερισσότερα νεογέννητα είναι ικανά να κοιμηθούν ακόμα και σε θορυβώδη και φωτεινά μέρη. Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες για εμάς για έναν καλό ύπνο.
Αυτό δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσει αν σκεφτείτε οτι έχουν περάσει 9 μήνες μέσα στη μήτρα σας, η οποία δεν είναι ούτε ήσυχη ούτε γαλήνια! Οι ήχοι από τους χτύπους της καρδιάς της μητέρας, από το πεπτικό της σύστημα, από τις υπόλοιπες σωματικές της λειτουργίες και φυσικά οι ήχοι του εξωτερικού περιβάλλοντος μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ηχορύπανση μέσα στη μήτρα σας!
Αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν και μερικά νεογέννητα τα οποία έχουν ανάγκη κάποιον συνεχόμενο ή επαναλαμβανόμενο θόρυβο για να μπορέσουν να κοιμηθούν.
Απολαύστε το όσο μπορείτε! Μόλις η περίοδος του νεογέννητου μείνει πίσω και το μωρό σας μεγαλώσει λιγάκι θα ξυπνάει και θα ενοχλείται εύκολα από τους ήχους που υπάρχουν στο περιβάλλον του. Κρατήστε για τότε λοιπόν τους ψιθύρους!
Τα μωρά έχουν τη δική τους συμπεριφορά ύπνου
Τα μωρά δεν είναι ακριβώς ένα λευκό χαρτί που γράφουμε εμείς ότι θέλουμε. Έχου δική τους προσωπικότητα και συμπεριφορά, και γι αυτό υπάρχουν αυτοί που κοιμούνται ελαφριά και αυτοί που κοιμούνται βαριά.
Οι γονείς που έχουν περισσότερα μωρά αντιλαμβάνονται τις διαφορές ακόμα και ανάμεσα στα παιδιά ρους. Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να προκαλεί εντύπωση στους γονείς!
Να θυμάστε οτι ο χαρακτήρας των παιδιών δεν μένει μόνο στον ύπνο, αλλά ακόμα και στο παιχνίδι ή στις προτιμήσεις τους.
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε υγιείς συνήθειες στον ύπνο του παιδιού, δημιουργώντας μια ρουτίνα ύπνου.
Τα μωρά χρειάζονται σπαρτιάτικο χώρο για να κοιμούνται
Πριν από μερικές δεκαετίες τα μωρά είχαν το μαξιλάρι τους, τα λούτρινα και την κουβερτούλα τους μέσα στο κρεβάτι. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και η επιστήμη μίλησε.
Το κρεβάτι του μωρού πρέπει να είναι σπαρτιάτικο! Τι εννοούμε; Μα φυσικά εντελώς άδειο.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό στρώμα με ένα καλά στρωμένο σεντόνι πάνω του και το μωρό να κοιμάται ανάσκελα.
Απομακρύνετε οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο και περιμένετε να μεγαλώσει λίγο για όλα τα υπόλοιπα!
Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή
Πηγή: babyradio.gr