Σε δικαστικό κυκεώνα βρίσκεται μπλεγμένη ενεργή φιλόζωη και γραμματέας φιλοζωικού συλλόγου μετά από απόφαση του τοπικού Ειρηνοδικείου που της ζητάει μέσα σε 30 ημέρες να απομακρύνει από το σπίτι της όλα της τα ζώα.
Πραγματικά απορεί κανείς με την φύση κάποιων αποφάσεων και δεν μπορεί παρά να σκέφτεται πως κάποια πράγματα… χαθήκαν στη μετάφραση! Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή που έχει φέρει μία έγκυο γυναίκα στον 6ο μήνα της κύησης της σε απόγνωση και σε παρ’ ολίγον αποβολή πριν τρεις μήνες. Κατάσταση που την οδήγησε σε περιορισμό σε ακινησία για ένα μήνα, απείλησε την κύηση της με συνεχείς αιμορραγίες και την απομάκρυνε από την εργασία της μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης της.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Η κυρία Παναγιώτα Καραβυζίνια, γραμματέας του φιλοζωικού συλλόγου «Σχέσεις Στοργής», έμπλεξε σε δικαστική διαμάχη με τον γείτονα της, μετά από απανωτές προστριβές του παρελθόντος για πληθώρα θεμάτων. Μέχρι εδώ καλά θα πείτε, ούτε η πρώτη είναι, ούτε και η τελευταία.
Σε μήνυση που της έκανε ο γείτονάς της, ζητούσε να απομακρυνθούν όλα τα δεσποζόμενα ζώα της από το εσωτερικό της ιδιόκτητης μονοκατοικίας της. Συνολικά 5 σκυλιά, εκ των οποίων 1 ανάπηρο, με ειδική αγωγή και φροντίδα και ένα μονόφθαλμο. Επιπλέον αξίωνε την απομάκρυνση των τριών σκυλιών που είχε η αδερφή της στο δικό της σπίτι, ανεβάζοντας τον αριθμό των ζώων στα 8.
Ο λόγος όπως ισχυριζόταν ο μηνυτής της, ήταν πως διατηρούσε παράνομο καταφύγιο ζώων στο σπίτι της, το οποίο τον ενοχλούσε, όπως ανέφερε, λόγω δυσοσμίας και υπερβολικού θορύβου. Επιπλέον δήλωνε, πως η κυρία Π. Καραβυζίνια συγκέντρωνε στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού αδέσποτες γάτες, οι οποίες λερώναν και ενοχλούσαν με την παρουσία τους, ενώ τάιζε και άλλα αδέσποτα ζώα σε άλλα σημεία της γειτονιάς.
Οι ισχυρισμοί του χρειάζονταν επιβεβαίωση από δύο υπηρεσίες, οι οποίες είναι αρμόδιες για να βεβαιώνουν παρόμοιες παραβάσεις. Έτσι στο σπίτι της κατέφθασαν για να εξετάσουν την καταγγελία του περί κινδύνου της Δημόσιας Υγείας, η κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου και το Υγειονομικό.
Στην αυτοψία που πραγματοποίησαν, το μεν Υγειονομικό αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τον χώρο και κατά συνέπεια κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία, ενώ δεν βρήκε κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του καταγγέλοντος. Ο ελεγκτής της κτηνιατρικής υπηρεσίας όμως αποφάνθηκε πως ο αριθμός των ζώων ήταν 19!
Ο κτηνίατρος της υπηρεσίας είχε καταφθάσει στον χώρο, όπως καταγγέλλει η κυρία Καραβυζίνια, χωρίς το ειδικό σκάνερ για τσιπάκι και δεν επιθυμούσε να δει, ούτε να να εξετάσει τα ζώα όπως απαιτούσε η γυναίκα, ή να ελέγξει τα ενημερωμένα βιβλιάριά τους στα οποία θα εντόπιζε καταγεγραμμένα όλα τα εμβόλια, τους ιατρικούς ελέγχους και τις στειρώσεις. Χαρακτηριστικά η κυρία Καραβυζίνια μας ανέφερε, πως ενώ δεν είδε ποτέ τα ζώα της, έγραψε πως φιλοξενούσαν 19 σκύλους, ενώ ανέφερε πως ανεξέλεγκτες αδέσποτες γάτες διέρχονταν από το οικόπεδο της!
Στην επικοινωνία μας μαζί της, η Π. Καραβυζίνια μας εξήγησε πως με αυτήν την γνωμοδότηση, χαρακτηρίστηκε συλλέκτρια ζώων και επιπλέον ο κτηνίατρος απόκλινε προκλητικά των αρμοδιοτήτων του, γράφοντας στην αναφορά του, πως κατά πάσα πιθανότητα η ίδια πάσχει από ζωονόσους που δεν μεταφέρονται στον άνθρωπο, όπως ηπατίτιδα και νεφρίτιδα λόγω της συνύπαρξης με τα ζώα. Την αντίστοιχη καταγγελία είχε κάνει πρόσφατα με επιστολή της στο korinthiannews.gr.
Η ίδια παρουσίασε έγγραφα και ιατρικές γνωματεύσεις στο δικαστήριο, που αποδείκνυαν πως ούτε η ίδια, αλλά ούτε και τα ζώα της πάσχουν από αυτές τις ασθένειες, που ακόμα και αν είχαν δεν θα μπορούσαν να της μεταδώσουν. Εξάλλου υποβάλλεται σε συχνές εξετάσεις και λόγω επαγγελματικής ιδιότητας και λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης.
Βιβλιάρια υγείας ζώων της κυρίας Π. Καραβυζίνια
Επιπλέον κατέθεσε το αυτονόητο, πως ο κτηνίατρος δεν είχε καμία θέση να κάνει ιατρική γνωμάτευση για την περίπτωσή της, αφού δεν είναι γυναικολόγος ή παθολόγος και δεν έχει δικαίωμα να κάνει υποθέσεις ούτε για την ίδια, ούτε και για τα ζώα της που όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε, δεν εξέτασε! Πόσο μάλλον, όταν αυτές οι υποθέσεις πλήττουν την ίδια και την εικόνα της και την χαρακτηρίζουν απειλή για το αγέννητο παιδί της και την δημόσια υγεία.
Έτσι το Ειρηνοδικείο Κορίνθου έκρινε την άμεση απομάκρυνση των ζώων, τα οποία βάσει της νομοθεσίας και της ηλεκτρονικής σήμανσης που φέρουν είναι καταγραμμένα στο όνομα της. Αντί για δεσποζόμενα, τα ζώα κρίθηκαν αδέσποτα, τα οποία φιλοξενεί σε παράνομο καταφύγιο, όπως χαρακτηρίστηκε το σπίτι της.
Έπρεπε λοιπόν, σύμφωνα με την απόφαση, να τα απομακρύνει όλα εντός 30 ημερών και να καθαρίσει και απολυμάνει τον χώρο που στην έρευνα του υγειονομικού είχε βρεθεί απολύτως εντάξει χωρίς κάτι το μεμπτό, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.
Όπως μας δήλωσε, στην διαδικασία κατηγορήθηκε από την άλλη πλευρά, πως τα ζώα της κανιβαλίζονται μεταξύ τους, πως είναι υποσιτισμένα και άρρωστα, ενώ θα αρκούσε και μία απλή οπτική εξέταση, για να καταλάβει κανείς πως είναι υγιή και όπως της δηλώνει ο κτηνίατρος που τα εξετάζει συχνά, χρειάζονται και δίαιτα! Τα αντίστοιχα βιβλιάρια και γνωματεύσεις του κτηνιάτρου τους, τα παρουσίασε επίσης στην έδρα.
Σύμφωνα με την απόφαση, θα έπρεπε να μην αποκτήσει ή φιλοξενήσει κανενός είδους ζώο ποτέ, να σταματήσει να ταΐζει τις αδέσποτες γάτες, σε οποιοδήποτε σημείο της γειτονιάς και να πληρώνει κάθε φορά που διέρχεται από το οικόπεδο της αδέσποτη γάτα 3.000 ευρώ πρόστιμο! Αν δεν συμμορφωθεί, το δικαστήριο δίνει στον γείτονα της το δικαίωμα να απομακρύνει ο ίδιος τα ζώα από το εσωτερικό του σπιτιού της και να αποφασίσει για την περαιτέρω τύχη τους. Επιπλέον θα της ασκηθεί προσωποκράτηση δύο μηνών χωρίς αναστολή σε σωφρονιστικό ίδρυμα!
Η δυνατότητά της να ασκήσει έφεση στην απόφαση θα έρθει 100 ημέρες μετά την εκτέλεση της αρχικής, δηλαδή τον Απρίλιο και χαρακτηριστικά κοντά στην ημερομηνία που περιμένει να γεννήσει. Αυτό σημαίνει πως αν κάτι δεν αλλάξει στον χαρακτήρα της απόφασης μέχρι τότε, η ίδια λόγω τοκετού δεν θα έχει την δυνατότητα να προσπαθήσει να αποδείξει αυτά που δεν έγιναν δεκτά σε πρώτη φάση.
Απορεί όμως κανείς, που ακριβώς χάθηκε η μπάλα ή η μετάφραση. Τα έγγραφα που προσκόμισε στην έδρα θα αρκούσαν για να αποδείξει πως δεν αποτελεί «δημόσιο κίνδυνο» και επιπλέον οι νομοθεσίες σχετικά με τα δικαιώματα των φιλόζωων και των ζώων, της επιτρέπουν να ταΐζει και να φροντίζει τα αδέσποτα, όπως επιθυμεί, αρκεί να μην προκαλεί φθορές ή να αφήνει τον δημόσιο χώρο λερωμένο.
Επιπλέον η πρόσφατη νομοθεσία δεν απαγορεύει ούτε περιορίζει τον αριθμό ζώων σε ένα σπίτι, πόσο μάλλον σε μονοκατοικία, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ευζωίας, που βάσει της γνωμάτευσης του Υγειονομικού και του ιδιώτη κτηνιάτρου της, τηρούνται στο ακέραιο. Όπως μας είπε, η κ. Καραβυζίνια, για το μέγεθος της μονοκατοικίας της ο αριθμός των 5 ζώων δεν είναι καν υπερβολικός, για να την χαρακτηρίζει συλλέκτρια.
Βιβλιάρια υγείας ζώων της κυρίας Π. Καραβυζίνια (τα στοιχεία έχουν σβηστεί λόγω προσωπικών δεδομένων)
Αναφορικά θα πούμε πως ο όρος «συλλέκτης» χαρακτηρίζει άτομο διαταραγμένης συνήθως ψυχοσύνθεσης, που «στοιβάζει», υποσιτισμένα και κακοποιημένα ζώα κάθε ηλικίας, τα οποία αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, σε συνθήκες τραγικές, χωρίς καμία υγιεινή και ιατρική περίθαλψη. Η διαφορά του με έναν απλό φιλόζωο δεν είναι απλά μεγάλη, είναι αγεφύρωτη! Τον χαρακτηρισμό αποδέχονται και περιγράφουν αρκετοί ψυχίατροι και φορείς για τα δικαιώματα των ζώων παγκοσμίως, σκιαγραφώντας ένα προφίλ και καταστάσεις εντελώς διαφορετικές από την δική της.
Αν ακόμα αναλογιστεί κανείς πως θεωρείται υπεύθυνη για την ελεύθερη διέλευση αδέσποτων ζώων από το οικόπεδο της και πρέπει κάθε φορά να πληρώνει το υπερβολικό πρόστιμο, τότε αντίστοιχη ευθύνη φέρουν όλοι της οι γείτονες της που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Θα αρκούσε αυτή η μικρή γειτονιά στο Βραχάτι για να καλυφθεί το χρέος της Ελλάδας προς τους διεθνείς δανειστές της σε λιγότερο από ένα χρόνο!
Ούτε η ίδια η κυρία Καραβυζίνια, αλλά ούτε και κάποιος άλλος μπορεί να καταλάβει πως έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ. Δεν υπήρχαν αντίστοιχες καταγγελίες από άλλους γείτονες που να υποστηρίζουν τα λεγόμενα του μηνυτή της και ο φάκελος των άπειρων εγγράφων που προσκόμισε εκείνη στο δικαστήριο θα αρκούσαν για να της δοθεί έστω το ελαφρυντικό της «αμφιβολίας» και να ζητηθεί επανεξέταση από εμπειρογνώμονες, μέχρι να κριθεί αν όντως ισχύουν όσα ισχυρίζεται ο 48χρονος.
Διατηρούμε ωστόσο την ελπίδα πως η Ελληνική δικαιοσύνη δεν θα αξιώσει τελικά την άμεση εκτέλεση αυτών των αποφάσεων και θα επικρατήσει περισσότερη επιείκεια για διερεύνηση του θέματος σε βάθος από τους αρμόδιους φορείς. Είναι ανήκουστο να οδηγείται μία έγκυος γυναίκα στην αποβολή ή στην φυλακή μόνο και μόνο επειδή φροντίζει και διατηρεί ζώα. Είναι ακόμα πιο ανήκουστο δε, όταν αυτό γίνεται σε μία περιοχή με πολλά αδέσποτα και δεσποζόμενα και είναι η μόνη που θεωρείται πως ενοχλεί και μόνο από έναν. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Δείτε το video με τον ανάπηρο σκύλο της Π. Καραβυζίνια, Άγγελο, που πηγαίνει βόλτα με το αναπηρικό του αμαξίδιο από τον Β. Τζιγγούρα.
Πηγή: mediafree.gr