Μόνο στο σπίτι

home alone

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:

Δυστυχώς οι νέες περικοπές στο μισθό σας δε σας επιτρέπουν πια να πληρώνετε την κυρία που πρόσεχε το παιδί σας μέχρι να επιστρέψετε σπίτι από την εργασία σας. Αναρωτιέστε εάν μπορείτε να το αφήνετε λίγες ώρες μόνο του και τι πρέπει να κάνετε;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά» και «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά» κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Η ηλικία στην οποία το παιδί θεωρείται έτοιμο για να μείνει μόνο στο σπίτι, όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου, δε μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, οπωσδήποτε όμως αυτό δεν ενδείκνυται πριν από τα επτά χρόνια. Η στιγμή που θα το εμπιστευτείτε εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως από την ωριμότητά του, το βαθμό ανεξαρτησίας του και τις πρωτοβουλίες που παίρνει. Άλλο παιδί ίσως να είναι πιο δεκτικό στα οκτώ του χρόνια άλλο στα δώδεκα. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται να γίνουν σταδιακά βήματα.

Κανόνες

Από την αρχή είναι αναγκαίο να καθορίσετε συγκεκριμένους κανόνες, σε λογικό πλαίσιο, που το παιδί πρέπει να τηρεί.

Αυτό θα το βοηθήσει να νιώθει ασφάλεια. Είναι πιθανόν όμως να τους παραβεί κάποιες φορές για αυτό θα πρέπει να έχετε το νου σας.

Κάθε μέρα να ρωτάτε το παιδί πώς πέρασε κατά τις ώρες απουσίας σας. Εκτός αυτού, θα βοηθούσε αν κάνατε μαζί ανασκόπηση της εβδομάδας και προσδιορίζατε τις δραστηριότητες της επόμενης. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να επισημαίνονται καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγονται αλλά και να προτείνονται χειρισμοί που είναι απαραίτητο να γίνουν σε περιπτώσεις ανάγκης. Αυτός είναι ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε την τήρηση των κανόνων του σπιτιού κατά την απουσία σας.

Ασφάλεια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ασφάλεια είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τους γονείς των παιδιών που μένουν μόνα τους στο σπίτι μετά το σχολείο. Συχνά, μάλιστα, πέφτουν στην παγίδα να μεταφέρουν τη δική τους ανησυχία και το φόβο στα παιδιά τους, γεγονός που δε βοηθά.

Είναι αναγκαίο να διδάξετε το παιδί σας βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως να μην αφήνει ποτέ την εξώπορτα ξεκλείδωτη, να μη λέει ποτέ σε αγνώστους ότι οι γονείς του απουσιάζουν, να μην ανοίγει την πόρτα σε κανέναν, να κλείνει τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας κ.α.

Είναι χρήσιμο να καταγράψετε, να συζητήσετε ή και να αναπαραστήσετε αναλυτικά κάποιες υποθετικές καταστάσεις επείγουσας ανάγκης καθώς και την αντίδραση του παιδιού σε αυτές. Έτσι ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του και το προετοιμάζετε, ώστε να μην πανικοβάλλεται με τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει μόνο.

Το παιδί πρέπει να είναι ενήμερο για το πού θα απευθυνθεί για βοήθεια αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Για αυτό ο κατάλογος με τα τηλέφωνα ανάγκης πρέπει να βρίσκεται πάντα κοντά στη συσκευή τηλεφώνου.

Είναι απαραίτητο να έχετε προσυνεννοηθεί με κάποιο γνωστό ή συγγενικό πρόσωπο που θα είναι πρόθυμο να βοηθήσει, αν χρειαστεί, ή γενικά να διατίθεται να το ελέγχει διακριτικά.

Θα πρέπει…

Να του εξηγείτε ότι πρέπει να τελειώνει πρώτα τα μαθήματά του και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του προτού παίξει ή ανοίξει την τηλεόραση.

Να συζητάτε μαζί του για κάποια συγκεκριμένη εκπομπή που θα ήθελε να παρακολουθήσει και κατ’επέκταση το χρόνο που μπορεί να περνά βλέποντας τηλεόραση ή μιλώντας στο τηλέφωνο.

Σε περίπτωση που θέλει να βγει έξω, όταν τελειώσει τα μαθήματα του, να γνωρίζετε από πριν πού θα πάει, με ποιους φίλους και για πόση ώρα.

Να τονίζετε στο παιδί σας ότι κατά την απουσία σας μόνο κατόπιν συμφωνίας μπορεί να φέρνει φίλους στο σπίτι.

Να το ενημερώνετε για τις ώρες που μπορεί να σας τηλεφωνεί στην εργασία σας, για τον περιορισμένο ενδεχομένως χρόνο του τηλεφωνήματος και για το διακριτικό και ευγενικό τρόπο ομιλίας του σε όποιον απαντά στο τηλέφωνο.

Να φροντίζετε να είσαστε πάντα συνεπής στην ώρα επιστροφής στο σπίτι. Σε περίπτωση αργοπορίας να το ενημερώνετε γιατί συνήθως περιμένει με ανυπομονησία την επιστροφή σας στο σπίτι.

Μην ξεχνάτε ότι ένα τρυφερό σημείωμα ή ένα ωραίο φαγητό που θα βρει μόλις επιστρέψει από το σχολείο θα το ικανοποιήσει ιδιαίτερα και θα του καλύψει το αίσθημα μοναξιάς που νιώθει.

Πηγή: news.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*