Της Ελευθερίας Βασιλειάδη
Από τις ίσως πιο ενθουσιώδεις στιγμές της εγκυμοσύνης είναι η προετοιμασία της βαλίτσας για το μαιευτήριο και η στιγμή που οι γονείς επιλέγουν τα πρώτα ρουχαλάκια που θα φορέσουν στο νεογνό. Για τους γονείς όμως των μωρών που γεννιούνται πολύ πρόωρα οι έγνοιες είναι κάπως διαφορετικές και τα ρουχαλάκια για τα μικροσκοπικά νεογέννητα είναι ανύπαρκτη επιλογή.
Η Amanda Huhta όμως, ως μητέρα που γνωρίζει από πρώτο χέρι το πώς είναι να είσαι γονέας ενός πρόωρα γεννημένου παιδιού, είδε τα πράγματα από διαφορετική οπτική και αποφάσισε να βρει λύση για ένα πρόβλημα που θεώρησε ότι έπρεπε να επιλυθεί. Ο γιος της, δεν ήταν απλά ένα μωρό που γεννήθηκε πρόωρα, αλλά ανήκε σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, αυτή των «εξαιρετικά πρόωρων» μωρών. Τα μωρά αυτής της κατηγορίας είναι τόσο μικροσκοπικά που «πλέουν» ακόμα και στο μικρότερο νούμερο μωρουδιακών ρούχων που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Γεννήθηκε στις 25 εβδομάδες (και τέσσερις ημέρες) κύησης ζυγίζοντας μόλις 450 γραμμάρια και κρατήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Πρόωρων Νεογνών 112 μέρες.
Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε με το παιδί να έχει μεγαλώσει πλέον χαίροντας άκρας υγείας όμως η Huhta πέρα από το άγχος της εξέλιξης της υγείας του παιδιού θυμάται και ένα ακόμη καθημερινό της άγχος όσο το παιδί βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο και δεν ήταν άλλο από το ότι δεν έβρισκε ρούχα στο μέγεθός του. Αποφάσισε λοιπόν να βρει έναν τρόπο για να βοηθήσει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα που κάποτε αντιμετώπιζε η ίδια.
Ζήτησε από τη μητέρα της να της μάθει να ράβει και στη συνέχεια ίδρυσε τον οργανισμό «Twenty-Five and Four» (25 +4, όσων δηλαδή εβδομάδων και ημερών ήταν ο μικρός της όταν γεννήθηκε), για να φτιάχνει ρούχα για μωρά που βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Πρόωρων Νεογνών. Σκοπός του οργανισμού είναι να δώσει μια «κανονική» νότα στη γεμάτη άγχος καθημερινότητα των οικογενειών με παιδιά που γεννήθηκαν τόσο πρόωρα. Στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού μάλιστα γράφουν χαρακτηριστικά: «Στον Twenty-Five and Four δίνουμε ξανά δύναμη στα χέρια των γονιών. Εσείς διαλέγετε το στυλ που σάς αρέσει- είτε αυτό είναι πεταλουδίτσες είτε φορτηγά και αεροπλανάκια- κι εμείς σάς τό ετοιμάζουμε, ακριβώς δηλαδή όπως έπρεπε να γίνει από την αρχή».
Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για μεγέθη αδιανόητα μικρά όμως ο σχεδιασμός τους είναι λειτουργικός (οι ραφές είναι με ταινία Velcro) ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στο νοσηλευτικό προσωπικό σε περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο και χρειαστεί να τα βγάλουν άμεσα. Το καλύτερο; Οι οικογένειες που τα χρειάζονται τα παραλαμβάνουν εντελώς δωρεάν.
Η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημα της Huhta είναι μεγάλη ενώ έχουν συγκεντρωθεί εθελοντές από Ιρλανδία, Βραζιλία, Αυστραλία και τουλάχιστον ένας από κάθε πολιτεία της Αμερικής, όλοι τους διατεθημένοι να «δανείσουν» το ταλέντο και το χρόνο τους στον οργανισμό. Η Huhta ωστόσο δεν σταματά να αναζητά για νέους εθελοντές και δωρεές προκειμένου να διευρύνει το project της.