Ζωή Νικητάκη: Η τέχνη της αφήγησης

paramythoergastiri

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
Το παραμύθι ένα παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας και ενεργοποίησής μας σε καιρούς κρίσης

Εισηγήτρια: Ζωή Νικητάκη, φιλόλογος, αφηγήτρια παραμυθιών, εικαστικός/εικονογράφος, συγγραφέας

Ένας κύκλος από 3 τρίωρες συναντήσεις

Σάββατα πρωινά 11:00 – 13:00, στις 12, 19, 26 Νοεμβρίου 2016
ή Τετάρτες απογεύματα 6:00 – 9:00, στις 9, 16 και 23 Νοεμβρίου 2016

biomatiko-ergastiri-2

Το παραμύθι είναι ένα παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο για την κατανόηση της εσώτερης ζωής μα και για τη λύτρωση της ψυχής και την ενεργοποίησή μας σε καιρούς κρίσης. Δεν είναι τυχαίο που το λαϊκό παραμύθι άνθησε σε δύσκολες εποχές, σε εποχές μεγάλης καρτερίας, όπως τέτοια είναι και η εποχή που διανύουμε. Το παραμύθι μπορεί να μας λυτρώσει από τα βάρη της ζωής, το παραμύθι μπορεί να βαστάξει τα αβάσταχτα.
Το παραμύθι είναι ένας τρόπος να σκύψει κανείς στα βάθη της ψυχής του και να την αφουγκραστεί, να επικοινωνήσει με τη σιωπή, τους φόβους του, τα εγώ του. Ένας τρόπος για να ονειρευτούμε, να οραματιστούμε, να ξαναθυμηθούμε, να επανενωθούμε με τη ψυχή και να υφάνουμε την πραγματικότητά μας. Άλλωστε τα παραμύθια όλων των λαών κουβαλούν υφάδια τούτου του ονείρου, μιλούν με τρόπο συμβολικό και παραβολικό για το μεγάλο όνειρο της ψυχής στην Πηγή να επιστρέψει, για το μυητικό ταξίδι αυτογνωσίας στο πέρασμα της ζωής και τη διαδικασία της συνειδητότητας.
Μέσα από το βιωματικό τούτο παραμυθοεργαστήρι διερευνούμε τρόπους για να ξεδιπλώσουμε ιστορίες απ΄άκρη σ΄άκρη του πλανήτη και να τις ζωντανέψουμε. Ταξιδεύουμε στον κόσμο των μαγικών λαϊκών παραμυθιών και στα σύμβολα που στα φτερά τους κουβαλούν και ανακαλύπτουμε πως τίποτα ανέφικτο δεν είναι και πως το θαύμα κάθε στιγμή μπορεί τα φτερά του να ανοίξει μπροστά μας και να ξεδιπλωθεί. Προσεγγίζουμε την τέχνη της μυθοπλασίας και της αφήγησης των παραμυθιών μέσα από την εικόνα, το λόγο, την κίνηση, την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας, τη θέλησή μας να μετασχηματίσουμε την πραγματικότητα. Στο εργαστήρι αυτό θα διερευνήσουμε και θα ανακαλύψουμε:

1. Τι είναι το παραμύθι και ο παραμυθάς
2. Αν η αφήγηση είναι τέχνη
3. Ποιος ήταν ο χρόνος και ο χώρος δημιουργίας και διάδοσης του παραμυθιού
4. Ποια ονομάζουμε μαγικά παραμύθια
5. Ποια είναι η παιδαγωγική και θεραπευτική αξία των παραμυθιών
6. Ποια η αξία και η λειτουργία του για ένα παιδί της σύγχρονης εποχής
7. Τα παραμυθια είναι μόνο για τα παιδιά; Τι δώρα έχουν να προσφέρουν τα παραμύθια στους ενήλικες της εποχής μας;

Επίσης, θα ανιχνεύσουμε και θα επιχειρήσουμε να ιχνογραφήσουμε:
τη θεωρία των πολλαπλών διανοιών του Gardner στην προφορική αφήγηση
τεχνικές και συνθήκες υλοποίησης αφήγησης παραμυθιών (ο ρυθμός του λόγου, η αξιοποίηση των διαλόγων, η τοποθέτηση του σώματος και ο εμπλουτισμός της ιστορίας μας με ερεθίσματα και των πέντε αισθήσεων.)
Θα ακολουθήσει συμβολική ανάλυση ενός μαγικού παραμυθιού.

Φέρτε μαζί σας τη δικό σας παραμύθι (ή την ιστορία της ζωής σας) που θα θέλατε να αφηγηθείτε για να εργαστούμε από κοινού με βιωματικές ασκήσεις και να το ζωντανέψουμε.

Το βιωματικό τούτο παραμυθοσεμινάριο προτείνεται για παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές παιδαγωγικών και ανθρωπιστικών σπουδών, γονείς, ονειροταξιδευτές, όσους αγαπούν τα παραμύθια και τις ιστορίες και θέλουν να μυηθούν στο μαγικό κόσμο τους και να ανακαλύψουν ένα εισιτήριο και ίσως ένα όχημα για να γνωρίσουν βαθύτερα τον εαυτό τους μα και για να ανακαλύψουν τις ανεξάντλητες δυναμικές που μέσα τους κυοφορούν.

………………………………………………………………………………………………………………………

Ο στόχος μας είναι το εργαστήρι να υλοποιηθεί μέσα σε τρεις συναντήσεις μια φορά την εβδομάδα και να δούμε μέσα από την όλη διαδικασία του, αν θα συνεχίσουμε τις αφηγηματικές συναντήσεις μας θέτοντας νέους στόχους.
Θα χαρώ να ξεκινήσουμε μαζί το ταξίδι μας στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, εκεί που τα πάντα είναι δυνατά και να δημιουργήσουμε τη μαγιά για μια ζαχαροζυμωτή και παραμυθοχρωματιστή ομάδα που θα συνεχίσει τις αφηγηματικές συναντήσεις της μια φορά το μήνα.

Με πολλούς παραμυθοχαιρετισμούς,
Ζωή Νικητάκη
zoenikitaki.com
6947016653
fb/Zoe Nikitaki

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

zoe_nikitaki

H Zωή Νικητάκη είναι αφηγήτρια παραμυθιών, εικαστικός καλλιτέχνης και εικονογράφος, που ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. Σχεδιάζει και υλοποιεί διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών και ενίοτε γράφει και εικονογραφεί βιβλία για παιδιά και για μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται
και με το εσωτερικό τους παιδί θέλουν να επανασυνδεθούν.
Σπούδασε κλασσική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Mαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο – χαράκτρια, Μάχη Δημοπούλου και στο εργαστήρι του Τάσου Ρήγα κάνοντας σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο και στο σχέδιο του γυμνού μοντέλου. Παρακολούθησε κατά καιρούς σεμινάρια σχετικά με παιδαγωγικά αλλά και καλλιτεχνικά θέματα, όπως με την ενδυματολογία, την κατασκευή κούκλας, κλπ. Επίσης παρακολούθησε σεμινάρια σχετικά με την εσωτερική φιλοσοφία, φοιτά στη Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία με δάσκαλό της τον Mark Wentworth και είναι μαθήτρια στην ashtanga yoga.
Εργάστηκε επί σειρά ετών στο θαυμαστό ταξίδι της παιδευτικής διαδικασίας με μεράκι και αγάπη πολλή ως φιλόλογος στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2006 ως το 2014 εργάστηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος σχεδιάζοντας και υλοποιώντας καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας, την Actionaid Ελλάς, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τον εκδοτικό οίκο Onager Editions στη Νέα Υόρκη, κλπ. Για την Actionaid Ελλάς μεταξύ άλλων έχει εικονογραφήσει το διαπολιτισμικό πρόγραμμα «Παιδιά του κόσμου – Πολίτες του κόσμου» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο διανεμήθηκε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και στα σχολεία των ομογενών του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, εικονογράφησε και επιμελήθηκε το βιβλίο «Τα παραμύθια ταξιδεύουν».
To 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τρίμορφο το βιβλίο «Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου» που ανθολόγησε, διασκεύασε και εικονογράφησε. Τον Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κονιδάρη το βιβλίο που έγραψε και εικονογράφησε «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια».
Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Ινδία. Η πρώτη της ατομική έκθεση υλοποιήθηκε στο Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων με τα έργα της εικονογράφησης του βιβλίου της “Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου”. Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τ΄ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά. Τον παραμυθοαέρα τον εμφύσησε στην καρδιά και στο νου της η γιαγιά της. Aφηγείται παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου. Σε μουσεία, σχολεία, γκαλερί, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στο Αθηναϊκό Ωδείο, στο Σχολείο Παιχνιδιού, σε Φεστιβάλ για παιδιά, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου, στο θέατρο Φούρνος, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στη Στοά Βιβλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με διάφορους δήμους και πολιτιστικούς φορείς της χώρας, στο Ελληνοϊαπωνικό συνέδριο με την ομάδα κουκλοθεάτρου Seiwa Bunraku, σε ογκολογικό συνέδριο σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, κλπ.

Σχεδίασε και υλοποίησε μια σειρά εκπομπών με τίτλο “Το Ονειρόδεντρο των παραμυθιών” για την Ενάτη Εναλλακτική Τηλεόραση (web Tv) και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές στο Άρωμα Ελλάδας.
Αρθρογραφεί κάθε μήνα κείμενα για το παραμύθι, τη παιδαγωγική και θεραπευτική λειτουργία του για την στήλη Γονείς και παιδί στο διαδικτυακό περιοδικό Όμορφη Ζωή.

Υλοποιεί κύκλους σεμιναρίων για παιδιά και ενήλικες σχετικά με την τέχνη της αφήγησης και τη θεραπευτική της δύναμη και βιωματικά εργαστήρια για την ανακάλυψη και ενεργοποίηση των χαρισμάτων που η ψυχή κουβαλά.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*