Tο θέμα «Μητρικός θηλασμός -ένα κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη» θέτει ως επίκεντρο της ενημερωτικής εκστρατείας, για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, (1-7 Νοεμβρίου), η Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού.
Το φετινό θέμα αναφέρεται στη βιώσιμη (αειφόρο) ανάπτυξη και στον τρόπο που ο μητρικός θηλασμός μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την ανάπτυξη αυτή. Οι ειδικότεροι στόχοι εστιάζουν στη διασύνδεση του μητρικού θηλασμού με τέσσερις θεματικές ενότητες: Διατροφή, ασφάλεια τροφίμων και μείωση της φτώχειας. Επιβίωση, υγεία και ευημερία. Περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές. Η γυναικεία παραγωγικότητα και η εργασία.
Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός θα μπορούσε να σώσει 823.000 παιδικές ζωές και να μειώσει το κόστος ετήσια, έως και 302 δισεκατομμύρια δολάρια, σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας. Όμως τα παγκόσμια επίπεδα μητρικού θηλασμού έχουν παραμείνει στάσιμα τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Λιγότερο από 40% των νεογνών, κάτω των 6 μηνών, θηλάζουν αποκλειστικά.
Οφέλη μητρικού θηλασμού
Ο μητρικός θηλασμός θέτει τη βάση για την καλή υγεία όλων των παιδιών, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, και επίσης έχει πλεονεκτήματα για τις μητέρες.
Στα σημαντικά οφέλη του περιλαμβάνονται, η πρόληψη νόσων, όπως του παιδικού άσθματος, της ατοπικής δερματίτιδας, των λοιμώξεων του γαστρεντερικού, των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, της ωτίτιδας, η μακροπρόθεσμη πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου Ι και της παχυσαρκίας, σε βρέφη και σε παιδιά, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της νοημοσύνης των παιδιών, η διατήρηση της υγείας των γυναικών, η μείωση της δαπάνης για την υγεία και η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.
Εμπόδια
Αρκετά είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για να θηλάσουν. Μπορεί να έχουν πάρει ανακριβείς πληροφορίες από επαγγελματίες υγείας, να μην έχουν την υποστήριξη για μητρικό θηλασμό από τους άνδρες- συντρόφους τους μέσα στο σπίτι, να μην έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη συμβουλευτική για το μητρικό θηλασμό, να αντιμετωπίζουν την επιθετική προώθηση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ή να εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους πολύ νωρίς μετά τον τοκετό.
Αυτά τα εμπόδια μετατρέπουν τις συνθήκες σε εξαιρετικά δύσκολες για τις γυναίκες, ώστε να θηλάσουν αποκλειστικά για τουλάχιστον 6 μήνες (χωρίς καθόλου πρόσθετα άλλα υγρά ή τροφές) και να συνεχίσουν να θηλάζουν έως τα δυο χρόνια ή και περισσότερο, όπως συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε επιπρόσθετος μήνας αμειβόμενης γονικής άδειας, μειώνει τη νεογνική θνησιμότητα κατά 13 %. Μόνο το 53% των χωρών πληροί τα κριτήρια για 14 εβδομάδες ελάχιστη γονική άδεια, για παραμονή της μητέρας στο σπίτι.
Στοιχεία για την Ελλάδα
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, πραγματοποίησε το 2009 την πρώτη Εθνική Μελέτη Μητρικού Θηλασμού, στην οποία καταγράφονται η συχνότητα του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας και οι προσδιοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη του μητρικού θηλασμού. Παρά το γεγονός του υψηλού ποσοστού πρόθεσης για θηλασμό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, που φτάνει στο 89%, τα ποσοστά μειώνονται στο 21% τον πρώτο, 11% τον τρίτο και 0,9% τον 6ο μήνα.
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το υπουργείο Υγείας, οργανώνει εθνική εκστρατεία ενημέρωσης, με θέμα «σημεία φιλικά στο μητρικό θηλασμό» για τη δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν και προάγουν τον Μητρικό Θηλασμό σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, με περίοδο έναρξης την Παγκόσμια Εβδομάδα.
Παράλληλα, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και φορείς, θεσμοθετούνται οι Χώροι Θηλασμού για το κοινό και στην Εργασία, τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, οι Τράπεζες Γάλακτος και το «Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού», καθώς και η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ειδικότερα, αναφορικά με τη δημιουργία Χώρων Θηλασμού στην Εργασία, έχει αποσταλεί επιστολή του υπουργού Υγείας προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία των χώρων αυτών στο εργασιακό περιβάλλον και τις διευκολύνσεις προς τις θηλάζουσες εργαζόμενες, προκειμένου να καταρτιστεί η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.
Επίσης ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην ευαισθητοποίηση των θηλαζουσών μητέρων για τη Δωρεά Ανθρωπίνου (Μητρικού) Γάλακτος ως προσφορά στη Μονάδα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού – Τράπεζας Γάλακτος, της Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας «Έλενα Βενιζέλου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ