Διχάζει η μέθοδος
Ο επικεφαλής της ομάδας Τζον Ζάνγκ και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μία μέθοδο δημιουργώντας πέντε έμβρυα, εκ των οποίων μόνο το ένα αναπτύχθηκε φυσιολογικά.
Ο μικρός Αμπραχίμ που ήρθε πριν από πέντε μήνες στη ζωή δεν έχει δύο βιολογικούς γονείς όπως είθισται αλλά…. τρεις και συγκεκριμένα έχει δύο βιολογικές μητέρες και έναν πατέρα.
Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, η γέννηση του Αμπραχίμ Χασάν θεωρείται «επαναστατική» ωστόσο, αναμένεται να διχάσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους πολίτες του κόσμου, καθώς η τεχνική που ακολουθήθηκε έχει δεχτεί σφοδρή κριτική στο παρελθόν.
Γονείς του παιδιού είναι οι Ιμπτισάμ Σαμπάν και Μαχμούντ Χασάν από την Ιορδανία, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί εδώ και 20 χρόνια
Η μητέρα του Αμπραχίμ μεταφέρει το γονίδιο μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας, του συνδρόμου Leigh ο οποίος επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και οδηγεί στο θάνατο μέσα σε ελάχιστα χρόνια.
Λόγω του συγκεκριμένου συνδρόμου, οι γονείς του μικρού έχασαν τα δύο πρώτα τους παιδιά. Για το λόγο αυτό ζήτησαν τη βοήθεια από Αμερικανούς ερευνητές του κέντρου αναπαραγωγής New Hope στη Νέα Υόρκη.
Ο επικεφαλής της ομάδας Τζον Ζάνγκ και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μία μέθοδο δημιουργώντας πέντε έμβρυα, εκ των οποίων μόνο το ένα αναπτύχθηκε φυσιολογικά.
Αφαίρεσαν τον πυρήνα ωαρίου της Σαμπάν και το αντικατέστησαν με τον πυρήνα ωαρίου άλλης γυναίκας, με αποτέλεσμα το μεν πυρηνικό DNA να ανήκει στη βιολογική μητέρα του παιδιού και το μιτοχονδριακό DNA στη δότρια.
Μέχρι στιγμής, ο Αμπραχίμ είναι απολύτως υγιής και δεν έχει εμφανίσει σημάδια της θανατηφόρου νόσου.
Η μέθοδος αυτή δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και έτσι, ο Ζανγκ και η ομάδα αναγκάστηκαν να μεταβούν στο Μεξικό.
Πηγή: protothema.gr