Της Ελένης Μάνου
Νομίζεις ότι θα ήσουν ικανή να καταλάβεις, αν ένας δράστης σεξουαλικών αδικημάτων χρησιμοποιούσε δόλιες «τεχνικές αποπλάνησης» για να προσεγγίσει σεξουαλικώς το παιδί σου; Σε πολλές περιπτώσεις, το καμπανάκι του κινδύνου μπορεί ναι χτυπά σχεδόν κάτω απ’τη μύτη μας κι εμείς απλά να κρατάμε την ανάσα μας παντελώς ανυποψίαστοι για το κακό που συνέβη ή που πρόκειται να συμβεί. Πολύ συχνά, οι γονείς που μαθαίνουν, ότι το παιδί τους είχε στοχοποιηθεί από κάποιον παιδεραστή, μοιράζονται την εξής κοινή αντίδραση…»Εγώ δεν είχα ιδέα…Αυτός ήταν τόσο ευγενικός…Δε φαινόταν παιδεραστής.»
Κανόνας Πρώτος: Ένας κακοποιός δε μοιάζει με «μπαμπούλα»
Αν έμοιαζαν, θα ήταν εύκολο να απομακρυνθείτε απ’αυτούς. Οι παιδεραστές είναι έξυπνοι και ειδήμονες στην εξαπάτηση. Αν δεν ήταν, δε θα διέφευγαν ποτέ της προσοχής οι κατάπτυστες πράξεις τους.
Κανόνας Δεύτερος: Οι παιδεραστές συνήθως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άγνωστοι ενώ σύμφωνα με μελέτες, το 90% των περιπτώσεων έχει σχέση με τα θύματα του και την οικογένεια.
Κανόνας Τρίτος: Οι παιδεραστές χρησιμοποιούν μελετημένα κόλπα και τεχνάσματα, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού (και τη δική μας).
Αυτό είναι το πρώτο τους βήμα. Κι όταν το πετύχουν, προσχωρούν στο δεύτερο βήμα τους, που είναι η σεξουαλική θυματοποίηση του στόχου τους.
Ποιοί είναι αυτοί;
Συγγενείς, ένας οικογενειακός φίλος, ο οποίος περνά πολλή ώρα στο σπίτι σας, ένας παντρεμένος γείτονας ή συνεργάτης, ξαδέρφια ή μεγαλύτερα αδέρφια, ο παγωτατζής, αυτός ο ευγενικός ηλικιωμένος που ζει δίπλα και φαίνεται τόσο άκακος, ο προπονητής ποδοσφαίρου ή ο δάσκαλος που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο παιδί, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Κάποιοι που προσπαθούν πολύ σκληρά, να καταφέρουν να βρεθούν μόνοι με το παιδί σας, κάνοντας το να φαίνεται ότι σας κάνουν χάρη!
Τί ψάχνουν οι παιδεραστές;
Έναν ευάλωτο στόχο-ένα παιδί που χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή ή στοργή ή κάποιο που φαίνεται ντροπαλό και με έλλειψη αυτοπεποίθησης, μερικές φορές ένα παιδί που είναι συχνά μοναχικό ή χρειάζεται φιλία ή καθοδήγηση.
Τί άλλο; Μια ευκαιρία. Για παράδειγμα, σε κοινωνικές συναθροίσεις οι περισσότεροι ενήλικες θα συνομιλήσουν για λίγα λεπτά με τα παιδιά, και μετά θα στρέψουν τη προσοχή τους στην επικοινωνία κ.τ.λ με τους άλλους ενήλικες.Αλλά, αν βρίσκονται όλοι οι ενήλικες στη κουζίνα, και ο θείος «Νίκος» προτιμά να μένει συνεχώς στο καθιστικό με τα παιδιά παίζοντας «Twister» δώστε προσοχή σ’αυτό το σήμα κινδύνου.
Πώς ξεγελάνε τα θύματά τους;
Χρησιμοποιώντας πράγματα που τα παιδιά αγαπούν όπως δωροδοκήματα ή δώρα,παιχνίδια, video games, gadgets υπολογιστή, πανάκριβα δώρα.
«Η μαμά και ο μπαμπάς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σου αγοράσουν το νέο Wii game; Έλα στο σπίτι μου, εσύ μπορείς να παίξεις με αυτό εδώ».
«Δεν επιτρέπεται να παρακολουθείς ένα συγκεκριμένο tv show στο σπίτι σου; Μπορείς να το δεις στο δικό μου σπίτι, μαζί μου!»
Ένας παιδεραστής είναι ειδικός στο να σχετίζεται με παιδιά, μιλώντας τη γλώσσα τους και δουλεύοντας σκληρά για να γίνει «ένας απ “τη παρέα».
Ποιό είναι το μόνο πράγμα που αποτρέπει έναν παιδεραστή;
Ο φόβος της σύλληψης. Αν ένας παιδεραστής νομίζει ότι το παιδί σου δε θα «κρατήσει το μυστικό» ή βλέπει ότι εσύ είσαι ένας γονέας παρών που συμμετέχει στη καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες του παιδιού του, αυτός συχνά θα μεταπηδήσει σε έναν ευκολότερο στόχο- κάποιον πιο «ασφαλή» γι “αυτόν!
Αυτό σημαίνει ότι δε μπορώ να εμπιστεύομαι κανέναν;
Κανείς δε θέλει να περνά τη ζωή του όντας δύσπιστος απέναντι σε όλους. Και δε χρειάζεται. Αλλά οι έξυπνοι γονείς γνωρίζουν, ότι υπάρχουν ορισμένες προειδοποιητικές για τον επερχόμενο κίνδυνο συμπεριφορές, που συχνά είναι παρούσες, όταν κάποιος αποπλανεί ένα παιδί για δικούς του ύπουλους σκοπούς. Είναι καθήκον μας να προσέχουμε και να επαγρυπνούμε με ορισμένες συμπεριφορές αυτών, που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά μας. Αν εσείς ή το παιδί σας παρατηρήσει τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια μην επιτρέψετε κατ’ιδίαν συνεύρεση του παιδιού σας μ’αυτό το πρόσωπο. Αναγνωρίζοντας αυτά τα τεχνάσματα νωρίς, μπορούμε να ανακόψουμε τη διαδικασία της αποπλάνησης, προτού εξελιχθεί σε πραγματική σεξουαλική κακοποίηση.
Συμπεριφορές-Καμπανάκια Κινδύνου και Προειδοποιητικά Σημάδια
- Κάποιος που συστηματικά αγνοεί τα κοινωνικά, σηναισθηματικά ή βιολογικά όρια ή περιορισμούς.
- Κάποιος που ξεχωρίζει ένα παιδί ως ένα «ξεχωριστό παιδι» γεμίζοντάς το με υπερβολική προσοχή, δώρα,κολακείες-αναπτύσσοντας μια ηλικιακά ακατάλληλη σχέση με το παιδί.
- Κάποιος που συχνά διεκδικεί επίμονα ή προτείνει πολλές αδιάλειπτες κατ’ιδίαν ώρες με ένα παιδί.
- Κάποιος που αρνείται να αφήσει ένα παιδί να θέσει τα δικά του όρια.
- Κάποιος που εμμένει σε αγκαλιές, αγγίγματα, φιλιά, γαργαλητό, παλεύει ή κρατά ένα παιδί, ακόμη κι όταν το παιδί δε θέλει αυτή τη φυσική επαφή ή προσοχή.
- Κάποιος που μοιράζεται ακατάλληλες προσωπικές ή ιδιωτικές πληροφορίες με ένα παιδί, τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να μοιράζεται με ενήλικες μόνο.
- Κάποιος που συχνά παρατηρεί εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου ή διηγείται ακατάλληλες, με σεξουαλικά υπονοούμενα ιστορίες ή ανέκδοτα με παρόντα παιδιά.
- Κάποιος που φαίνεται να ενδιαφέρεται υπερβολικά για τη σεξουαλικότητα ενός συγκεκριμένου παιδιού ή εφήβου και μιλά επανειλημμένα για την ανάπτυξη του σώματος του παιδιού.
- Κάποιος που εμφανίζεται να είναι «πολύ καλός για να είναι αληθινός», συχνά προσφερόμενος να προσέχει διάφορα παιδιά αφιλοκερδώς: βγάζοντας τα παιδιά κατ’ιδίαν βόλτες σε ιδιαίτερα μέρη, αγοράζοντας τους δώρα ή δίνοντάς τους χρήματα χωρίς κανένα προφανή λόγο-ειδικά ένας ενήλικας που δεν έχει δικά του παιδιά.
- Κάποιος που συχνά «πιάνει στα πράσα» παιδιά/εφήβους στο μπάνιο.