Του Νικόλα Παναγιωτίδη
Το να είσαι μπαμπάς τελικά δεν είναι και τόσο εύκολη δουλειά. Απαιτεί αρκετή ενέργεια καθημερινά και νοητική αλλά και σωματική. Μπαμπά θέλω αγκαλιά! Πόσες φορές θα το ακούσει ένας μπαμπάς στην καριέρα του σαν γονιός…αλλά τι γίνεται όταν τα παιδιά θέλουν και το σώμα μας δεν ανταποκρίνεται;
Η αλήθεια είναι ότι ένα σώμα λειτουργικό θα βοηθήσει ένα μπαμπά από την ώρα που θα ξυπνήσει το πρωί να πάει στην δουλειά του μέχρι το βράδυ που θα επιστρέψει απ’ τη δουλειά του και θα ακούσει μια γλυκιά φωνή…
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε λειτουργικό σώμα; Ένα σώμα για να είναι λειτουργικό προϋποθέτει να το δουλεύουμε σε 10 διαφορετικές παραμέτρους:
- Kαρδιοαναπνευστική αντοχή
- Μυϊκή δύναμη
- Ευλυγισία
- Αντοχή στην δύναμη
- Ταχύτητα
- Μυϊκή ισχύ (εκρηκτικότητα)
- Ευκινησία
- Ακρίβεια
- Συντονισμό
- Ισορροπία
Αν θες να είσαι fit μπαμπάς νομίζω ότι θα σε απασχολήσει περισσότερο η πρώτη 3άδα! Άν πάμε για το πρωτάθλημα όμως θέλει δουλειά παντού! Η καρδιοαναπνευστική αντοχή χτίζεται με δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα ή jogging, ποδηλασία ή κολύμπι αν έχεις πισίνα κοντά σου. 20 με 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα σε πρώτη φάση είναι μια καλή αρχή αρκεί να μπορείς να κρατήσεις την ένταση της προπόνησης σου τόσο ώστε να μπορείς να μιλήσεις χωρίς να λαχανιάσεις.
Μυϊκή δύναμη μπορείς να χτίσεις με απλές ασκήσεις χωρίς καθόλου εξοπλισμό ακόμη και στο σπίτι: κάμψεις, ημικαθίσματα, κοιλιακούς, ραχιαίους, έλξεις (οκ μπορεί να μην έχεις μονόζυγο στο σπίτι αλλά είμαι σίγουρος ότι πηγαίνεις το παιδί σου στην παιδική χαρά).
Ευλυγισία είναι η ικανότητα της κάμψης και της έκτασης των αρθρώσεων. Αν φτάνεις τα πέλματα σου από όρθια θέση είσαι σε καλό δρόμο! 10 δευτερόλεπτα στην κάθε θέση που τεντώνει ο μυς χωρίς να νιώθεις ενόχληση στην άρθρωση είναι αρκετά σε πρώτη φάση για να γίνεις πιο εύκαμπτος.
Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου αν θέλεις να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου κ στο παιδί σου!
Πηγή : superdad.gr