#EmergencyLessons
Μια κοινή εκστρατεία της Ε.Ε. και της UNICEF για την εκπαίδευση των παιδιών που ζουν σε Έκτακτες Ανάγκες
Η εκστρατεία ‘#EmergencyLessons’ υπογραμμίζει την αξία που έχει η εκπαίδευση για τα παιδιά σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και καταστροφές.
Βρυξέλλες / Νέα Υόρκη, 16 Μαΐου 2016 – Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNICEF ξεκίνησαν σήμερα τα #EmergencyLessons, μια νέα εκστρατεία για να υπογραμμίσουν την αξία που έχει η εκπαίδευση για τα παιδιά που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού που υλοποιείται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύει στο να προσεγγίσει 20 εκατομμύρια Ευρωπαίους, ιδιαίτερα εκείνους που είναι 25 ετών και κάτω, στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο και να τους εμπνεύσει να ενώσουν τις φωνές τους, εκ μέρους των εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων των οποίων η εκπαίδευση έχει διακοπεί εξαιτίας καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Η εκστρατεία #EmergencyLessons, παρουσιάζει τις αληθινές εμπειρίες παιδιών που βιώνουν έκτακτες ανάγκες, σε χώρες όπως η Γουϊνέα, το Ιράκ, το Νεπάλ και η Ουκρανία. Οι προσωπικές τους ιστορίες, με τις εκπληκτικές προσπάθειες που κάνουν ώστε να αποκτήσουν εκπαίδευση, αποδεικνύει γιατί τα παιδιά μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να μαθαίνουν. Μέσα στους επόμενους επτά μήνες, αυτές οι ιστορίες θα μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των #EmergencyLessons. Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση, η κατανόηση και η υποστήριξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους.
«Οι νέοι άνθρωποι καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για τις ζωές τους, σήμερα και για το μέλλον τους. Ποιός γνωρίζει καλύτερα από εκείνους, ότι το μέλλον τους εξαρτάται από αυτά που μαθαίνουν σήμερα; Ποιός, καλύτερα από τη σημερινή νεολαία, μπορεί ν’ απαιτήσει ο κόσμος να τους παρέχει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο; Το μέλλον τους και το δικό μας, εξαρτάται από αυτό», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, AnthonyLake.
Περίπου το 1 στα 4 παιδιά σχολικής ηλικίας παγκοσμίως – 462 εκατομμύρια – ζουν σήμερα σε 35 χώρες που πλήττονται από κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων 75 εκατομμυρίων παιδιών που έχουν απελπιστική ανάγκη από εκπαιδευτική υποστήριξη.
Πέραν του ότι μένουν εκτός εκπαίδευσης και χάνουν τα οφέλη που εξασφαλίζει για τα ίδια και τις κοινωνίες τους, τα παιδιά που μένουν εκτός σχολείου είναι πιο ευάλωτα στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση και τη στρατολόγηση από ένοπλες ομάδες. Τα σχολεία παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να προστατευθούν από αυτές τις απειλές.
Η εκστρατεία επισημαίνει επίσης τα άλλα οφέλη του να πηγαίνεις στο σχολείο – οι φιλίες, οι δάσκαλοι που υποστηρίζουν τα παιδιά που υποφέρουν από ψυχικά τραύματα, το αίσθημα σταθερότητας που υπάρχει στη ρουτίνα της παρακολούθησης των μαθημάτων.
«Εδώ στην Ευρώπη, έχουμε την τάση να θεωρούμε το σχολείο ως δεδομένο, και ξεχνάμε το πόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής είναι για τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν τα πάντα γύρω τους καταρρέουν.», δηλώνει ο Επίτροπός της Ε.Ε. του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), κ. Χρήστος Στυλιανίδης. Και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε πως αυτή η εκστρατεία θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους να κατανοήσουν καλύτερα το γιατί, όταν συμβαίνει μια καταστροφή, οι ευκαιρίες για μάθηση, είναι τόσο σημαντικές, όσο η πρόσβαση σε φαγητό, νερό, εμβόλια και καταφύγιο».
Αρκετές διασημότητες προσφέρουν την υποστήριξή τους στα #EmergencyLessons, όπως η Ιταλίδα αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, SamanthaCristoforetti, ο Σλοβένος μπασκετμπολίστας BoštjanNachbar, η Ουγγαρέζα παρουσιάστρια ειδήσεων και προσωπικότητα των media, KrisztaD. Tóth, καθώς και ο Σλοβάκος χορευτής, JaroBekr.
###
Σχετικά με το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO)
Το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) χρηματοδοτεί επιχειρήσεις ανακούφισης για τα θύματα φυσικών καταστροφών και συρράξεων παγκοσμίως. Η βοήθεια παρέχεται αμερόληπτα, απευθείας στα άτομα που τη χρειάζονται, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους.
Περισσότερα εδώ!