Το μεγαλύτερο της ζωής της ρεσιτάλ

resitalzois

Μουσικοθεραπεία στις ΜΕΝΝ

Η Φαίυ Ευαγγέλου παίζει μουσική στον γιο της μέσα σε δημόσια ΜΕΝΝ της χώρας. Στο κείμενο που ακολουθεί μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της και τις γνώσεις της για την μουσικοθεραπεία.

Σε αυτό εδώ το μπλογκ πιστεύουμε πολύ στη δύναμη της μουσικής και το έχουμε πει και μια και δυο φορές. Αυτή τη φορά όμως, σκόνταψα επάνω σε μια συγκλονιστική φωτογραφία και θέλησα να μάθω περισσότερα. Η μητέρα της εικόνας είναι η Φαίυ Ευαγγέλου, καθηγήτρια θεωρίας της μουσικής, βιολιού και μουσικοκινητικής αγωγής στη Θεσσαλονίκη, που τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσικοθεραπεία στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Μια αληθινή εμπειρία Μουσικοθεραπείας

Όταν ο γιος της Φαίυς μπήκε στη μονάδα, εκείνη άρχισε να ερευνά το θέμα σε βάθος. Μετά από επικοινωνία με εξειδικευμένους μουσικοθεραπευτές του εξωτερικού πήρε κατευθύνσεις για το πώς να χειριστεί την κατάσταση. Στη συνέχεια πήρε ειδική άδεια από τη ΜΕΝΝ του νοσοκομείου και… τα όργανα άρχισαν! «Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία σε εκείνη την τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Όχι μόνο γιατί ήταν το παιδί μου στην εντατική για μήνες, αλλά γιατί ένα ακόμα κομμάτι της εξέλιξής του, εκτός από τη σίτιση με μητρικό γάλα, είχε αρχίσει πλέον να είναι στα χέρια μου. Στα ταΐσματα ακούγαμε συγκεκριμένη μουσική, στις επισκέψεις – μετά από κάποια φάση – τραγουδούσα και τον είχα αγκαλιά, μερικά βραδιά πήγαινα και του έπαιζα βιολί κ.ά. Όλα αυτά τον βοήθησαν να χαλαρώνει, να δέχεται καλύτερα το μπιμπερό, να τρώει και να παίρνει βάρος, να αναπνέει ρυθμικά και φυσικά να δένεται περισσότερο μαζί μου. Κάποιες μέρες έδειχνε σαν να καταλάβαινε και να με περίμενε! Ήταν τρομερό. Θέλω ωστόσο να σημειώσω πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή καθοδήγηση από εξειδικευμένο θεραπευτή για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα από αμέλεια» λέει για την εμπειρία της. Και τα αποτελέσματα; «Οι γιατροί που παρακολουθούσαν τι έκανα με το παιδί καθώς και την εξέλιξη του, αποφάνθηκαν πως βοήθησε πραγματικά πολύ. Οι κορεσμοί που παρουσίαζε κατά τη διάρκεια της μουσικής εκτέλεσης είχαν μειωθεί σημαντικά και το μωρό για αρκετές ώρες μετά ήταν πολύ ήρεμο και χαλαρό. Ήταν τα καλύτερα και σημαντικότερα ρεσιτάλ της ζωής μου!».  Χωρίς αμφιβολία η Φαίυ είναι η πλέον αρμόδια για να μας δώσει τις πληροφορίες που θέλουμε.

Τι είναι η Μουσικοθεραπεία;

Είναι μια ειδικότητα που χρησιμοποιεί τη μουσική για θεραπευτικούς σκοπούς. Απευθύνεται σε άτομα που παρουσιάζουν λεκτική ανεπάρκεια, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχικές ασθένειες και συναισθηματικές δυσκολίες. Γενικά απευθύνεται σε μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, για να καλύψει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Μπορεί να βοηθήσει ένα πρόωρο μωρό στη ΜΕΝΝ;

Η χρήση της Μουσικοθεραπείας στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών – αν γίνει σωστά – έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ενδυνάμωση των μωρών. Σκεφτείτε πως τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στα πρόωρα είναι νευρολογικά και αναπνευστικά. Ο ρυθμός της μουσικής τα βοηθάει να αρχίσουν τις συντονισμένες θηλαστικές κινήσεις και συμβάλλει στο να συντονιστεί η κατάποση με την αναπνοή. Η απαλή ένταση της μουσικής τα χαλαρώνει από τις επώδυνες διαδικασίες των εξετάσεων που καθημερινά υφίστανται και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου τους και την αυτορύθμιση του οργανισμού τους.

Τι μπορεί να κάνει μια μητέρα: 

α) Στο επισκεπτήριο  

Η μητέρα που επισκέπτεται το παιδί της στη ΜΕΝΝ δεν έχει την άνεση χρόνου και την κατάρτιση για να υποστηρίξει θεραπευτικά το παιδί της. Αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να του μιλάει ή να του τραγουδάει νανουρίσματα για να ακούει τη φωνή της που είχε συνηθίσει να ακούει για όσους μήνες πρόλαβε να παραμείνει στην κοιλιά της. Αυτό είναι κάτι που βοηθάει σημαντικά και προκαλεί χαλάρωση και σιγουριά στο νεογνό.

β) Στο σπίτι

Θα πρέπει να εκθέτει το παιδί σε μουσικά ακούσματα και να το κρατάει ήρεμο για να αναπληρώσει τη στοργή και ό,τι άλλο του έλειψε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Αν το παιδί διαγνωστεί με προβλήματα, θα πρέπει να αναζητήσει εξειδικευμένο μουσικοθεραπευτή για να ενταχθεί σε κάποιο εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Τι μπορούν πρακτικά να κάνουν οι νοσηλευτές στις ΜΕΝΝ

Οι νοσηλευτές δεν έχουν μουσικές γνώσεις και κατάρτιση πάνω στη Μουσικοθεραπεία και δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, πέραν του να επιλέγουν κάποια μουσικά κομμάτια για να ακούγονται στον χώρο, ώστε να χαλαρώνουν τα μωρά όσο γίνεται από τις επώδυνες εξετάσεις. Συγκεκριμένη λίστα τραγουδιών δεν υπάρχει. Οι έρευνες δείχνουν πως ανάλογα με την εβδομάδα κύησης που διανύει το παιδί μέσα στις ΜΕΝΝ η χρήση της μουσικής πρέπει να είναι διαφορετική. Δηλαδή, ο χρόνος που το παιδί θα είναι εκτεθειμένο στη μουσική, η έντασή της, το είδος της και ο ρυθμός ποικίλλουν.

Μουσικοθεραπεία και ελληνική πραγματικότητα 

Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε αυτό το θέμα. Για πρώτη φορά φέτος δημιουργείται τμήμα σπουδών Μουσικοθεραπείας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν μόνο σεμιναριακοί κύκλοι πάνω στο αντικείμενο. Η εφαρμογή της στις ΜΕΝΝ είναι κάτι μακρινό. Δεν φταίει μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστοι εξειδικευμένοι μουσικοθεραπευτές, αλλά και το ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές για να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο. Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι οι γονείς δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση για το θέμα, οπότε δεν δίνουν τη δέουσα σημασία για να αρχίσουν να αποζητούν τη θεραπευτική βοήθεια της μουσικής.

Info: Για πληροφορίες σχετικά με τη Μουσικοθεραπεία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΛΕΠΑΠ ή και να αναζητήσετε ιδιώτες μουσικοθεραπευτές. 

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σώκου

Πηγή: 31ebdomades.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*