Πατέρας προλαβαίνει την εμπλοκή της κόρης του με τα ναρκωτικά με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό

internetkori

Επιμέλεια Ελένη Μάνου

Ένας πατέρας κατέβασε μία εφαρμογή για να παρακολουθεί τις κινήσεις της κόρης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λόγω της ανησυχίας του για το bullying στο διαδίκτυο και τους γενικότερους κινδύνους που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του, απέκτησε μία εφαρμογή που είναι σχεδιασμένη για να επιβλέπει τη δραστηριότητα των χρηστών στο  internet και να ειδοποιεί τους γονείς για πιθανούς κινδύνους.

Χρειάστηκε λιγότερο από ένα μήνα για να λάβει μία ειδοποίηση ότι η 17χρονη κόρη του ετοίμαζε κάτι.

Ένα συνηθισμένο σαββατόβραδο, το νεαρό κορίτσι έστειλε στον πατέρα της ένα γραπτό μήνυμα και τον ενημέρωνε ότι τελείωσε τη δουλειά της και ότι η μητέρα μίας φίλης της προσφέρθηκε να τους πάει σινεμά και στην συνέχεια να τη φιλοξενήσει στο σπίτι της.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο πατέρας στο Yahoo Parenting, το προαίσθημα του, του έλεγε ότι κάτι συνέβαινε με την κόρη του, ωστόσο, επειδή δεν είχε ενδείξεις να στηρίξουν την ανησυχία του δεν έδωσε συνέχεια. Το επόμενο πρωί έλαβε ειδοποίηση από την εφαρμογή, Bark, που του επισήμανε ένα σχόλιο που είχε γράψει η κόρη του στο tweeter, σύμφωνα με το οποίο η ίδια οδηγούσε το αυτοκίνητο και κάποιος από την παρέα θα αγόραζε μαριχουάνα.

Όταν της αποκάλυψε ότι γνώριζε την αλήθεια, η ίδια ομολόγησε τα πάντα και είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία ειλικρινή συζήτηση για όσα είχαν συμβεί. Της επισήμανε ότι η φίλη της θα μπορούσε να κρύψει τα ναρκωτικά στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια να ισχυριστεί ότι δεν ήταν δικά της, ενδεχόμενο που η κοπέλα δεν είχε σκεφτεί.

Οι εφαρμογές ασφαλείας, όπως το Bark δεν είναι συνηθισμένες και οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν απλούς τρόπους για να προστατέψουν τα παιδιά τους που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα παρακολουθούν το ιστορικό αναζητήσεων, διαβάζουν τα μηνύματα ή μπαίνουν στους λογαριασμούς που έχουν στα social media, κινήσεις που δεν αποδίδουν πάντα αποτελεσματικά. Πολλές φορές ενώ νομίζουν ότι τα παρακολουθούν, τα παιδιά μπορούν να δράσουν κρυφά.

Που βρίσκεται άραγε η κόκκινη γραμμη ανάμεσα στην προσπάθεια ενός γονέα να προστατέψει το παιδί του και στην ανάπτυξη ενός παιδιού ανεξάρτητου και αυτόνομου; Η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στο άσπρο ούτε στο μαύρο και εξαρτάται από την επιλογή του καθενός για τον τρόπο που θα μεγαλώσει τα παιδιά του σε αυτή τη γεμάτη κινδύνους και δυσκολίες ψηφιακή εποχή.

Οι γιοι και οι κόρες μας δεν θα μείνουν στο πατρικό τους σπίτι για πάντα και δουλειά του γονιού είναι να μεγαλώσει γυναίκες και άνδρες υπεύθυνους, έξυπνους και συνειδητοποιημένους, που θα γνωρίζουν με ποιον και πόσο θα επικοινωνήσουν στο διαδίκτυο.

Θα έπρεπε ο μπαμπάς που αναφέραμε παραπάνω να παρακολουθεί το λογαριασμό twitter της κόρης του; Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν μπορεί κανείς μας να απαντήσει αφού δεν γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη οικογένεια. Αυτό στο οποίο μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε είναι ότι λίγο πολύ έχει τύχει να νιώσουμε προαίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά και αρκετές φορές επιβεβαιωθήκαμε. Ανεξάρτητα με το πόσο αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, ένα πράγμα που παραμένει σταθερό είναι το προαίσθημα του γονέα και πρέπει να μην το αγνοούμε.

Δεν χρειάζεται κάποιος εφαρμογή για να γνωρίζει αν τα παιδιά του είναι ασφαλή, αλλά για ορισμένους γονείς αυτή η επιλογή τους προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια, όπως αποδείχθηκε από την παραπάνω ιστορία.

 

   

Άφησε ένα σχόλιο

*