Ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο των New York Times που αποτυπώνει την κατάσταση στην Υεμένη μπήκε στο στόχαστρο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που «κατέβασε» όλες τις αναρτήσεις
Όπως φαίνεται, αιτία ήταν μια συγκλονιστική φωτογραφία ενός αποστεωμένου παιδιού που λιμοκτονεί. Το επίμαχο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας περιελάμβανε αρκετές εικόνες παιδιών, αλλά η φωτογραφία της 7χρονης Αμάλ με σάρκα τόσο λεπτή ώστε να διαγράφονται τα οστά του θώρακά της, ήταν αυτή που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook είχε αντιμετωπίσει λάθος μια εικόνα.
Δημοσίευσε ένα σύνδεσμο στο άρθρο στη σελίδα του στο Facebook και λίγες ώρες αργότερα έλαβε μια ειδοποίηση. Η ανάρτηση διαγράφηκε, μία κίνηση που συνοδεύτηκε και από ένα μήνυμα από το Facebook που τον προειδοποιούσε γα το περιεχόμενο.
Πολλοί άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για παρόμοια αντιμετώπιση μέσα από τα social media ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους δημοσιογράφους της ιστορίας. Αλλά, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν. Δεκάδες χιλιάδες μοιράστηκαν την ιστορία στο Facebook και πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας στο Facebook της εφημερίδας «New York Times», δεν επηρεάστηκαν.
«Όπως εξηγούν οι κανόνες μας, δεν επιτρέπουμε γυμνές εικόνες παιδιών στο Facebook, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια εικόνα παγκόσμιας σημασίας», δήλωσε εκπρόσωπος σε μια ηλεκτρονική δήλωση. «Επαναφέρουμε τις δημοσιεύσεις που καταργήσαμε σε αυτή τη βάση», πρόσθεσε μετά τις αντιδράσεις.
Σε άλλο άρθρο, οι συντάκτες των New York Times, εξήγησαν γιατί αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες των παιδιών που αργοπεθαίνουν. «Είναι σκληρές, αλλά είναι επίσης ωμά ειλικρινείς. Αποκαλύπτουν τη φρίκη στην Υεμένη σήμερα. Μπορείτε να επιλέξετε να μην τις δείτε. Αλλά σκεφτήκαμε ότι πρέπει να είστε εσείς που θα πάρετε την απόφαση αυτή».
Το Facebook χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αλγορίθμων, υπαλλήλων και ειδοποιήσεων από χρήστες για την προβολή περιεχομένου που ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρεθεί. Η εταιρεία δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων τα ποστ με τις φωτογραφίες αφαιρέθηκαν την Παρασκευή.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το Facebook άλλαξε γνώμη», δήλωσε η Eileen Murphy, εκπρόσωπος των New York Times. «Είναι απίστευτα απογοητευτικό να πιστεύουμε ότι αυτή η ιστορία θα αποκλειστεί ως εικόνα που παραβιάζει τις οδηγίες της κοινότητας. Η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να μαρτυρούν και να δίνουν φωνή σε όσους διαφορετικά δεν ακούγονται».