Ρινορραγία: Αιτίες και θεραπεία
Μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό την πρώτη φορά που θα συμβεί. Εξετάζετε το παιδί σας και παρατηρείτε ότι από το πουθενά, χωρίς εμφανή λόγο, αιμορραγεί η μύτη του. Δεν τον θυμάστε να τραυματίζει τον εαυτό του ή να ξύνει τη μύτη του. Υπάρχει αίμα παντού. Φυσικά ανησυχείτε και μπορεί να σκεφτείτε να καλέσετε επειγόντως το γιατρό σας. Χαλαρώστε, αναπνεύστε βαθιά. Οι ρινορραγίες δεν είναι σχεδόν ποτέ επικίνδυνες και η απώλεια αίματος είναι σχεδόν πάντοτε ελάχιστη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.
Αιτίες της Ρινορραγίας
Η συμβουλή του Dr. Sears: Για να αποκαλύψετε την αιτία, αντί να ζητήσετε από το παιδί σας αν σκάλισε τη μύτη του, ρωτήστε: «Ποιο δάχτυλο έβαλες στη μύτη σου;»
Το σκάλισμα της μύτης – αυτό ερεθίζει τη μύτη και εκθέτει τα αιμοφόρα αγγεία που μπορούν εύκολα να γδαρθούν.
Το τραύμα – το χτύπημα στη μύτη προκαλεί συχνά αιμορραγία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μύτη έχει σπάσει ή ότι έχει συμβεί κάτι σοβαρό.
Η ιγμορίτιδα, οι ρινικές αλλεργίες ή το κρυολόγημα – σοβαρή ρινική συμφόρηση και ερεθισμός μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.
Ο ξηρός αέρας – στεγνώνει τη ρινική επένδυση και μπορεί να είναι ερεθιστικός, ειδικά σε ένα δωμάτιο με θέρμανση.
Η βακτηριακή λοίμωξη ή το Μολυσματικό Κηρίο – διαίτερα γύρω από την μύτη, το στόμα, τις παρειές ή στα άκρα. Η νόσος είναι συνηθισμένη στα παιδιά και στους ενήλικες και μπορεί να παρουσιαστεί μετά από τραυματισμό ή ερεθισμό του δέρματος.
Προβλήματα πήξης αίματος – αυτό είναι σπάνιο και σπάνια αξίζει τον έλεγχο, εκτός εάν ο γιατρός σας ανησυχεί για αυτό το ενδεχόμενο.
Επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες
Μερικά παιδιά εμφανίζουν συχνές ρινορραγίες από καιρό σε καιρό. Λίγες αιμορραγίες της μύτης κάθε χρόνο δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά όταν συμβαίνει μερικές φορές κάθε εβδομάδα, αυτό είναι πιο ανησυχητικό για τους γονείς.
Οι επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες συμβαίνουν επειδή μέρος της επένδυσης της μύτης έχει γίνει μακροχρόνια ερεθισμένο και τα αιμοφόρα αγγεία εκτίθενται. Έτσι, αυτά αιμορραγούν με την παραμικρή πρόκληση. Η πιο συνηθισμένη περιοχή αυτών των αγγείων είναι στο ρινικό διάφραγμα (ο χόνδρος που διαιρεί τη μύτη στο μισό).
Πώς να αντιμετωπίσετε τη ρινορραγία στα παιδιά
Για να επιβραδύνετε και να σταματήσετε μια ρινορραγία:
Ασκήστε άμεση πίεση – πιέστε απαλά τη μύτη με ένα πανί. Εφαρμόστε ένα κομματάκι υδρόφιλο βαμβάκι στην πλευρά που αιμορραγεί και συμπιέστε τα ρουθούνια μαζί.
Οι προτάσεις του Dr. Sears:
Για να σταματήσετε αποτελεσματικά μια σοβαρή ρινορραγία εφαρμόστε πάγο ή / και ασκήστε πίεση για 10 λεπτά.
Για να αποφύγετε το φτέρνισμα και να χαλαρώσετε τον θρόμβο, υποδείξτε στο παιδί σας να αναπνεύσει από το στόμα του.
Ασκήστε πίεση στη γέφυρα της μύτης συμπιέζοντας τα αιμοφόρα αγγεία που ρέουν στη μύτη.
Τα παραπάνω βήματα γενικά σταματούν τις περισσότερες ρινορραγίες.
Για επίμονες αιμορραγίες μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε:
Εφαρμόστε πάγο στη γέφυρα της μύτης – μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος.
Χαλαρώστε με το κεφάλι σας γυρισμένο προς τα πίσω.
Θυμηθείτε να συνεχίσετε την άμεση πίεση στη μύτη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι ειδικό για τη συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη για 10 λεπτά. Μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει ή να σταματήσει μια επίμονη ρινορραγία.
Θεραπεία των επαναλαμβανόμενων ρινορραγιών των παιδιών
Ενυδατική – το κλειδί είναι να λιπαίνετε και να ενυδατώνετε την επένδυση της μύτης. Εδώ είναι μερικοί τρόποι:
Αλατούχο ρινικό διάλυμα – ψεκάστε στα ρουθούνια δύο ή τρεις φορές την ημέρα.
Βαζελίνη – τρίψτε απαλά με βαζελίνη γύρω από το εσωτερικό της μύτης με μια μπατονέτα ή το δάχτυλό σας δύο φορές την ημέρα.
Αλοιφή λανολίνης – μπορεί να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα από τη βαζελίνη.
Vaporizer – χρησιμοποιήστε στις κρεβατοκάμαρες για να κάνετε τον αέρα υγρό παρέχοντας μια πιο υγρή πηγή θερμότητας.
Αντιβιοτική αλοιφή – εφαρμόστε στις κόκκινες, πληγές περιοχές ακριβώς στο εσωτερικό της μύτης δύο φορές την ημέρα. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει να θεραπεύσει οποιαδήποτε επώδυνα, εκτεθειμένα αιμοφόρα αγγεία στο ρινικό διάφραγμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για να επιλέξετε την κατάλληλη.
Καυτηριασμός – απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος μπορεί να καυτηριάσει τα εκτεθειμένα αιμοφόρα αγγεία για να σταματήσει τις επίμονες περιπτώσεις.
Πότε να ανησυχήσετε για τις ρινορραγίες
Οι ρινορραγίες δεν είναι ουσιαστικά ποτέ λόγος για να καλέσετε τον γιατρό σας. Μερικά παιδιά ξυπνούν τη νύχτα με αίμα στο μαξιλάρι. Μην ανησυχείτε αν δείτε κάτι τέτοιο, μοιάζει περισσότερη η ποσότητα του αίματος από ό,τι πραγματικά είναι. Αν το παιδί σας δεν έχει και άλλα ανησυχητικά σημάδια, περιμένετε μέχρι το πρωί για να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Είναι επίσης φυσιολογικό για τα παιδιά να καταπιούν το αίμα κατά τη διάρκεια μίας ρινορραγίας. Το αίμα στο στομάχι μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και συχνά αναγκάζει το παιδί να κάνει εμετό ή να φτύσει το αίμα. Αυτό είναι αναμενόμενο.
Υπάρχουν δύο καταστάσεις που πρέπει να σας οδηγήσουν στα επείγοντα ή να καλέσετε το γιατρό σας:
Αιμορραγία από τη μύτη με σοβαρό πονοκέφαλο – αυτό μπορεί να είναι σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης και πρέπει να ελεγχθεί αμέσως.
Αιμορραγία από τη μύτη με άλλες ασυνήθιστες περιοχές αιμορραγίας ή μώλωπες, όπως αιμορραγία των ούλων, αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα ή σοβαρούς μώλωπες σε όλο το σώμα.
Τονίζουμε ότι για την όποια ανησυχία ή ερώτησή σας, καλό θα είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. Εκείνος έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για την αντιμετώπιση και τη σωστή θεραπεία των ρινορραγιών και θα σας κατευθύνει με τον καταλληλότερο τρόπο.
Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη
Πηγή: babyradio.gr