Παγωτά: Δες πώς να επιλέξεις τα κατάλληλα για τα παιδιά και τι πρέπει να προσέξεις

Έφτασε αισίως η εποχή του παγωτού! Μικροί (και μεγάλοι) ξετρελαίνονται να δοκιμάζουν νέες δροσερές και λαχταριστές γεύσεις του παγωμένου “πειρασμού”! Μάλιστα, τα μικρά συνηθίζουν να μετρούν ακόμη και τα πόσα παγωτά συμπλήρωσαν μέσα στο καλοκαίρι, συμμετέχοντας σε έναν άτυπο… διαγωνισμό με τους φίλους τους, για το ποιος κατάφερε να φάει τα περισσότερα για φέτος! Είναι, όμως, το παγωτό το κατάλληλο γλυκό για τα παιδιά και μέχρι πόσα μπορεί να καταναλώσει για να θεωρείται ασφαλές; Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης δίνει βασικές και καθοριστικές πληροφορίες:

Πόσο μπορεί κανείς να αντισταθεί στην επιθυμία ενός παιδιού για παγωτό; Πόσα παγωτά επιτρέπεται να φάει; Θα πονέσει ο λαιμός του; Ποιο είναι το καλύτερο παγωτό; Αυτές και άλλες απορίες δημιουργούνται στους γονείς, καθώς οι ζεστές ημέρες πλησιάζουν και ένα δροσιστικό παγωτό είναι μια ευχάριστη επιλογή.
Καταρχάς, το παγωτό είναι ένα γλυκό και σαν τέτοιο έχει τα πλεονεκτήματά του, αλλά και τα μειονεκτήματά του. Περιέχει αρκετή ζάχαρη, καθώς εκτός από τη “στάνταρ” ποσότητα που απαιτείται για να δώσει τη γλυκιά γεύση, υπάρχει και πολλαπλή ποσότητα ζάχαρης σε άλλη μορφή και “κρυμμένη” μέσα στα έκδοχα, όπως η σοκολάτα, καραμέλα, κομμάτια φρούτων ζαχαρωμένα, σιρόπια κλπ. Από την άλλη, βέβαια, περιέχει ποσότητα γάλακτος, ξηρών καρπών ή φρούτων, τα οποία θεωρούνται ότι υπάγονται στα καλά συστατικά.

Τα περισσότερα παγωτά δίνουν πολλές θερμίδες σαν ένα κανονικό μεγάλο γλυκό και γι’ αυτό πρέπει πάντα να υπολογίζουμε κατά πόσο είναι επιτρεπτό για το κάθε παιδί ξεχωριστά. Το ιδανικό θα ήταν το παγωτό να είναι “σπιτικό”, δηλαδή να το φτιάχνει κανείς στο σπίτι. Έτσι, θα μπορούσε να ελέγξει καλύτερα την ποιότητα των συστατικών. Όμως, τα τυποποιημένα παγωτά του εμπορίου είναι σαφώς πιο ελκυστικά στην εμφάνισή τους, αλλά και με την ποικιλία των γεύσεων. Είναι δε πάγια τακτική των παιδιών να συγκινούνται περισσότερο με ό,τι τους προσφέρει η αγορά και όχι η αγαπημένη τους μαμά ή γιαγιά.

  • Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέχετε όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα παγωτό, επειδή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ως διατροφικά προϊόντα:
  • επιβάλλεται συνεχής, αυστηρός και έγκυρος έλεγχος της ποιότητάς τους.
  • η διατήρησή τους στο ψυγείο απαιτεί ο χώρος να είναι πεντακάθαρος για να μην μολυνθούν από μικρόβια που καραδοκούν λόγω της ζέστης.
  • η σωστή ψύξη στο ψυγείο βοηθάει στην προστασία των θρεπτικών συστατικών.
  • ελέγχετε την εξωτερική εμφάνισή του, ώστε η συσκευασία του να είναι ακέραιη και όχι παραμορφωμένη.
  • τα ψυγεία πρέπει να βρίσκονται σε σκιερό μέρος.
  • τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτα, ώστε τα παγωτά να είναι στριμωγμένα, διότι έτσι δεν εξασφαλίζεται η σωστή ψύξη τους.
  • τα ψυγεία να μην έχουν στρώματα πάγου στα τοιχώματά τους, διότι μπορεί να έχει γίνει απρόσκοπτη απόψυξη και τα παγωτά να έχουν αλλοιωθεί.
  • τα παγωτά δεν πρέπει να μυρίζουν περίεργα.
  • η γεύση τους πρέπει να είναι γλυκιά και ευχάριστη.
  • στο εμπόριο υπάρχει το λεγόμενο τυποποιημένο και το λεγόμενο χύμα παγωτό. Προτιμήστε το τυποποιημένο των γνωστών βιομηχανιών, διότι σύμφωνα με τους ελέγχους τα ποσοστά νοθείας είναι πολύ λίγα σε σχέση με το χύμα.
  • Φυσικά, κάνοντας μια λογική χρήση, το παγωτό θα μπορούσε να είναι ένα ισοδύναμο για τα παιδιά που δεν πίνουν το γάλα τους. Ή θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με αυτό πολλές συνταγές προκειμένου να φάνε τροφές που δεν τους αρέσουν. Για παράδειγμα, μπορούν να ανακατευτούν φρούτα με παγωτό ή γιαούρτι με παγωτό κλπ.

Πηγή: tlife.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*