Τα παιδιά που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον βραδινό ύπνο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα με τον ύπνο και τη διατροφή τους.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα των επιστημόνων του Πολιτειακού Κολλεγίου της Πενσιλβάνια, μετά από συνεντεύξεις σε γονείς αναφορικά με την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους και τις συνήθειές τους στον ύπνο.
Παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει σχέσεις μεταξύ της υπερβολικής χρήσης των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών και της ανεπάρκειας ύπνου, της έλλειψης προσοχής και του υψηλότερου ΔΜΣ στους εφήβους.
Υπολογίζεται ότι πάνω από το 40% των παιδιών έχουν πλέον κινητά τηλέφωνα από την Ε” Δημοτικού, με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία τους.
Οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον βραδινό ύπνο και της ποιότητας και ποσότητας του ύπνου, καθώς και πως επηρεάζει άλλες λειτουργίες.
Οι επιστήμονες ρώτησαν τους γονείς 234 παιδιών, 8-17 ετών, για τον ύπνο και την χρήση έξυπνων συσκευών και να διευκρινίσουν αν επρόκειτο για κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεόραση ή βιντεοπαιχνίδια.
«Μετά την αξιολόγηση εντοπίσαμε αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση των συσκευών πριν τον ύπνο. Ο υψηλότερος ΔΜΣ σχετιζόταν με την αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Επίσης, τα παιδιά αυτά ήταν πιθανότερο να αισθάνονται κουρασμένα το πρωί», λέει η Κέιτλιν Φούλερ μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Τα παιδιά που ανέφεραν ότι έβλεπαν τηλεόραση ή έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια πριν τον ύπνο, κοιμούνταν κατά μέσο όρο 30 λεπτά λιγότερο, ενώ εκείνα που χρησιμοποιούσαν τα τηλεφώνα τους ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κοιμούνταν μία ώρα λιγότερο.
Επίσης εντοπίστηκε σχέση μεταξύ όλων των ειδών των ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο και της αυξημένης χρήσης του κινητού κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με παράλληλη παρακολούθηση τηλεόρασης.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα αποτελέσμα αυτά ενισχύουν τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για οριοθέτηση της χρήσης των συσκευών τεχνολογίας από τα παιδιά και την απαγόρευση χρήσης τους κατά τη διάρκεια του φαγητού και πριν τον βραδινό ύπνο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Global Pediatric Health.
Πηγή: onmed.gr