Μέχρι ποια ηλικία μπορούμε να κάνουμε κατάψυξη ωαρίων;

Πόσες φορές μέσα στην ημέρα αναρωτιέστε πού πάει η ζωή σας; Πόσες φορές έχετε σκεφτεί πού θα καταλήξει αυτή η σχέση που έχετε; Πόσες φορές έχετε ακούσει το τικ τακ από το βιολογικό σας ρολόι να τρυπάει τ αυτιά σας; Ακόμα κι αν δεν έχετε πει ποτέ το περιβόητο “Εγώ πότε θα γίνω μάνα;” σίγουρα έχει περάσει απο το μυαλό σας ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, ειδικά αν είστε απο 30 και πάνω, θα χρειαστεί να αποφασίσετε αν θέλετε να κάνετε παιδί γιατί ο χρόνος -δυστυχώς για τις γυναίκες- μετράει αντίστροφα και είναι αδυσώπητος.

Όμως λίγο οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, λίγο η οικονομική αβεβαιότητα και κυρίως η έλλειψη ενός καλού συντρόφου, μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο απο την ιδέα της μητρότητας σε μικρότερες ηλικίες. Και λέγοντας νωρίς εννοούμε κάτω απο τα 35. Και εκεί κάπου έρχεται η επιστήμη προσφέροντας μας μια σωτήρια λύση για να διατηρήσουμε τα ωάρια μας στην ηλικία που βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή. Ακόμα κι αν φτάσουμε δηλαδή 42 μπορούμε να διατηρήσουμε τα ωάρια μας στα 35 ή στα 30 ή ακόμα και στα 25.

Εμείς, ρωτήσαμε τον γυναικολόγο Γιώργο Λαϊνά, ειδικό σε θέματα Αναπαραγωγής στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΕΥΓΟΝΙΑ και μας απάντησε στα πιο συχνά ερωτήματα που απασχολούν τις γυναίκες που θέλουν να καταψύξουν τα ωάρια τους, το λεγόμενο κι ως freezing your eggs.

– Αγοράζοντας χρόνο. Όλο και περισσότερες γυναίκες καταψύχουν τα ωάρια τους για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα.

Πόσες γυναίκες έχουν καταψύξει τα ωάρια τους;

Η κατάψυξη ωαρίων συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την ανακοίνωση των κολοσσών, Apple και Facebook ότι προτίθενται να καλύψουν τα έξοδα της κατάψυξης ωαρίων των υπαλλήλων που το επιθυμούν.

Έτσι ενώ το 2009 μόνο 500 γυναίκες κατέψυξαν τα ωάρια τους, το 2013 ο αριθμός αυξήθηκε σε περίπου 5.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικάνικη Εταιρίας Υποβοηθούμενης Αναπαρωγωγής (SART). Το 2018 ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει στις 76.000 γυναίκες στην Αμερική.

Ποιες γυναίκες αφορά η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να είναι ευεργετική για γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον και πιο συγκεκριμένα

-Γυναίκες οι οποίες επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν για προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους.

-Γυναίκες οι οποίες έχουν ιατρικούς λογους για να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.

-Γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο ή που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στις ωοθήκες (Αφαίρεση κύστεων ή αφαίρεση ωοθήκης) ή στις σάλπιγγες (σαλπιγκεκτομή).

Τί είναι η κατάψυξη ωαρίων και πώς πραγματοποιείται;

Είναι η μέθοδος διαφύλαξης των ωαρίων που προσφέρει ουσιαστικά χρονική παράταση στη μητρότητα. Τα ωάρια που καταψύχονται διατηρούν την βιολογική ηλικία της γυναίκας την ημέρα της κατάψυξης. Πραγματοποιείται με την μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) κατά την οποία το ωάριο καταψύχεται στους -196 °C μέσα σε υγρό άζωτο όπου και διατηρείται μέχρι και την απόψυξη.

Με την υαλοποίηση, που αποτελεί τελευταία εξέλιξη στο τομέα της κατάψυξης ωαρίων, βελτιώθηκαν σημαντικά (σε σχέση με το παρελθόν) τα ποσοστά επιβίωσης των ωαριών κατά την απόψυξη τους που αγγίζουν τα όρια του 90% και επομένως και τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης, όταν οι γυναίκες αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα ωάρια τους.

Πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κατάψυξη ωάριων;

Ιδανική είναι η ηλικία μεταξύ 25-36 ετών, χωρίς αυτο να σημαίνει οτι και μεγαλύτερες ηλικίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων.

Όσο νεότερη είναι η γυναικα τόσο καλύτερη η ποιότητα και ο αριθμός των ωάριων και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη μιας και ο χρόνος δυστυχώς δεν είναι σύμμαχος της γονιμότητας.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) η γονιμότητα μειώνεται σταδιακά ειδικά μετά την ηλικία των 35. Μια φυσιολογικά γόνιμη γυναίκα 30 ετών κάθε μήνα έχει 20% πιθανότητες να συλλάβει. Το ποσοστό αυτο σταδιακά μειώνεται για να φτάσει στο 5% για γυναίκες ηλικίας 40 ετών.

Με την πάροδο των ετών, εκτός της ηλικίας στην ταυτότητα, αυξάνεται και η βιολογική ηλικία των ωοθήκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωοθυλάκια (μικρές κύστεις που περιέχουν τα ωάρια) και επίσης να επηρρεάζεται η ποιότητα τους λόγω αλλοιώσεων στο γενετικό τους υλικό και τελικά να μειώνονται τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης.

Για το λόγο αυτό όλες οι γυναίκες καλό θα ήταν να υποβάλλονται σε εξετάσεις γονιμότητας εκτός απο τον ετήσιο έλεγχο με το τεστ Παπανικολάου. Οι εξετάσεις γονιμότητας περιλαμβάνουν την υπερηχογραφική αξιολόγηση των ωοθηκικών αποθεμάτων (Antral Follicle Count, AFC), την εξέταση της Αντιμυλέριου ορμόνης (Antimüllerian Hormone, AMH) και με τα αποτελέσματα τους προσδιορίζεται η βιολογική ηλικία των ωοθηκών απο τον γυναικολόγο αναπαραγωγής.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για την κατάψυξη των ωαρίων;

Για να συλλογή των ωαρίων προς κατάψυξη, ακολουθείται διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών με τη χρήση ορμονικών σκευασμάτων με σκοπό την συλλογή κατα το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ωαρίων. Εναλλακτικά η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον τροποποιημένο φυσικό κύκλο (Modified Natural Cycle, MNC) που έχει το πλεονέκτημα της ελάχιστης εως καθόλου χρήσης φαρμάκων, αλλά ο αριθμός των ωαρίων που θα ληφθούν αναμένεται να είναι μικρός. Ο αριθμός των ωαρίων όταν μιλάμε για κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, σχετίζεται άμεσα με τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης: όσο περισσοτερα τα ωάρια τοσο υψηλότερα τα ποσοστά επιτυχίας. Να σημειωθεί ότι με τη διέγερση των ωοθηκών αναπτύσσονται τα υπάρχοντα ωοθυλάκια κατα τον συγκεκριμένο εμμηνορυσιακό κύκλο, δεν δημιουργούνται νέα αλλά ούτε και μειώνεται το απόθεμα τους.

Η όλη διαδικασία κρατάει 8-10 ημέρες και περιλαμβάνει υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος ανά 2-3 ημέρες, ενώ μετά την ωοληψία η οποία διαρκεί περί τα 15 με 30 λεπτά και πραγματοποιείται υπό μέθη, οι γυναίκες επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους ακόμα και την ίδια ημέρα.

Τα κατεψυγμένα ωάρια διατηρούνται μέσα σε κλιβάνους οι οποίοι σε ποιοτικές μονάδες, παρακολουθούνται με τα πιό σύγχρονα συστήματα ασφαλείας όσον αφορά τις παραμέτρους λειτουργίας τους.

Είναι ασφαλής η διαδικασία και τα φάρμακα που χορηγούνται?

Ένα κρίσιμο ερώτημα που απευθύνουν οι γυναίκες είναι αν τα φάρμακα που χορηγούνται συνδέονται με κακοήθειες και πιο συγκεκριμένα με καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναικών που έλαβαν αγωγή με ορμόνες και υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε γυναίκες που δεν έλαβαν ορμόνες, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην επίπτωση καρκίνου του μαστού.

Βέβαια οι ορμόνες θα πρέπει να χορηγούνται στις μικρότερες δυνατές δόσεις και για τη μικρότερη δυνατή διάρκεια όπως πρεσβεύουν οι σύγχρονες τάσεις στον τομέα της ενδοκρινολογίας της αναπαραγωγής.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, στο site eugonia.com.gr, ένα από τα κέντρα με τα υψηλότερα ποσοστά κύησης, που φτάνουν το 88% και κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα διεθνώς .

Ο ιατρός Γεώργιος Τρ.Λαϊνάς είναι Γυναικολόγος Αναπαραγωγής στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΕΥΓΟΝΙΑ και Junior Deputy SIG Reproductive Endocrinology, European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE)

Πηγή: instyle.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*