Έρευνα: Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική είναι πιο πιθανόν να αποκτήσουν διαβήτη

Η έρευνα είναι απόρροια μιας συλλογικής προσπάθειας μεταξύ έξι πανεπιστημίων – Γενικά, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, η μεταβολική διαταραχή και το έκζεμα ήταν πιο συχνές όταν υπήρξε κάποια μορφή παρέμβασης κατά τη διάρκεια του τοκετού

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη ή παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη σημαντική έρευνα.

Η έρευνα είναι απόρροια μιας συλλογικής προσπάθειας μεταξύ των πανεπιστημίων της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία μελέτησαν την υγεία διαφόρων γυναικών και των παιδιών τους για μια περίοδο δεκατριών ετών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν με οποιονδήποτε παρεμβατικό τρόπο όπως καισαρική, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών, μεταβολικών προβλημάτων ή δερματικών καταστάσεων όπως το έκζεμα.

Οι μελετητές από το Πανεπιστήμιο Western Sydney, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen, το Πανεπιστήμιο Flinders, το Πανεπιστήμιο UCLAN, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Κορκ, εξέτασαν τα δεδομένα υγείας που συγκέντρωσαν από σχεδόν 500.000 γυναίκες και τα παιδιά τους.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν υγιείς, δεν κάπνιζαν, δεν έκαναν χρήση ναρκωτικών και ήταν μεταξύ 20-35 ετών, ενώ γέννησαν μετά από 37-41 εβδομάδες κυήσεως, ένα μωρό μεσαίου βάρους.

Τα βρέφη που γεννήθηκαν έπειτα από την πρόκληση τεχνιτών πόνων ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ίκτερο.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υποθερμία τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη γέννηση.

Στα επόμενα χρόνια, ήταν δυόμισι φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν μεταβολικές διαταραχές, όπως παχυσαρκία και διαβήτη.

Γενικά, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, η μεταβολική διαταραχή και το έκζεμα ήταν πιο συχνές όταν υπήρξε κάποια μορφή παρέμβασης κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα: «Τα παιδιά που γεννήθηκαν «φυσιολογικά» είχαν λιγότερα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν μετά από κάποιου είδους παρέμβαση κατά τη διάρκεια της γέννας».

Πηγή: protothema.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*