Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο των γονιών του σε τροχαίο δυστύχημα ήρθε στη ζωή ένα μωρό στην Κίνα. Γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα, στη μήτρα της οποίας εμφυτεύθηκε το έμβρυο που είχαν καταψύξει οι γονείς του το 2013, προκειμένου να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μετά το δυστύχημα, οι γονείς τους, έδωσαν σκληρή δικαστική μάχη προκειμένου να τους επιτραπεί η χρήση των κατεψυγμένων εμβρύων, και την κέρδισαν. Έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο, γεννήθηκε ο εγγονός τους, από μια παρένθετη μητέρα από το Λάος.
Η ιδιαίτερη αυτή περίπτωση απασχόλησε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με την εφημερίδα The Beijing News να εξηγεί, πως η έλλειψη προηγουμένου σε αυτή την υπόθεση, ανάγκασε τους παππούδες να δώσουν σκληρή μάχηπροκειμένου να προχωρήσουν στη διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου σε παρένθετη μητέρα, όμως τελικά κατάφεραν να ξεπεράσουν με επιτυχία το νομικό «ναρκοπέδιο».
Την περίοδο που συνέβη το θανατηφόρο δυστύχημα, με θύματα τους επίδοξους γονείς, τα έμβρυα ήταν ασφαλώς αποθηκευμένα στους -196 βαθμούς μέσα σε ένα δοχείο με υγρό άζωτο, σε ένα νοσοκομείο της πόλης Ναντσίνγκ.
Οι γονείς του ζευγαριού, πήραν την απόφαση να διεκδικήσουν το δικαίωμα της χρήσης των γονιμοποιημένων ωαρίων, και το κέρδισαν έπειτα από δύσκολη δικαστική μάχη, σε μια πρωτοφανή για τα κινεζικά δικαστικά χρονικά υπόθεση, δεδομένου ότι δεν υπήρχε προηγούμενο που να ξεκαθαρίζει αν μπορούν να κληρονομήσουν τα κατεψυγμένα έμβρυα των παιδιών τους.
Το πρώτο εμπόδιο ξεπεράστηκε, καθώς το δικαστήριο τους έδωσε το πράσινο φως για να τα χρησιμοποιήσουν, όμως λίγο αργότερα παρουσιάστηκε ένας νέος σκόπελος. Τα έμβρυα δεν μπορούσαν να φύγουν από το νοσοκομείο της Νατσίνγκ, παρά μόνον εφόσον υπήρχαν οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι θα αποθηκεύονταν σωστά σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Δεδομένης όμως της περιπλοκότητας της όλης κατάστασης και της νομικής ασάφειας στην συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν δύσκολο να βρεθεί άλλο νοσοκομείο στην Κίνα που να είναι πρόθυμο να εμπλακεί.
Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. Στην Κίνα η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη κι έτσι η μόνη ρεαλιστική επιλογή που είχαν οι παππούδες, ήταν να αναζητήσουν τη λύση πέρα από τα σύνορα της χώρας.
Έτσι, κατέφυγαν στο Λάος, όπου η παρένθετη μητρότητα για «εμπορικούς σκοπούς», είναι νόμιμη. Επόμενο εμπόδιο που κλήθηκαν να ξεπεράσουν οι επίδοξοι παππούδες, ήταν η μεταφορά των κατεψυγμένων εμβρύων σε μια άλλη χώρα. Δεδομένου ότι καμία αεροπορική εταιρία δεν δεχόταν να μεταφέρει τα ειδικά δοχεία στα οποία ήταν αποθηκευμένα τα έμβρυα, η μεταφορά τους έπρεπε να γίνει με αυτοκίνητο.
Όπως και έγινε, κι λίγο αργότερα έγινε η εμφύτευση στη μήτρα της παρένθετης μητέρας, η οποία έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι, τον Δεκέμβριο του 2017, που ονομάστηκε Tiantian. Έχοντας προβλέψει ότι θα υπήρχε ζήτημα με την εθνικότητά του, οι παππούδες του ζήτησαν από την παρένθετη μητέρα να ταξιδέψει ως την Κίνα, προκειμένου ο εγγονός τους να γεννηθεί εκεί.
Τελευταίο πρόβλημα για τον μικρό Tiantian, ήταν η απόδειξη της πατρότητάς του. Παππούδες και γιαγιάδες έδωσαν όλοι αίμα προκειμένου να γίνει τεστ DNA, ώστε να αποδειχθεί ότι το μωρό είναι όντως εγγόνι τους, αλλά και ότι και οι δύο γονείς του ήταν Κινέζοι στην εθνικότητα.
Πηγή: cnn.gr